2011. szeptember 4., vasárnap

A pesszimizmus meg a közvélemény-kutatás

@x elolvasásra ajánlotta, én is ezt teszem, tehát katt ide:

Lehet(ne) rajta gondolkodni, vitatkozni. Én (mint hosszú évekig a közvélemény-kutatásban is dolgozó) azt tudom mondani, a közvélemény-kutatásokra én semmit nem építenék. Több oka van ennek, részben mert a mintaszám a lakos-számhoz képest mindig igen alacsony, és a személy-kiválasztás se  mindig a legjobb. Másrészt tudom, hogy az emberek jelentős része nem is az igazat mondja. Ennek több oka lehet, nem akarok én most ebbe belemenni. Egy biztos, a közvélemény-kutatás eredménye nem a „köz” valóságos véleménye.

Ebben a jelenlegi „pesszimizmus és a magyarok” témakörben is azt gondolom, a valóságos vélemény még rosszabb, mint amit nyilvánosságra hoznak, illetve ami kiolvasható a válaszokból.
Továbbá felhívnám a figyelmet egy érdekes dologra, (ezt meg az újságírók alkalmazzák néha, nagyon cselesen):

Olvasd csak el ezt az alábbi idézetet: 

"...A megkérdezettek 42 százaléka azt mondta, hogy egyáltalán nem bízik abban, hogy anyagi helyzete jobb lesz egy év múlva, mint most – derül ki a GfK Roper ConsultingMood of theWorld 2011 című tanulmányából. A hasonló helyzetű Csehországban csak a válaszadók 14 százaléka, Lengyelországban pedig 16 százalék vélekedett így. Németországban a megkérdezettek 57 százaléka úgy vélte, hogy egy év múlva jobb anyagi helyzetben lesz...."

Mit is jelent ez az utolsó mondat ? Azt jelenti, hogy Németországban is 43 % az, aki NEM bízik abban, hogy anyagi helyzete javul. (Vagyis 1 %-kal még több is mint nálunk, és akkor a  két ország lakos-számáról szó se essék…)

Kép: http://gkienet.hu/hu/hirek/gkienet-%E2%80%93-t-mobile-holgyek-a-jovo-internetes-vasarloi

1 megjegyzés:

  1. Nem akartam az olvasókat untatni pl. ezzel
    Világvége hangulatban
    Benne ilyesmik : " A blogok és más internetes közlések jellemzően valóban szubjektívek,és hitelességük nehezen ellenőrizhető."- és ilyesmik.
    (mellesleg épp' nézegetem - (olvasást felfüggesztve...)- azt, hogy a Goldenblog 2011-ben kik is "nyertek" ?- stb.
    Amúgy a cikk számadatai (%-ok) nem érdekeltek túlságosan, inkább azok a "dolgok" (fogalmak?)- amikre kevésbé gondolunk ?- amikor (felületesen ?) minősítünk másokat, vagy próbáljuk magunkat megérteni ?
    [Bár nekem szokásom mondani,- nem lenézően!- ki-ki a saját baját tartja a (leg)súlyosabbnak. ]
    ...és bár még "mesze" van -de kíváncsian várom a "népszámlálást!"- (vagy mit)- ill. annak adatait. (ha megélem)

    VálaszTörlés