2011. június 1., szerda

Siklósi vár-átverő


Elolvasva ezt a híradást, barátnőimmel elhatároztuk, hogy teszünk egy kis körutazást ezen a vidéken. Egyikük Villányban, másikuk Harkányban, ill. Siklóson élt évekig – ezeket a régi emlékeket is lesz alkalmunk az úton feleleveníteni.
Ragyogó napsütéses reggelen indultunk, az első esztétikai meglepetés Villánykövesd előtt ért bennünket, én még életemben nem láttam ekkora len-mezőt. Az egészet nem is volt lehetőség egy képbe befogni – két részletét mutatom meg:



Villányban „természetesen” meglátogattuk Lili fiát, a 11 éves Brúnót. Bizony ő is nagyon öregszik, a nagy örömködésben még lefotózni is elfelejtettem, ez két évvel ezelőtti képe, most sokkal fehérebb már a pofácskája: 


Villányban is időztünk egy keveset, de az igazi cél végül is a fenti cikkben foglaltak miatt valójában a siklósi vár volt.
Már az elején gyanús lehetett volna… Ugyanis nem a „szokásos”  úton lehetett felmenni, hanem oldalról kellett  megközelíteni a feljárót – bár ezen a képen a kapu a jól ismert szögből látható. 


A vár környéke feldúlt építési terület - de belül aztán további meglepetések vártak. Az első meglepetés azonnal a borsos belépő volt: 1500.- Ft. Azt gondolná az ember, ezért a pénzért aztán itt most minden csilli-villi – na de nem úgy van ám ! EZ itten kérem Magyarország ! Itt csak lenyúlni tudják/szokták a látogatókat, és a legritkább esetben kap érte igazán korrekt ellenszolgáltatást az ember. Nem is értem, kinek jöhetett az az agyament ötlete, hogy egy félig kész valamit „ünnepélyesen megnyit” ??? Hát ennyire kellett az az átkozott pénz ??? Úgy restelltem magam, hiszen a „nyitás” hírét  vélhetőleg idegenvezetők is megtudták, és több csoport volt a várban, többek között németek és valami más idegen-nyelvűek, csehek, vagy lengyelek. Ezeket az állapotokat viszek el „emlékbe” ? Tényleg szégyen !

És akkor most figyelj ! Amikor kifelé menet szóvá tettem, hogy a fél vár igencsak hézagos kiállításáért jó borsos árat kértek, és tudakoltam, hogy ha elkészül az egész, akkor majd 3000.- lesz-e a belépő, akkor nagy hirtelen az orrom alá dugtak egy papírt, hogy írjam rá a nevemet meg az E-mail címemet, és ha elkészül, ők értesítenek és ha elteszem a mostani jegyet, akkor azzal majd az egészet megnézhetem.
Hát ezen sírni, vagy röhögni kell, még nekem is, aki Siklóstól 25 km-re lakom. Majd Németországból, vagy az ország másik feléből újra ide fog utazni valaki, ha elkészülnek ?
Elképesztő… Komolyan mondom, ez/ilyen is csak Magyarországon történhet meg. Normális, kulturált országban egy ilyen ötletet kiagyaló személyt már rég jó fenéken rúgtak volna…nem hinném, hogy Siklóson ez be fog következni.




Az udvar sincs készen, az É-i és Ny-i szárny le van zárva, ill. az átadott K-i és D-i szárnyon sem látogatható a második emelet. A nagy garral meghirdetett csodálatos bútorkiállítás két kis szoba, igencsak lazán berendezett bútorokkal. (Gépem alkalmatlansága miatt ócskák a képek. Sorry):






Az emeleti részen van a vártörténeti kiállítás – én valahogy ezt is nagyon „lazának” éreztem. Olyan üresek a termek – itt-ott van bennük csak valami (mindösszesen 3 terem):











Ami nagyon tetszett, menetközben két kályhaajtót sikerült lefotóznom: 




Majd következett Istókovics Kálmán és Simon Béla festők néhány képe (ez állandó kiállítás lesz):





A K-i szárnyba vezető átjáró folyosóról le lehet látni a várkápolnára – ez régi állapotához képest nem változott: 







A kilátás valójában mindenhonnan szép, hiszen egy kisebb hegyre épült a vár:





