2011. december 10., szombat

Pécs, Vince utca



Valamelyik ingyen-bedobós újságban, meg itt: http://www.pecsma.hu/helyi/2011/12/04/megujulo-varosreszt-hoz-a-mikulas   azt olvastam, hogy december 6-án átadják a Vince utcai gyilokjárót, meg az Ágoston téri kolostor-romot. Na, hát persze ez nem igaz. Semmilyen átadás nem volt 6-án.

A tettyei romokon és a zárdán még annyira dolgoznak, hogy nem tudtam volna egy olyan képet se készíteni, ahol valami munkás, vagy munkafolyamat bele ne lógott volna a képbe. A Vince utca végén – (tán kicsit erőszakosan), de benyomultam az építési területre és készítettem fotókat.
Amiről nem készült kép, az az elhelyezett ezer új közlekedési tábla (egyelőre még letakarva). Az eddigi „normális” közlekedést most aztán rendesen megkavarták, utakat zártak le, egyirányúsítottak. Nem minősítem – de bevallom, ebből a szempontból örülök, hogy már nem lakom ott.

Először is pontosítsunk, mi is az a Gyilokjáró ?
„Régi várakban a lőréssel ellátott védművek mögött húzódó folyosó, melyen a várvédő katonák közlekedtek, ill. harcoltak. Eredetileg a gyilokjáró vártorony tetején körülfutó folyosó volt, ahol a vár elfoglalása után az oda felszorult védők utolsó ellenállásukat fejtették ki, ahol tehát már nem harc, hanem csak gyilkolás folyt.  http://hu.metapedia.org/wiki/Gyilokj%C3%A1r%C3%B3
Én valami miatt ezt a kis közöcskét, amibe egy malomkereket építettek, semmiképp nem tudom ebbe a témakörbe belepréselni, de hát legyen, valaki kitalálta, hangzatos, és most már rajta fog maradni.

Valamikor hajdanában itt nem volt lehetséges az átjárás, viszont a Tettye patak vize mindig is itt folyt – nagyon régen nyílt patakmederben, később csőben a föld alatt, lefelé a Vince utcába. Ebben az utcában, s még lejjebb is, a még ma is Felső-és Alsómalom utcáknak nevezett részen, malmok álltak és ez a terület abszolút külvárosnak számított. Az egyetlen és utolsó malom épület még áll, évtizedek óta azonban csak lakóház. Közvetlenül az átjáró mellett van, hatalmas fákkal körülvéve – épp eladó, láttam a hirdetést a kapuján…

Úgy 50 évvel ezelőtt ezen a területen (a Barátúr utca - Tettye utca – Böck János utca összetalálkozásánál) egy ház állt, melyet egy nagy eső alkalmával a legelső képemen látható, barlangszerű kifolyóból kiömlő víz, ill. az alatt elvezetett, egyszerűen összeomlasztott. Azóta se épült oda semmi, csak most a pihenőpark. Nem jártam a kivitelezés alatt arra, sajnos nem tudom, a padok alatt húzódó vezetéket kicserélték-e ? Remélem…

Ez a víz zúdul most a malomkerékre. Mindenesetre nagyon, de tényleg nagyon kíváncsi vagyok az első felhőszakadásra. A blogban már többször írtam (ott éltem 14 évet) a hatalmas felhőszakadásokról, s azok által okozott károkról. Most megmutatom az utca új kövezetét: tükörsima, ill. három helyen építettek bele az útközepi folyókába valami – hát nem is tudom minek nevezzem ? „bütyköket és negatív bütyköket” – el nem tudom képzelni, hogy ezeknek mi a jelentősége, max. csak valami dísz lehet, de minek ?? Ha pedig funkciót szántak neki, akkor az teljesen felesleges, mert egy áradatban ezek fél méter mély víz alatt lesznek. Nem vakoknak készült „jel” mert mindössze 3 helyen van a teljes utcahosszban….Szóval nem tudom micsodák.
Mint ahogy a víznyelők (100 éves témám !) is „babajátékok”. Hát amikor utca-széltiben térdig érő víz folyik, a lefotózott kis rácsok semmire nem lesznek jók. De még egy közepes esőnél se. Lefényképeztem pár olyan kis közt, melyek a Vince utcába torkollnak be. Ha valaki már látta, hogy itt miképp zúdul le a víz (hiszen ez nem csapadék-csatornázott terület !!) akkor lehet fogalma a várható állapotokról. Gyanítom, az út tervezői életükben nem éltek meg itt egy felhőszakadást….

Persze nem baj. Rokonaim elköltöztek az Ágoston térről, felőlem aztán most már el is öntheti hetente a víz az egészet…. Az utca keleti oldalán valamiféle „bütykök” is vannak – ezekről se tudom kitalálni, mit jelenthetnek ? "Járdaszegély-helyettesítő-jel-bub” vagy itt kell parkolni az autóknak ? Nem tudom… Sebaj – ez se érdekel. Annál jobban az, hogy dec. 15 re (ez a ma érvényes dátum) eltakarítják-e a támfal előtti mocskot ? Nem, nem a lehullott falevelekre gondolok, hanem a környéken nyáron még ott éjszakázók üres palackjaira, rongyaira, és egyéb szemetére… Van egy olyan érzésem, hogy az ott fog maradni, de esküszöm, elmegyek egy hét múlva és megnézem.

Fenti kissé epés kritikától függetlenül szép. Ez tény. És ezt disznóság lenne részemről elhallgatni. De a gyakorlat majd megmutatja, mit kellett volna másképp. Persze tragédia nincs. Magyarországon vagyunk, mi csak a saját kárunkból tudunk tanulni.


 Felhőszakadáskor ezen (is) ömlik ki a víz
 A park - itt állt az összeomlott kis ház...

 Lejárat a Vince utca felé...
 Ez már a Vince utcából készült kép, jobb oldalon a vízikerék.





Ezek a hangulatos, de veszélyt jelentő szurdokok torkollnak bele a Vince utcába...
Ez volt a malom
 

Két kép az utcából

A titokzatos bütykök...

 A semmire se jó rácsok...
...és az utca vége.


12 megjegyzés:

  1. Nem kisebbítve a beszámoló ill. a fotók értékét,- ("több szem többet lát!" ) - aki nem nézte volna meg eddig,- azoknak itt is vannak fotók.
    Képek

    VálaszTörlés
  2. (nem először írom, hogy én eléggé ritkán "mozdulok ki"- leginkább csak akkor, ha muszáj...) A " negatív bütykök-höz" nincs tippem,- a "pozitív bütykök-höz" meg csak annyit,- hogy ( pár éve láttam valami hasonlót Bp.-en,- több helyen is ) így aztán olyasmikre tudok gondolni, - bár nem tudom,mi lehet pl. a "bütykös lapok" alatt... ha pl. a "bütyök" alatt csatorna ,vagy csővezeték van ?- hát ne állj rá !- vagy ne hajts rá az autóval ! (?) - vagy valami ilyesmi.

    VálaszTörlés
  3. Más :
    Videók közül egy...
    Tipp: a PécsTv oldalán - a keresés-be írva, hogy Vince u. ott vannak a további (retro) témák.
    (utókornak...)

    VálaszTörlés
  4. A 60-as évek közepén 1 évig laktam Ildiéknél a Felső-malom utcában. Mivel sík vidékről származom, óriási élményt jelentett számomra egy-egy kiadós eső, amikor mezítláb, térdig felgyűrt nadrágban tudtunk átmenni az utca egyik oldaláról a másikra a lezúduló víz miatt. Ma már lehet, hogy nem élvezném annyira.

    VálaszTörlés
  5. :))) Gopál..., a szép idők, mikor a Sörház utcából "lehordta" a zúdulat valakinek az éves tüzelőjét, amit leraktak a háza elé!...
    Aranyosf., azért tudod, hogy most egy kicsit elvetted a kedvem!... Lehet, hogy jól fog működni!:)

    VálaszTörlés
  6. Mosolygok a "titokzatos bütykön", mindenféle fura gondolatok fogalmazódtak meg. Pl.: üzenet az égieknek ( kódok )nézzétek milyen technikai bravúrral álljuk útját a hegyről érkező víznek
    vagy a lezúduló esővíznek, hogy lassan cseppenként közelítsenek a "semmiresejó" vízelnyelő felé.
    - vagy csupán esztétikai, művészi igény volt erre a kompozícióra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2017.12.20 a bütykös kövek : vakvezető kő,bütykös felülettel.

      Törlés
  7. Kedvet kaptam, hogy tavasszal körülnézzek a környéken. Köszönöm! :-)

    VálaszTörlés
  8. Sokáig kerestem a képeiden a malomkereket, míg végül megláttam, tényleg furcsa helyen van. Gondolom látványlemenek tették. A volt malom épületről látszik az eredeti funkciója. És mellesleg jól sikerült róla a kép. Köszönöm a képes beszámolót, ki tudja milyen lesz mire én ezt személyesen látni fogom.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm kedves soraitokat !
    Tiffanylda: az a ház olyan "magasan" van, hogy a legnagyobb árvíz se érheti el. Különben is reménykedjünk, hátha tényleg jól megcsináltak mindent (ez egyszer kivételesen).
    Gopál: bizony úgy volt, ahogy írod, nem is egyszer volt akkora felhőszakadás, hogy elöntötte a Király utcai könyvesboltot.
    Kyba: erre nem gondoltam, lehet, hogy tényleg valami kódolt üzenet :-)
    Exit és Múltmentő: gyertek, örömmel találkoznék veletek, s sétálhatnánk együtt is fotózni.

    VálaszTörlés
  10. 2017.12.20. A "titokzatos bütykökhöz" ajánlom Googleba írni : bütykös kövek - akkor megtudható, hogy annak mi a célja. ( vakvezető kő bütykös felülettel)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglepne, ha ezek a vízfolyásban lévő és szinte állandóan víz alatt lévő bütykök a vakoknak szólnának...

      Törlés