2011. szeptember 28., szerda

Olvasni jó

Kivételesen tegnap délután az volt a „munkám” (=feladatom), hogy várnom kellet a húgomékhoz ígérkezett  szerelőkre.
Mit tehet az ember ilyenkor, viszi az olvasnivalót, hiszen úgyis mindig csak ellopott félórákban jut idő a könyvekre, vagy álmatlan hajnalokon.

Mivel bizonytalan ideig tartó, de akár több órás várakozásra is fel kellett készüljek, vittem rendesen betűt magammal. Egy Parti nagy Lajost,  egy kis kecses Updike kötetet (ritkaság, nem „nyulas” regény, hanem néhány halálközeli verse) és pár Reader’s Digest-et – hogy mindenféle irodalom képviselve legyen.

A Parti NL-ben találtam egy szót, - el is merengtem egy ideig, hogy ezért imádok olvasni ! Nem csak megelevenedik a leírás a fejemben, hanem néha millió más gondolatot is elindít, emlékeket,  mint pl. most is ez a mondat: „…Dühösen néz rám, majd a kétvégű, piros-kék ceruzával elkezdi körmölni a díszsort….” (Se dobok se trombiták c. kötetből a Befutófilm)
Istenem a díszsor!!! Gyanítom, hogy a korombélieken kívül senki se tudja már mi az. Pedig  jelentős szerepet foglalt el a kisiskolás életemben. Néha utáltam, néha örömmel csináltam, és máig emlékszem arra az érzésre, amit a monoton tevékenység kiváltott bennem: valamiféle elbódulást, csak rajzolni egymás után a kis mintákat vég nélkül….Mintha álmodna az ember…

             ♥xOxxOxxOxxOxxOxxOxxOxxOxxOxxOxxOxxOxxOxxOxxO

            ☼

Amit meg az újságban olvastam, kifejezetten  érdekesnek találtam. A denevérekről volt szó, arról, hogy valami miatt az emberek nagy része fél, irtózik tőlük (én persze nem…) 
A denevér az emlősállatok egyedüli csoportja, amely aktív repülésre képes.
Felismerik barátaikat és családjukat, a változó összetételű telepekben is mindig megtalálják egymást, meglepően stabil csoportokat alkotva: társas viselkedésük így az elefántokéhoz, delfinekéhez és az emberszabásúakéhoz hasonlítható. Az akár húsz évet is megélő nőstények nagy szerepet játszanak az adott csoport és az egész kolónia összetartásában.
Megfigyelték, hogy a denevérek egymáshoz dörgölik orrukat, és ilyenkor egyedi összetételű váladékot bocsátanak ki. Lehetséges tehát, hogy szag vagy hang alapján ismerik fel egymást az állatok.  
Mellesleg a denevéreknek hasznosítása is felmerült már a történelem során, magas foszfortartalma miatt a denevérürülék például ideális alkotórésze volt többféle puskapornak. Egy második világháborús amerikai terv szerint brazil szelindekdenevérekre  azzal a céllal csatoltak volna kisméretű bombákat, hogy kalitkába zárva japán célpontok felett dobják le őket. A kalitkát megfelelő magasságban nyomásérzékelő nyitotta volna ki, így a denevérek elszabadulva és épületekbe repülve bombaként üzemelhettek volna. Szerencsére a tervet nem váltották valóra….ugyanis közben sikerült működőképessé fejleszteni az atombombát…

Aztán egyszer egy fotós (Tim Flach)  aki repülő denevéreket akart fotózni, azt örökítette meg, ahogy egymás mellett pihennek, ill. társalognak. Aztán ezeket a képeket valami megmagyarázhatatlan indíttatás miatt megfordította, és láss csodát:




  
Ugye, hogy van bennük valami fura „emberszerű”?


Mellesleg épp tegnap láttam egy érdekes filmnek sajnos csak a végét, az agy edzéséről volt benne szó, s azt ajánlotta egy kutató, hogy trenírozzuk úgy az agyunkat, hogy a lakásban lévő fényképeket, képeket fordítva akasztjuk a falra, vagy megpróbálunk bizonyos szövegeket hátulról előre olvasni, esetleg betanulni.
                                 ************************************
Hát lehet, hogy van ebben valami igazság, de én egyelőre úgy hagytam a képeimet, ahogy eddig voltak….
…katlov gidde ygoha temiepék a matygah ygú erőleyge né ed gászagi imalav nebbe nav ygoh tehel táH


Fotók innen:


7 megjegyzés:

  1. Jó neked ! (...) Bár én tegnap- kedd- vagy 3x (?) megnéztem a postaládánkat, csak ma (szerda) reggel találtam meg a népszámlálási "borítékokat." Így aztán ( bár nem először...) most azt olvasgatom ! :-) - azaz pontosan nem is tudom... (lehet, a hét végéig (?)- nem foglalkozom vele...)
    Így igaz ! (magam is vallom)lehet "utálni vagy imádni" egy-egy írót (irományát) - a legrosszabb könyvben is van 2-3 mondat amiért érdemes elolvasni. (?) - Ill. (szerintem) mindenkinek mástól indul(hat) be a "fantáziája."
    Na, - még a "zöldet" sem készítettem össze... Jókat !- mindenkinek !

    VálaszTörlés
  2. Érdekes gondolatokról írtál. A képek megfordítása tényleg hasznos, ezt magamon tapasztaltam még 30 éve, amikor minden hétvégén diákújságot szerkesztettem. Az őspéldányokat nem lehetett mindig szemből nézni, mert más kollégák is voltak körülötte. Bennem meg kialakult, hogy a fejjel lefelé is olvastam az őspéldányt, a gépelési, tördelési hibákat így is nagyon jól ki tudtam szúrni. A mai napig nagy hasznát veszem ennek a fordított állású olvasás és nézés tudományomnak. Nagyon hasznos, mintha újabb "dimenziót" kapnánk :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szerettem a díszítősorokat
    készíteni. Találtam benne fantáziát,
    és tudtam, hogy készen vagyok az írásbeli feladattal.
    De jó is volt még akkor.....

    A denevéreket soha nem fogom
    megkedvelni,de ennek ellenére a róluk szóló tudományos megfigyelések
    nagyon érdekesek.
    Köszönöm a mai témákat.

    VálaszTörlés
  4. Aranyosfodorka!!!

    Tudom,hogy Pécs a szived csücske.
    Ezt találtam,ha sikerűl megnyitnod.
    Nagyon érdekes

    http://www.youtube.com/watch?v=AiORIwEwy1I&feature=related

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Vera figyelmességedet, nem ismertem ezt a videót és a párját, a II. fejezetet. A városommal, főleg annak múltjával kapcsolatban minden érdekel.

    VálaszTörlés
  6. A Parti NL könyvet láttam nálad az asztalon, aztán utána néztem a neten és tegnap meg is vettem. :o))

    VálaszTörlés
  7. Véleményed a filmről? Sok minden jut eszedbe?Irnál is róla? szívesen olvasnák a múltról...

    VálaszTörlés