2011. június 13., hétfő

Trooping the Colour

Még pénteken láttam a Trooping the Colour – t. Nem először láttam, ill. még valamikor az előző héten is volt egy film, amiben az erre való készülődést mutatták be.

II. Erzsébet 85. születésnapját  ünnepelték ezzel az ünnepséggel. (Egyébként a királynő férje Fülöp edinburghi herceg, az előző nap ünnepelte 90. születésnapját.)

Valójában II. Erzsébet igazi születésnapja április 21-én van, de ekkor még túl szeszélyes az időjárás az ilyen látványos felvonuláshoz. A nyári „hivatalos királyi születésnap”-ot nem II. Erzsébet, hanem VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében.

VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás pedig azóta is megmaradt.

A másik két „Trooping the Colour" a hivatalos születésnapot egy, illetve két héttel megelőző szombatra esik. A vezérőrnagyi, illetve ezredesi szemle mintegy főpróbául szolgál az uralkodó születésnapja előtt.

A Trooping the Colour ceremóniája II. Károly király idejéig - vagyis a XVII. századig - nyúlik vissza, és annak a régi katonai szokásnak az ünnepélyes felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt. Ennek két oka volt: a fennköltebb az, hogy a katonák jobban átérezzék azon zászló fontosságát, mely az alakulat lelke, és amelyet a legnagyobb megbecsülés illet. Ezzel érhető el, hogy a csatában a zászlót kövessék, megóvásáért önmagukat feláldozzák.

A ceremónia másik oka gyakorlatiasabb: naponta látva a zászlót, még a legegyszerűbb katona a csata legnagyobb zűrzavarában, a füstön át is könnyen felismerte, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekeznie.

A parádé 1805-től kezdődően kapcsolódott össze az uralkodói születésnapi ünnepséggel.

II. Erzsébet királynő egészen 1986-ig, azaz 36 alkalommal hagyományosan lóháton, dámanyeregben ülve tette meg a palota és a gárdisták laktanyája közötti egy mérföldet, a következő évben azonban az 1969. óta szolgáló kedvenc lova, Burmese visszavonult az aktív szolgálattól, és azóta a királynő minden évben hintón hajtat végig a Mallon.

A királynő a hatalmas St James's Park melletti Királyi Lovas Testőrség laktanyájának nyitott udvarán, a Horse Guards Parade-en fogadja 1100 katonája tisztelgését. A parádé nagyságát jelzi, hogy alatta mintegy 113 parancsszó hangzik el, 200 lovast láthatsz és 400 katonazenész játszik egyszerre. (Forrás: http://www.londonkalauz.hu/trooping-the-colour )

Sok jó videó van fent a youtube-on:  
Ez egy pár perce összefoglaló: 
 

http://www.youtube.com/watch?v=-2gb0GbroQ4  
Nem sorolom tovább, lehet keresgélni, ha valakit érdekelne a több órás műsor.

3 megjegyzés:

  1. Akik nem látták volna
    Istenként tisztelik és
    Wz sem volt 2 cent
    Évekkel ezelőtt láttam, ahogy egy-egy ilyen szemlére készülnek a gárdisták,-(az se' semmi') értsd:a sok suvickolás.(fényesítés és egyebek) stb.
    Remélem tudjátok, hogy a kucsmájuk már nem medvebőr! - és "foltos ló" is van, az olyan fajta viszi a dobot ! (sajnos most nincs róla képem) :-)

    VálaszTörlés
  2. Amúgy az "én hírem" (mára) az, hogy (állítólag) megkezdődött a tiszavirágzás ! (Bár ez inkább &Délim téma-területe) :-)
    Viszont először hallom : a (döglött) elpusztult állatot (rovart) sem szabad felszedni! (mármint civileknek)- védettsége miatt. stb.
    További jó "pünkösdölést!" - már aki megteheti...

    VálaszTörlés
  3. (kedd)
    Angliánál maradva...
    Ascot és Overdose
    (Remélem a ló győzelmébe "nem élitek bele magatokat!" )stb.
    Derűs hetet ! (...)

    VálaszTörlés