2011. július 16., szombat

S.O.S. Világmegváltó kerestetik

Már nem is emlékszem egészen pontosan, melyik adón, láttam egy, a közeljövőben várható természeti változásokról szóló filmet. (Megjegyzem, gyanúsan sokszor látok mostanában ilyeneket – el is gondolkodom, mi lehet az oka ? Valós-e a veszély, vagy csak „figyelem-elterelés” ?)

Elég gyakran előfordul velem, hogy – nem túlságosan elkalandozva a film témájától – de mégis csak valami futurisztikus módon, elkezdek azon gondolkodni, mi lenne, ha elérne hozzánk – csak egyetlen aprócska példa – mondjuk pl. a Líbiából menekültek áradata (mint ahogy Olaszországot már elérte, s ennek messze nincs vége !)

Persze, akár ki is hagyhatom magunkat, mondhatok a világ számtalan más tájáról példát, ahol az élet egyszerűen ellehetetlenül, és akkor hová az emberekkel ?
Kétségtelen, ha képes lennék befogni a fülem és szemem, elvágni a villanyvezetéket, ezek a hírek nem jutnának el hozzám, de az események akkor is megtörténnének, s majdan a „végkifejlet” döbbenetes hatással lenne rám.
Így most van lehetőségem még kicsit gondolkodni ezen.  Érezhetem a tehetetlenségemet, a kicsinységemet, a kiszolgáltatottságomat.

Sokan vagyunk, sokan vagyunk…csak ez ketyeg a fejemben, de hogy miféle „emberséges” megoldást lehetne kitalálni a dolgok rendezésére, arról semmi nem jut eszembe.
Nem tudom, mások mennyit foglalkoznak ilyesmivel, nyilván mondhatjátok rám, se kutyája (s bár macskája ugyan van, de)…nyugdíjas, ráér meditálni… Én ráérek, de ha a nyugdíjasokon kívül senki más nem gondolkodna a megoldáson, nagy baj lenne.  Bár így is lesz, hiszen ha csak a legutóbbi Hawking könyvet is veszem alapul – egyértelmű, hogy ennyien nem vagyunk képesek már sokáig normálisan élni a Földön. De arról sehol semmi komoly hír nem olvasható, hogy a nagyok, a hatalmasok, (főképp) a gazdagok azon törnék a fejüket, hogy az emberiségen „globálisan” hogy lehetne segíteni. Kisebb-nagyobb helyi próbálkozások vannak, de ez – szerintem – kevés.

Nekem úgy tűnik, valamilyen szinten már el van döntve, hogy a 7 milliárdból nem baj, ha 2-3-akár 4 milliárd elpusztul, mert egyszerűen az életfeltételeik ellehetetlenültek.
De ki(k) és mi alapján fogják kiválasztani a megmaradókat ? Továbbra se lesz másfajta megoldás, mint volt az ősember idejében, s van az állatok között ma is: az erősebb győz, a gyenge elpusztul. S ha mi kerülünk a „gyengék” táborába ? Akkor is ilyen közönyös lenne mondjuk Európa népessége ?
De mit kellene, mit lehetne tenni a dolgok jobbra-fordítása érdekében ???

Néztem múltkoriban a bigpicture képeket  http://www.boston.com/bigpicture/2011/06/immigration.html  és újra csak összeszorult a gyomrom. Mert ugye olyan variáció is létezhet akár, hogy az én hazám válik lakhatatlanná, s nekem kell menekülnöm…A mostani közel 40 fokos, tartós hőség nagyon is kézzelfoghatóvá teszi, milyen egy felforrósodott területen élni. Pár napig is szörnyű, de örökre ???
És akkor itt már teljesen összezavarodik a kép: menekülőként elvárnám, hogy segítsenek rajtam mások, azok, akiknek kicsit jobb a helyzetük, de én mit teszek azokért, akik most menekülnek ?
Vagy csak én vagyok ilyen mazochista ? Mások nem is foglalkoznak ilyen gondolatokkal ? Vagy foglalkoznak vele, de nem mélyebben, mint a reggeli fogmosás kérdésével ?
Van aki mos fogat, van aki nem….