A kápolna után újabb kiállítótermek következnek, szobrokkal képekkel, ha jól értelmeztem, akkor a Százados úti Művésztelep alkotóinak műveit mutatják itt be:












E „hatalmas” élmény után, de leginkább a 30 fokos hőségtől elcsigázva beültünk az autóba, s átmentük Harkányba, ahol „Pufi” lángost ettünk tejföllel, sajttal. Na, ez legalább finom volt – igaz az ára se kutya, 540.- Ft-ért vesztegették darabját. (Attól pufi, hogy nem húzzák szét vékonyra, és úgy sütik ki.) Egy kis ásványvíz 270.- Ft volt. A strand és a parkolók tök üresek… ezek után (bár a strandbelépők árát nem tudom)…olyan nagyon nem csodálkozom semmin.

Harkányból Pécsbagotára autóztunk tovább, itt egyik társunk csodálatosan művelt minta-kertjében, a  hűsben megpihentünk és elcseresznyéztünk még egy kis ideig, kiértékelve a nap eseményeit.
Fél 5 körül értünk haza, már gyülekeztek a felhők, reméltem, hogy lesz egy kis eső.
Bejött.
Amit elvesztegettem a mai kulturális programon, annak egy pici részét megnyertem, mert nem kellett locsolnom a 700.- Ft-os vízzel.



6 megjegyzés:

  1. Bocs'- sejtettem, ill. "aggódva vártam" milyen negatív dolgokat fogsz vonzani... és ilyesmik. :-)
    Amúgy volt ilyen is
    (másik cikk) mert abban vannak fotók is ?- (ismerjem el, anno nem olvastam és a képeket sem néztem meg.)
    A siklósi várról
    Ennyit most,- ill. én bizony semmiféle esőről (Pécsett) nem tudok! (?) -kedd este,- iga, kb. csak 20 óráig (?) "voltam magamnál". (ébren)

    VálaszTörlés
  2. (meg nem mondom,mikor jártam ott utoljára - vagy 25-30 éve, ha nem több ?- emlékezetem szerint akkor egy kesztyű kiállítás is volt ott - lényegtelen)
    Hogy' az elmúlt 1-2 évben mi-mindent összeolvastam, hogy "megszívták" a dolgokat - az sem fontos. (pl. a befektetőt...meg az ágyúk története !)- Aztán a "Tenkes kapitánya" történet - a volt pécsi szinh.igazgatóval(+ Stohl A.) és egyebek.
    Na, de legalább ezt a témát is "elsüthetem" :
    Tovább élnek az ebek

    VálaszTörlés
  3. Vállalva, hogy esetleg elküldötök melegebb tájakra ? Minden relatív! Szerencsémre, pár éve már nem kell az €-vel (euroval) görcsölnöm... kb. 260 valahány HUF lehet 1 € ?- és akkor az 1500 HUF lehet 5 €
    Valahogy én nem tudom sajnálni a "külföldieket." (sem)
    Kevésbé ráérőknek
    Harkányi strand
    Ez meg a siklósi ( am nemrég kissé kigyulladt ?- és egyebek) Siklósi Spa ?
    Hát, kb. ilyesmik vannak. (...)

    VálaszTörlés
  4. (Na, igen... nehéz úgy linket beírni, hogy közben a mosógépszerelővel beszélek ...) Itt a link, akit érdekel
    Harkányi strand
    Na, mára nem többet ! (...)
    Bár pl. az utasellátó (vonaton) árait csak-csak fel tudnám idézni,-a kérdés már csak az minek ?
    Pl. a "nyomorult" soproni/borsodi stb. sör 410 HUF volt / üveg - de lényegtelen. Minden relatív...

    VálaszTörlés
  5. Valóban bosszantó, amit írtál! Ez jellemző Magyarországra! Az egri várban jobban kiakadnál!:)))
    Csodásak a fotók, kösz!

    VálaszTörlés
  6. Közelítsünk a dolgok jó oldaláról, gondoljunk bele, hogy azért, ha nehezen, de mégiscsak áldoznak a vár karbantartására, felújítására. Pláne ebben az időszakban amikor mindenre jut pénz, csak az értékmegőrzésre nem. Két évig kellett a nyílvánosságra hoznom( fórumra ), hogy a belváros legszebb részén összetőrt padokat végre megjavítsák.
    A képeid jól illusztrálták a várban tett látogatásod, nekem kedvemre való volt.

    VálaszTörlés