2011. november 23., szerda

Vannak véletlenek


Tegnap ugye a villányi wellness-es szálló is szóba került – és mi volt a téma tegnap este az egyik Tv-adómon ? Nos, természetesen többek között a wellness.
„Manapság gyakran találkozhatunk a wellness kifejezéssel, mint pl.  wellness hétvége, wellness szálloda. Gyakran helytelenül is felkerül megannyi weboldalra a kifejezés, mint welness vagy wellnes, de akár így is welnes. Mit is jelent ez a kifejezés? Egyfajta testi jóllétet jelent, amit azáltal elérnek el és tartanak fenn az emberek, hogy megfelelően étkeznek, és rendszeres testmozgást végeznek.” (Írja ezt – többek között - a http://www.eszcsm.hu )
Vajon miért  és kinek is jó ez ? Hááát…szóval a legjobb annak, aki ezeket az egységeket üzemelteti !!! Mert nagyritkán egy- egy meleg fürdő, 3 napig egészséges ételek, egy kis –(gyakran nem is igazi szakember által végzett) masszírozás – hát ettől aztán senki nem várjon csodát ! A saját lelkiismeretének megnyugtatására (no meg mert olyan sikkesen hangzik, hogy „wellnesselni voltunk”) kiad egy csomó pénzt – gyakorlatilag egyáltalán nem létszükségletű dolgokért.
Nem én mondom – a riportban orvos, természetgyógyász, pszichológus nyilatkozott így. Ez egy nagy pénzt hozó divatőrület, melyhez hasonlók voltak persze régebben is, lásd pl. fürdőkúrák. Habár az még talán segíthetett valakin, ha 2-3 héten át használ valamilyen fürdőt, kezelést, stb…De 3 nap ?

Visszatérve a Tv adáshoz: az egyik igen fontos témakör volt a lelki egészség karbantartása. Persze senkinek sem újdonság talán ma már, hogy bizonyos lelki bajok testi külsőségekben és betegségekben is megnyilvánulhatnak. Sőt nyilván arról is hallott mindenki, hogy a „hit” a nagy gyógyító erők egyike. Csodálatos dolog a psziché -  aztán mégse foglalkozunk vele annyit, mint egyéb külsőségekkel, vagy akár belső szervünkkel. Mert ha a psziché beteg, akkor a test is az, és ez valamiképp fordítva is működik.
Magyarán:  fürödhetsz te akármilyen szamártejes, rózsaszirmos fürdőben és élvezheted a ferdeszemű lányok simogató masszázsát – ha ott belül gubancaid vannak. A welness-eléssel semmit se segítettél magadon, viszont belecsurgattál néhány tízezret annak a zsebébe, aki valószínű nem jár a saját wellness-ébe, viszont rendben van a lelke.

(Mellesleg tudtad, hogy a Psziché görög mitológiai eredetű női név, a jelentése „lélek”. Névnapja    április 9.  vagy szeptember 7.)


3 megjegyzés:

  1. Na, igen ! Ismétlés : ki-megtalálja a neten ill. a tv-ben, vagy leírva (könyv) a neki tetszőt !- mellesleg semmi bajom ezzel. Csak megjegyzem, hogy (állítólag) 1950-ben "kitalált" szó a wellness,- viszont nem találom pl. az Ország L. : Angol-magyar nagyszótárban (1960)- bár a mienk 1997-es sokadik kiadás. Amúgy nem szerepel az Oxford angol értelmező kéziszótárban sem.(1989)
    Viszont itt van ez :
    wellnes
    ** ismerjem el,soha nem néztem ennek utána, tán' mert nem nagyon használtam. ( általában a "menjünk el egyet dagonyázni"-t alkalmazom.)

    VálaszTörlés
  2. Na, javíthatom...
    wellness (remélem)
    Viszont talán az is érdekes lehet (?) - ki,hogy' vélekedik a SPA vagy spa szó jelentéséről!- (hozzátéve: annak is többféle magyarázata van) :-) (szerencsére azzal már évekkel ezelőtt "végeztem!" ( a kutakodással)

    VálaszTörlés
  3. Szokás szerint én "nem védem a mundér becsületét!" - (Aki pl. azért megy el 2-3 napra egy wellnessbe, mert azt hiszi,hogy attól "meggyógyul?"- hát menjen. Ha ki tudja fizetni,- miért ne !- ráadásul (esetleg) még jól is érzi magát - stb. Csak megjegyzem : aki pl. azt hiszi, hogy 5-10-15 alkalommal eljár masszírozásra és/vagy gyógytornára...és azt hiszi, hogy attól majd "meggyógyul"- kb. ugyanaz ! (Igaz, nem fizet annyit,-de "lepengetik" a pénzt a TB-nek!) - ne bonyolítsam !
    Én viszont egy olyan tv.műsort láttam, amiben a "szállodások" közölték : elegük van a sok "nyertesből"- ( akik "hétvégét" nyernek)- és szeretnék, ha hétköznap mennének !- mert nagyon tele a tö**k, a sok "paraszttal"-
    -de az már egy más történet. :-)

    VálaszTörlés