2012. január 30., hétfő

ISS felvételek



Nyáron sokszor láttam a fölöttünk „elúszó” ISS-t, és mert nem az első olyan film a csatolt, amit látok, s amit ebből a csodarepülőből készítettek – néha picikét irigykedem a benne ülőkre…Csak egy-két körre, többre nem, de azért szívesen elmennék, mert varázslatos lehet onnan fentről látni azt, aminek részleteit most ez a kisfilm is megmutatja.

A film tempója szerintem kicsit gyors, de hát ezen nem tudok változtatni. Lassabban haladva még jobban lehetne gyönyörködni.Csodásak és ijesztőek szerintem a nagyvárosi fények.  Ezek nekem mindig a karácsonyi díszkivilágítást juttatják az eszembe, de egyben el is gondolkodtatnak. Sokan vagyunk -  és valahogy erőszakosak ezek a fények békés űri éjszakában…Ott van béke, ahol sötétség van (?) és ott még a Föld az, ami volt évmilliókkal ezelőtt, vagy majdnem az… Jó-e, hogy ennyire „világítunk” ?
Nem tudok válaszolni a saját kérdéseimre…
Aztán az északi fény ! Milyen csodálatos fentről is ! És a csillagképek ebből a magasságból is felismerhetők (már akinek). Vagy a viharfelhők, melyekben haragos villámok bukkannak fel néhol…
Olyan gyönyörű ez az egész és egyszerűen képtelen az agyam elfogadni, hogy egyszer vége lesz, s az egész gyönyörű mindenség a megsemmisülés felé száguld.
Kár.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, de nagyon gyors nekem is! Kár, hogy nem lehet lelassítani és mazsolázni kicsit! Kösz!

    VálaszTörlés
  2. Na, az biztos, hogy ha esetleg pénzed lenne is rá valaha, nem hinném, hogy egyáltalán kibírnád. (?) - Gondolom, már a felkészítés során (gyakorlatok) és/vagy az orvosi vizsgálatoknál is "kibuknál!" (elég lenne,ha csak a pár leletedet megnéznék..) Persze,ne keseredj el !- nem te lennél az egyetlen! (beleértve magamat is)
    Mivel épp' tegnap láttam (félálomban) egy filmet É-Koreáról,- (mutatták) -fentről nézve mekkora ott a sötétség!-így aztán kétlem, hogy pl. ott lenne "béke" (?)- ahol sötét van.
    Amúgy magam sem nagyon értek egyet a nagy "fényszennyezéssel"- csak-csak az van, ami. (ami látható) Gondolom,vannak annál ártalmasabb dolgok is,- bár a legtöbb dolog sokszor "összefügg." (Pl. kevesebb világításhoz- kevesebb energia kellene - stb.)
    Nem túl lényeges, de érdekes lenne tudni,milyen "sebességű" a felvétel ?- bár vannak adatok, hogy egy fordulatot a Föld körül hány perc alatt tesznek meg,- ill. mennyi a sebessége az űrállomásnak -és ilyesmik.
    nekem pont megfelelő,- mert 3-4 percnél hosszabb ilyesmiket már ritkán nézek meg. :-) (You Tube)

    VálaszTörlés
  3. (Régebben láttam kedvelt tudósodat Stephen Hawkingot (kb. 70 éves )és tavaly (?) felvitték arra a gépre,amin a súlytalanságot szokták gyakorolni.) Viszont Simonyi Károly azt mondta, az ISS-ból egyáltalán nem olyannak látta Földet, mint amilyen a képek a könyvekben. (!)-(szerinte lehet,hogy utólag kiszínezett felvételek) Ki tudja.
    Jól emlékeztem (...) 90-re gondoltam,- kb. 92 perc alatt tesz egy fordulatot az űrállomás. magassága "vitatható"- 330-420 km között - ill. havonta kb. 2,5 km-t csökkenhet. :-)

    VálaszTörlés
  4. Érdekes ez a sebesség dolog...Én nem tudtam (nem néztem utána), hogy meny idő alatt kerüli meg a földet az ISS - az viszont tény, hogy innen lentről nézve, elég nagy a sebessége, emiatt aztán csak néhány pillanatig látható. Szerencsésnek kell lenned, hogy épp akkor nézz az égre, amikor erre fölöttünk jár és ráadásul jók a fényviszonyok. De - ettől függetlenül - a film sebességét én túlzottan érzem. Ill. még ha ilyen gyorsan repülne is, le lehetett volna lassítani a filmet a nézők kedvéért.

    VálaszTörlés
  5. Különös élményként hatott rám!
    Hasonló meglepő volt amikor először nyitottam meg a Google Earth a földgolyó, majd a földrészek kiválasztása után közelítettem a településünk felé és a végén madártávlatból szemem elé került a házam teteje. Itt ugyan nem volt közelítés, de nagyon érdekes volt ahogy a versenyt futott a föld sötét oldalával, ha jól értelmeztem és látni véltem az északi fényeket... csodás érzés lehet átélni, ugyanakkor félelmetes is!

    VálaszTörlés