2011. november 11., péntek

A hangok titkos üzenete


Össze-vissza keresgéltem a neten – de vagy nem igazán jó kereső kifejezésekkel, vagy tényleg nincs fent ilyen anyag. Nagyon sajnálom, de egy tudományos előadásnak épp csak a végét láttam a napokban a Tv-ben, melyben arról volt szó, hogy egy kutató csoport megpróbálta kideríteni, hogy bizonyos hangoktól, zajoktól miért fél az ember, illetve miért tartja kellemetlennek ezeket ? Mert ugye arra van magyarázat, hogy a dörgés-villámlástól még akkor is rossz érzése van az embernek, ha védett helyen van. Az megérthető, hogy valahol a génjeinkben még ma is hordozzuk  őseink tudását: a vihar veszélyt, mi több életveszélyt jelent(het).
No de miért áll fel a szőr az ember hátán, ha csikorog egy kréta a táblán ? (Sajnos,  csak ezt az egy példát láttam/hallottam már a filmben, pedig biztos volt szó másról is.)  


Nos, kiderítették, számtalan kísérletezés után, hogy ez a hang frekvenciájában, hangzásában, bármilyen furcsa is, de a makákó majom  vészjelző hangjával pontosan megegyezik.  Márpedig amitől a makákó félt, az – akár akarjuk, akár nem, akár igaz ma is ránk nézve, akár nem – bizony valamikor  valami komoly veszélyre hívhatta fel őseink figyelmét és ez ennyi év  után is él még (öntudatlanul) bennünk.

Különös dolgok vannak – amire az ember nem is gondol sokszor, pedig talán érdemes lenne – vagy legalább is érdekes.
A hangok világa amúgy is egy furcsa világ – kézzel nem fogható, igazából bizonyos fajtáik emberi füllel nem is hallhatók -  aztán mégis milyen komoly jelentőségük van. Nekem pl. az egész telefon meg internet dolog is átkozottul gyanús és érthetetlen….Vagy lásd pl. a  rendszeresen partra tévedő bálnák esetét. Nehogymár nekem valaki be akarja magyarázni, hogy „eltévedtek”…. Nem, annak is „mi” vagyunk az oka – a mindenféle nyilvános és szigorúan titkos víz-alatti tevékenységeinkkel. És bizonyára lehetne sorolni még sok minden mást is, akár csak a hangok témakörénél maradva is.

Gopál ajánlására most olvasom P. Davies:  „Isten gondolatai” c. könyvét, ebből való az alábbi részlet:
„…Az emberi gondolkodás folyamatai ugyanis aligha Isten adományai. Az emberi agyhoz kötődnek, az agyműködés pedig függ a fizika törvényeitől és az általunk lakott fizikai világ természetétől is. Amit mi józan észnek nevezünk, feltehetően mélyen az emberi pszichébe ágyazódott gondolatminták terméke, mert bizonyos segítséget nyújtanak a hétköznapi helyzetekben, mint az aláhulló tárgyak kikerülése, vagy rejtőzés a ragadozók elől. Az emberi gondolkodás egyik-másik sajátsága agyunk huzalaiban rögzült, másokat  „genetikus szoftverként” örököltünk hajdanvolt őseinktől.

Teljesen egybecseng a szöveg a fenti témával…..

Véletlenül találtam ezt a videót. Fogalmam nincs (meg türelmem se) kutogatni valós volta után….Itt: http://rejtelyekszigete33.blogspot.com/2011/03/tizezreket-orjit-meg-kulonos-zaj.html

Egy biztos, már sok évvel ezelőtt megmondta A. Rajkin is: „Válámi ván….de nem áz igázi….”


4 megjegyzés:

  1. Szerintem "embere válogatja ," - (lehet, bennem a hiba - ebben a témában is, mert pl. nem különösebben tartom a legborzasztóbb hangnak pl. a kréta csikorgást sem.) - de ne bonyolítsam. Most pl. csak ennyire van időm ,- pl. itt van ez :
    Googleba írva - "Kiderült,miért irritáló a táblán megcsikorduló kréta hangja." - [Bár jó pár "zaj" engem is zavar,- főleg amióta csend,-és zajrendelet (!)is van pl. Pécsett - valahogy ez az egész dolog (is) "leküzdhető?"] - ennyit most.

    VálaszTörlés
  2. Érdekes témát találtál mára (is)! :o))

    VálaszTörlés
  3. Nekem az a vélekedésem, hogy ( magamra is értve ! )- "Mindenki a maga kulturális,vallási,műveltségi szűrőjén keresztül olvas,tanul,él."
    Azt meg régebben kitárgyaltuk,hogy nem kell mindenkit le vagy meggyőzni.Vagy arról is beszélgettünk nem egyszer,- " attól,hogy valamit nem hiszek el, attól még létezhet..." A téma iránt érdeklődőknek esetleg ajánlom a Google keresőbe írva :
    The Hum (oldal fordítása!) -és az alatt a 4. BBC News Hawe you heard the Hum ?(szintén fordítással) Ezek szerint az nem igaz, hogy a mexikói(Taos) hangot hallják pl. Angliában ill. Ausztráliában,- hanem más helyeken is vannak ilyesmik. OK !- a kérdés már csak az,hogy mitől !- de ezen rágódjanak azok,kik jobban ráérnek.

    VálaszTörlés
  4. Esetleg itt van egy másik anyag, benne pl. olyasmi, hogy a zaj pszichikai érzet,megítélése erősen egyéni, és ilyesmik.
    A hang

    VálaszTörlés