2011. november 9., szerda

Zsolnay-s kiállítások

Sajnálom, hogy a figyelmemet elkerülte a „Hétköznapok Zsolnay-ja” pályázat – tudtam volna adni esetleg anyagot hozzá…Még jobban sajnálom, hogy a kiállításon nem volt vendégkönyv – nyilván nem érdekel senkit a látogatók véleménye. Ha lett volna, beleírtam volna  Eszterágat és Máriakéméndet…Így aztán maradnak ezek az „élmények” nekem, meg esetleg a véletlenül ide tévedő – szemmel láthatóan és statisztikailag érezhetően egyre kevesebb – blogolvasónak.

Számomra érdekesség volt a kiállításon a hatalmas kék vázákról írt történet, ill. az, hogy pl. Bécsben több darab is van belőlük  a városi parkban. Azt sem tudtam, hogy egy időben ennek a vázának egy kicsi változatát kapták a nyugdíjba vonuló dolgozók.
Ugyancsak újdonság volt a híres Szalonnázó parasztról közölt történet. (Sajnos nem tudok a mellékeltnél jobb képeket csatolni.)
Meglepődve láttam, hogy a nagyon elterjedt – bár általam utált (nem tudom a pontos nevét/címét) modern ülő alak hányféle változatban létezett.
Ugyanakkor örömmel vettem észre Fürtös György boszorkányát (pontos cím: Hexe)– aki nem pécsi, annak mondom, ez a szobor, majdnem életnagyságban a Megye utca elején (a Boldogság Háza mögött) látható egy házon.

Egy szépen megmunkált nyakékbe foglalt csempedarab volt az „átvezető” a Ferencesek utcai  Ezüstláz Ékszergalériában látható kis kiállításhoz.  Az Iparművészeti Múzeum megrongálódott, cserére szoruló Zsolnay-mázas tetőcserepeiből készült ékszereket mutatnak itt be. Az ötletet eredetinek, érdekesnek tartottam, tény és való, meglódította az alkotók fantáziáját. Fényképezni itt sajnos nem lehetett.
Nekem eszembe nem jutott volna árat kérdezni, de míg bent tartózkodtam, jöttek más érdeklődők is. Egy  kb. 3 cm-es, fából faragott, lapos kis szívbe illesztett, kb. 1 cm-es csiszolt, ugyancsak szív alakú  tetőcserép  ára 16 ezer. Lánc nélkül. Ehhez talán nem fűznék kommentárt. Vagy csak annyit, hogy még jó, hogy lehet kapni.

(Teljesen véletlenül azért a Google segítségével mégis megtaláltam a nyertes ékszerképeket…Ha valaki kíváncsi, itt megnézheti:
A kérdést, hogy akkor én  miért nem fotózhattam, ha mindez fent van a neten – fel se teszem….)


 Az égetőkemencék ma  és régen...

 A modernek...

 Szalonnázó (nem is) paraszt


Kiegészítés, 2015-ben: 
ITT OLVASHATÓ a kék vázák valódi története !!!!



 A kék váza és története + bécsi kép
 Hexe (itt hiányzik kezéből a seprű)
A szövegek, fotók kattintással tovább nagyíthatók !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése