2011. november 15., kedd

Sinkó András kiállítása Pécsett


Remélem senki nem unja még a Zsolnay gyárban készült, s Pécs legváratlanabb helyein felbukkanó alkotások bemutatását. A legújabb kiállításról itt olvashattok részletesen, feleslegesnek tartom bemásolni az egészet, elolvasni pedig érdemes: 

Tegnap délelőtt elmentem a Váradi Antal utcai Kiméra Tetőgalériába, és ott gyönyörködtem és csodálkoztam, mert voltak olyan tárgyak is, melyekről nem gondoltam volna, hogy az ő keze alól kerültek ki.

Legnagyobb bánatomra  szinte minden üvegtárlóban került kiállításra, továbbá a kora délelőtti nap erősen besütött a tetőtérbe, a polírozott felületek és a márvány járólapok csillogtak-villogtak - ilyen katasztrofálisan ócska képeket még soha nem csináltam. Sajnálom, de csak egy-kettőt tudok megmutatni az általa megformált számtalan állat- és gyermekfigurából, bár ezek minősége is szégyellni-való. Cserébe inkább beteszem  a városban ismert (?) köztéri műveiről készült néhány régebbi képemet ill. a galéria földszintjén (jobb fényviszonyok között)látható néhány, a Zsolnay gyárban készült csodát.













Az alábbi őzikék az Állatkertben vannak, de másolatuk a Zsolnay gyár udvarán is megtalálható: 

Ez a Szűz Mária szobor a Pálosok temploma előtt áll:

 
 Nendtvich Andor és Marsay Andorné domborműve a Rákóczi úti egyik ház falán:

Ez pedig a Bem utcában az Irgalmasok kórházának (azt hiszem a hivatalos neve II.belgyógyászat) kapuja fölött látható:

A Gyugyi gyűjteményben láthatók ilyesféle szépségek:









6 megjegyzés:

  1. Megint "kényelmesen" voltam kiállításon,a szobrokra és domborművekre emlékszem a szoborverseny kapcsén.Ami képeket betettél jók és szépek.
    Előző naphoz.A Tutsek Anna:Katóka szakácskönyve mekem megvan.
    1987-es reprint kiadás Székely György utószavával.Az 1913-as második kiadás változatlan utánnyomása.66.-Ft volt.

    VálaszTörlés
  2. Látod, délim, micsoda kincs birtokában vagy ? Ha jönnek a nehéz napok, akkor talán majd a könyvtárunkból fogunk "élni".

    VálaszTörlés
  3. Szépségeket láttam, főleg a vitrinekben lévők nagyon egyediek.

    VálaszTörlés
  4. (szerda) Az az igazság,hogy a téma kapcsán elkalandoztam,- ezt-azt keresgéltem a neten,- amik mind a Zsolnay témához kapcsolódtak ugyan, de el is ment az időm vele, aztán a hozzászólás meg elmaradt. (Az is igaz, inkább az újabb könyveim olvasása is közrejátszott...)
    A "kacsás szökőkútról" (4 db?)- ezt-azt eddig is tudtam,- (a velük történtekkel,pl.debreceni strandon,Bp./Gellértben/Zebegényben meg Pécsett is - stb. - @Aranyosf. írt a Tettyén lévő sz.kút sorsáról,- na, de azt nem tudtam, hogy Szabadkán is van Zsolnay-sz.kút !
    Amúgy ez a cikk címe : Egyelőre nem bontják le a Zsolnay-szökőkutat. (Szabadkán)
    Úgy látszik a Zsolnay "kutaknak" eléggé macerás a sorsuk !

    VálaszTörlés
  5. Csak kérdezem,hogy szerinted van még Bem utca ?- mert én meg úgy tudom, hogy az az Irgalmasok utcája ! Nem lepne meg, ha nem így lenne. Pontosítandó !
    (Tegnap törtem még a fejem azon, hogy belemélyedjek-e a giccs témába ?-de aztán elvetettem. Magánügyem, hogy némelyik (kis) szoborról (?)- csak-csak meghallgatnám egy hozzáértő vélekedését ! OK!- elképzelhető,hogy a "maga idejében" nem volt az ? ( ill. lásd a készítésének körülményeit az alkotó életrajzában) -ill.engem "nem érintenek meg" az olyasmik !- sőt !

    VálaszTörlés