2011. augusztus 23., kedd

Timbuktu





Ha pár napja  Portugáliába „vittelek” benneteket, akkor ma irány Timbuktu !!!

Hajnalban néha fantasztikusan jó filmeket lehet kifogni, nem is értem, miért nem az esti fő műsoridőben adják ezeket ? (Német Tv csatornákra gondolok!) Ma Timbukturól volt szó. A város történelméről, arról, hogy  1000 évvel ezelőtt milyen hatalmas és jelentős település volt már, és hogy mivé szegényedett mára. 
Megtudtam a filmből, hogy egyes tuareg családok/családfők tulajdonában hihetetlen, kincset érő, sokszáz éves szövegek vannak – sajnos egyre silányabb állapotban. Ezek megmentésére alakult az Ahmed Baba Intézet, ahol restaurálják és digitalizálják ezeket a kinccsel felérő anyagokat.

Szeretem a wikipediát – de a fent ajánlott leírás Timbukturól, pompás ! Az alatta lévő anyagokat is érdemes megnézni, gyanítom, lesznek benne újdonságok, amiről nem tudtatok !


5 megjegyzés:

  1. Jó lenne egy ilyen könyvecske, amit éppen tart valaki a kezében!... Bocsi, de Te mikor alszol?:)))

    VálaszTörlés
  2. Tekintettel a kihirdetett 2.fokú,holnap (szerda) pedig a 3.fokú hőségriadóra... (vagy mire) én nem kívánnék hosszasan okoskodni ! Írtam már, nekünk a 30 valahány tv. csatorna között egyetlen német sincs. Azt azért sejtem, hogy a legtöbb tv.-nek azonos a vélekedése. (?) Vannak ugyebár a "célcsoportok" (18-49 éves korosztály) -és ne bonyolítsam. Mindennek meg van az "oka !" - és ezért (is) kár "mérgelődni" vagy "mélyebben elgondolkodni!" (szerintem)

    VálaszTörlés
  3. Tiffanylda: ebben a melegben jó ha pár órát sikerül aludni - és a hajnalok még a legelviselhetőbbek. Akkor próbálom a dolgaim egy részét "rendezni". A nyár nem az én évszakom.

    VálaszTörlés
  4. Kimaradt,- mert Mali "kapcsán jutott eszembe (...) Villám Géza... :-) és a Budapest-Bamako túra - (fiatalabbaknak bizonyára jobban ismerős a téma)
    Viszont - csak-csak vannak ilyesmik is,-
    Magyar- Afrika Társaság (?)

    VálaszTörlés