2011. augusztus 20., szombat

Azulejo


Láttam mér egyszer régebben is egy, az azulejo csempével foglalkozó filmet, de a maiban csodaszépek voltak !
Nagyon szeretem az olyan úti-filmeket, amelyek olyan vidékről mesélnek, ahová biztos, hogy már sosem fogok eljutni, és  mutat olyasmiket, amit nem nagyon ismerek. Ez a csempés is ilyen volt.
A wikiben itt olvashatsz róla: http://hu.wikipedia.org/wiki/Azulejo

A film több portugáliai épületet, közintézményt, sőt metrót, iskolát mutatott, ahol a falak ezzel a szép csempével vannak borítva. Érdekes a „ma emberének” hozzáállása a dolgokhoz. Van, ahol gyönyörűen helyre vannak hozva és karban vannak tartva ezek a régiségek, másutt meg pusztulnak – persze könnyen lehet, hogy mindez „csak” pénz kérdése…
Ahogy a mai DAX indexet láttam, lefelé futni a béka s..ge alá, meglehet, hogy nem csak a csempékre, de kenyérre se nagyon lesz pénz a közeljövőben…




Kép2:  http://lh3.ggpht.com/-YJ_IJ_2Ovkc/SXiD_b2JK3I/AAAAAAAAEXE/w25_JI8VRE8/P1020133.JPG

4 megjegyzés:

  1. Imádom!!!! Ez a kedvencem!!!:) Köszi, hogy feltetted!!! Egy ilyen padot csinálok magamnak, OK?:DDD

    VálaszTörlés
  2. Savanyúcukor !
    Fogalmam nincs,miért éreztem én azt,hogy nekem (...) fontos lenne tudnom a csempe szó eredetét ! (?)- amit nem találtam meg a neten. Viszont legalább annyit igen, hogy az "azulejo" jelentése az az arab "azzulay" = kis kő - és a színnel nincs összefüggésben.
    Megjegyzem, vagyok én is úgy, ( nem egyszer)hogy egy-egy film megnézése után a neten is utánajárok. (De erről majd később.)
    Nem tudom, nevezhetem-e "azulejonak?" - de nem szükséges elutazni Portugáliába !- Bp.-en is van portugál (metro) csempe ! :-) Portugál csempe
    (-én sem tudtam róla, ill. lásd hozzá a "megfejtést!" -)

    VálaszTörlés
  3. (2.) Googleba írva: Deák téri metrocsempék megfejtése. Azt sem tudtam, hogy "metrocsempét!"- nem nagyon lehet kapni Magyarországon ?- vagy valami ilyesmi.
    Más : (a Légli Géza-féle borokról tudtam...)viszont én meg ezt a filmet láttam : (kb.) Légli kerámia (?)
    Itt megnézheti, akit érdekel.
    Légli kerámia
    [ Kimaradt : Portugália is kb. 10 millió lakos (?) - és EU tag is - pontosítandó.- gondolat arról,hogy ott miért van ilyesmi ? (...) nem tudom.] Bizonyára ott is van rongálás ?

    VálaszTörlés