2011. szeptember 9., péntek

Újra itt van Béla !

2008 tavaszán – aki már akkor is olvasóm volt – olvashatott Béláról a békáról, vagyis titokzatos megjelenéséről  a  magas kerítéssel és házfallal teljesen körülzárt kertemben. Azóta se tudom, miképp került ide.

Node…
Most 2011 szeptember van.  Hajnalban már hűvöskés a levegő, de azért még a reggeli rituálémat elvégzem. Felkelés után azonnal, még hálóingben kimegyek megnézni a virágaimat, nem történt-e az éjjel valami csoda, vagy ne adj Isten, baj velük ? (Megjegyzem ezek a nap legcsodásabb  percei. Csend van, még látszik egy két csillag, de már halványul az ég, a levegő friss. Azonnal Szlovénia jut eszembe és ettől aztán boldog vagyok. Jó, ha így indul a nap….)

Tegnap reggel azt láttam, hogy két nagy cserép között lapul Berci macska, mozdulatlanul.
Gondoltam, újabb  egér lesz, mert  az elmúlt két hétben már volt olyan kedves és két döglött egérrel lepett meg, csinosan épp a  bejárati  ajtó  elé készítve őket.
De nem, amikor közelébe mentem, eljött a leshelyről, s akkor megláttam Bélát !

Képzelhetitek,  majdnem hangosan felkiáltottam a meglepetéstől ! Sajnos, mire berohantam, előfötörtem a fényképezőmet, és ráadásul a gép se volt jól beállítva – szóval, nem mentegetem magam, tény, hogy egyetlen olyan képet tudtam készíteni róla,  amin látszik, hogy a kövek között tényleg egy béka lapul. Hát szóval vagy a Béla, vagy valami rokona, de újra itt van. Persze jól kiválasztotta a helyet, hiszen 3 évvel ezelőtt is a kerti csap közelében bukkant fel és most is. Gyanítom a rengeteg, nyáron ellocsolt vízből jutott arra a helyre is, ahol ő meghúzta magát, mert szinte egészen biztos vagyok, hogy ez nem egy újabb, egy másik béka, hanem ez a Béla !

Na, akkor  újra négyen vagyunk…
                     
                        **************
Csak azt tudnám, hogy jó-e itt nálunk a Bélának, vagy csak azért marad, mert bejönni még csak csak bejött valahogy, de kimenni már nem tud ?  Most is (mint  3 éve) elgondolkodtam, nem kellene-e valahogy megfognom s levinnem a Balokányba ? 



4 megjegyzés:

  1. Nagyszerű ! nem nagyon akartam a kb. 2 hetes (?) történetemmel "untatni" az olvasókat. Még a legnagyobb melegek idején,- az É-i szomszédom kertjében, (ahová új kutya is költözött, bár el van kerítve)- kora esténként,- 18-19 óra között, akkora (hangos) brekegés volt/van (?) - hogy csak-csak felfigyeltem rá.
    Én bizony,-(ha békám lenne)- "hagynám," hogy élje világát ! Ott, ahol épp' van.
    Na, persze... (bejelenteni a "vadonlesőnek" ?- meg most kezdjem megint keresni a netem, hogy mik az "előírások?".... hát, nem hinném.
    [Még jó, hogy ilyen kérdések nem lesznek az "összeírási" kérdőíven... (népszámlálás)- ( kikkel "él" együtt...) :-)

    VálaszTörlés
  2. OK!- (vadonlesőben) látom, a zöld levelibéka a védett. (2.000 HUF)
    (Miért vinnéd pl. a Balokányhoz ? - Pl. vannak más vizes helyek is,- pl. Kovácstelep mellett az az Ürögi patak ,- vagy mi. ( ha T***O-ba mennél)

    VálaszTörlés
  3. Hm... a Balokány itt van egy "béka-ugrásnyira"...és élnek ott más békák is.

    VálaszTörlés
  4. Üdvözlöm Bélát a békát!
    Emlékszem az első megjelenésre, én sem telepíteném el a megszokott helyéről. Bizonyára a fal és a föld között a kövek mellett van az ásott oduja ahova betelepszik télen.
    A leveli békám is a környéken áradozik esőért a "rekedtfazék" hangjával. Nagyon jó hallgatni a csendet megtörő hangokat ha azt valamilyen kis lény hallatja. Nem úgy viszont a szomszéd "mekkmester" garázsából jővő erőtlen kipp-kopácsolását vasárnap du.

    VálaszTörlés