2011. október 25., kedd

A jó könyv – mely 15 év alatt készült el….

A jó könyv az nagy ajándék…Olyan, amit nem LEHET letenni. Annyira olvastatja magát, hogy az már őrület. Ránézel az órádra és azt látod, hogy Uramisten negyed egy.... Éjjel….
Olvasok én mindenfélét, ajánlott, most megjelent, mások által olvasott, ismert és ismeretlen írós,  tudomisén milyen irodalmat, vegyesen. Tényleg mindenevő vagyok ezen a téren.
És most kölcsönkaptam egy ezeréves könyvet, az 1973-ban kiadott „Zord folyó” címűt, szerzője V.Siskov.

A fülszövegről: „A száz évvel ezelőtt, 1873-ban született Vjacseszlav Siskov a szovjet irodalom klasszikusai közé tartozik. 1894-ben vízépítő mérnökként került Szibériába, s húsz év múlva kezdő íróként, gazdag életműre elegendő élményanyaggal hagyta el ezt a vidéket. Siskov a szovjet irodalom történetében mint „szibériai író” foglalta el helyét a legnagyobb alkotók mellett, s valóban ez a táj sugallta szinte valamennyi írását. Kitűnően ismerte Szibériát: kincsekben gazdag erdőségeit, hatalmas folyóit, a vad természettel küzdő népeit, különleges figuráit, az aranyásókat és a kalandorokat, a vagyon fanatikus megszállottjait,  s a gyorsan iparosodó városok egyre erősödő munkásosztályát.
V. Siskov 1918-tól 1933-ig dolgozott a Zord-folyó-n, s már ezzel maradandó sikert aratott. Kivívta kortársai elismerését: Gorkij a tények költészetét fedezte fel a műben, amelyet másik a világirodalom legnagyobb hatású családregényeivel helyzetek egy sorba. Ez a szenvedélyek regénye – vallotta maga az író, s talán éppen ez az, ami számunkra, a mai olvasó számára is olyan izgalmassá teszi könyvét, mintha magunk is ott járnánk a Zord-folyó titkokat rejtő ősvadonában, egy olyan korban, amikor a legnagyobb úr a pénz, s ez veszi hatalmába a Zord-folyó völgyeit is.”

Nos, aki szeret izgalmas, fordulatos regényt olvasni, ajánlom, kölcsönözze ki, habár látom az antikvárium.hu –n, hogy meg is vásárolható ez a kiadás, a két kötet 680.- Ft.  Ingyen van !


Táplálék testnek és léleknek : - )

5 megjegyzés:

  1. (Természetesen attól, hogy én nem hallottam róla és nem is olvastam tőle,még jó lehet.)Látva,hogy kb. mikor élt,miről írt és egyebek,- jó kérdés,hogyan úszhatta meg pl. a "sztálini időket?" - (volt a első gondolatom) majd a következő az, hogy megtalálom-e a neten az életrajzát ? (valahogy nem találtam) Viszont van egy könyvem: A huszadik század külföldi írói (1968)- megtaláltam benne (!)- Vjacseszlav Jakovlevics Siskov (Bezseck, 1873.10.04.- 1945.03.06.Moszkva) Az a 20 év Szibéria folyóin végzett kutatások (OK!) - de 1915-től Petrográdban élt, ill. 1917-től csak irodalommal foglakozott. Ahhoz a "15 év alatt elkészült"-höz csak annyit, lehetséges, nálam is úgy van írva,- viszont 1918-ban és 1921-ben is jelent meg könyve (közben)
    Érdekes (?) a Zord folyó (magyarul) 1952 - majd A csavargó (1948) és a Sóhajok tava (1956)- jelent meg magyarul. Bár a neten láttam, említődik még magyarul megjelent könyve.

    VálaszTörlés
  2. Nem jutott eszembe a neve (Knut) azért írom később, a későbbiekben esetleg Knut Hamsun-t is olvasni ! :-) :-)

    VálaszTörlés
  3. vízépítő, transzibéria, szenvedélyek, álompasi

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó könyv valóban. Nagyszerű jellemábrázolások vannak benne. Tervezem a többi Siskov-művet is megszerezni, mert hasonló jónak tartom őket, ahogyan beleolvastam egyikbe-másikba.

    VálaszTörlés