5 megjegyzés:

  1. Úgy látszik hasonló gondolatokkal ébredtünk, vagy legalábbis az irányultságunk hasonló ma reggel (is). Az előbb írtam ezt a szösszenetet a FacBook-ra:
    Én már találkoztam egyéniségekkel. Ezek egyike sem gondolta magáról, hogy ő különleges, és bármivel is több másoknál. A legtöbb magát egyéniségnek tartó ember, szánalmas utánzó, aki egész életét azzal tölti, hogy trendeknek próbál megfelelni. Senki sem lesz egyéniség, piercingtől,tetkótól, ruhától, felvett természetellenes viselkedéstől. Ha más akarsz lenni, élj a saját gondolataid szerint, fordulj szembe az egy irányba masírozó tömeggel. Semmi sem lehetetlen, csak trendinek és lustának lenni lényegesen kényelmesebb. Vedd már végre észre, hogy nem a saját életedet éled, világi hatalmak terelnek téged, hogy jó fogyasztóvá válj. A McDonaldsban nem árulnak egészséges ételt, az autók megmérgezik az életünket, a szolgáltatók kiszolgáltatottá tesznek, a cégek a bankokkal és az állammal szövetkezve rabszolgává változtatnak ha hagyod, hiszen csak az eladósodott, reménytelen tömegek nem mernek lázadni. Egyéniség szeretnél lenni? Dolgozz keményen, merjél nagyokat álmodni, vedd észre, hogy amire igazán szükséged van az életben, az elfér négy táskában. Szeress feltétel nélkül, és bocsáss meg ha kell, és rögtön felejtsd is el a sérelmed, mert megbocsátani csak így lehet. Ez nem a főpróba, ez már az életed.

    VálaszTörlés
  2. (Szokás szerint én nem védem a mundér becsületét, de úgy sejtem épp' eleget foglalkoznak a migráció kérdésével. Sőt ! )
    Na, azt viszont nem tudtam (ha igaz ?) " évente kb. 20 millió ember vándorol egyik országból a másikba" - stb. Mellesleg ezt az oldalt meg nagy hirtelen találtam,- akit érdekelne és/vagy kedve lenne hozzá:
    Itt vagyunk EU
    Ha jól emlékszem ?) majd érdemes a bal oldali térképre kattintani, ott meg kérdőív lesz. (?)
    Sajnos a helyes válaszokat meg nem találtam.
    Más : (szombat) számítógépen megnézve, Pécs-Patacs +29,9 C°
    (bár néha van egy kis légmozgás is)- szóval még mindig meleg van.

    VálaszTörlés
  3. Megjegyzem épp' pár napja hallgattam végig a PécsTv-ben a műsort (=néztem meg a neten)- egy felmérés tapasztalatai(t)- hogy' vélekedünk az afrikaiakról?- és ilyesmik. Az ajánlott linkemnél elolvasható, hogy "Valóban lakik-e 200 ezer afrikai Magyarországon?"-és egyéb tévhitek.
    Jutott még eszembe a régebbi téma : "Kik azok a prézek?" <<
    Ill. régebben is tudtam, hogy az egyik legelutasítóbb nép vagyunk, mi magyarok. Persze, nyíltan nem nagyon vállaljuk fel...
    Bocs' de más irányú elfoglaltságom (+ a meleg) miatt a linkeket nem írnám be.

    VálaszTörlés
  4. (vasárnap)
    Megint a netről leolvasva, a kezdet kb.+17 C°- (megpróbálok egy külső szemlét tartani)- bár majd csak kb. délután "jönnek", nagyon tele a puttonyom a méhekkel !

    VálaszTörlés