2012. január 9., hétfő

Istókovits kiállítás a Galériámban

Istókovits Kálmán (Siklós, 1898. szept. 2. – Bp., 1990. okt. 21.): festő, grafikus. 1919-ben Dél-Amerikába akart utazni, de Milánóból hazafordult. Szabadiskolában kezdte tanulmányait. Zádor Istvántól tanulta a rézkarctechnikát. 1921-ben a pécsi művésztelepen Csók István és Rudnay Gyula figyelt fel a tehetségére, a Képzőművészeti Főiskolán ők voltak a tanárai. 1925-től Dudits Andorhoz járt falfestészetre. 1925-től vett részt csoportkiállításokon. Első önálló kiállítását 1929-ben rendezte meg a Műcsarnokban. Állami ösztöndíjjal Rómában a Collegium Hungaricumban képezte tovább magát. Hazatérése után csekély megszakításokkal a szolnoki művésztelepen dolgozott. Illusztrációival jelent meg Párizsban francia nyelvű kiadásban Arany János Toldi estéje, Herczeg Ferenc Bizánca. Gyűjteményes kiállítása 1938-ben volt az Ernst Múzeumban és 1948-ban a Szalmási Galériában. 1955-ben, 1957-ben és 1983-ban a Csók Galériában nyílt önálló kiállítása. Rézkarcaiban főleg a biblia ihlette.  Festészetében a magyar tájat ábrázolta finom színérzékkel. 1938-ban Baló Ede-díjat kapott. Életműve elismeréseként a Magyar Köztársaság Csillagrendjével tüntették ki 1990-ben. http://mek.niif.hu/00300/00355/html/ABC06707/06823.htm

A Zsolnay negyed-beli kedvenc galériámban megnéztem a képkiállítását. Nem volt igazán szerencsém, amikor odaértem, 2 ffi és egy nőszemély tartózkodott a hatalmas térben, olyan hangerővel társalogva, ami engem a legtávolabbi sarokban is igen zavart. Nem vagyok képes felfogni, hogy emberek miért ilyen kulturálatlanok (=bunkók)?  Az rendben van, hogy egy társaság tagjai ki akarják cserélni azonnal gondolataikat egy ilyen helyen, no de  a hangerő…. Vagy a felsőtizenegyezer-belieknek ezt is lehet ?

Miután elvonultak, csak csak volt lehetőségem nyugodt körülmények között kétszer is körbesétálni a termeket.
Nos, Istókovits nem az „én festőm”…Megengedem, lehetséges, hogy „nagy” festő volt – de hát ugye nem vagyunk egyformák, én nem éreztem a képei között otthon magam, és 1-2 kivételével egyiket se szeretném a közelemben látni, tudni. A vallás és a magyar történelem véres eseményei bennem undort keltenek…Sajnálom, de ezt éreztem…Márpedig a képek 99,5 %-ának ilyesmi a témája…
Néhány közülük alább látható. Elől megint az a néhány (9) ami tetszett. Ha rákattintasz a képre nagyobb méretben is láthatod.




















Freskóterv: 
Végezetül egy kép, kicsit közelebbről, a rettenetes részletek miatt. Első az egész kép a második és a harmadik részlet ebből:  élve eltemetés, fülbe ólomöntés...



Ez pedig egy - számomra abszolút érthetetlen - szinte perverz Golgota két részlete: 


6 megjegyzés:

  1. Tudom, magánügyem... eléggé "zűrös napokat" élek [hagyján! = élünk ! - 2 fő... ] Szolgáltató váltás - telefon/tv/számítógép... ami (bizonyára) "fiatalabbaknak semmi gond"... "szépkorúaknak" ?- hát...próbáljátok ki ! :-)
    Sajnálom, hogy elég rég' találkoztunk.. ha erre járnál,- 2-3 garnitúra füldugó elő van készítve, hogy átadhassam neked ! - (komolyan)
    Más : ( nem tudom,ki-hogy' van vele )- ha én bárkinek a szül.évét - halálát - olvasom - jelenleg pl. 1882 - mindig arra gondolok (sic!)- nekem is voltak olyan korban született/élt rokonaim ! - és akkor próbálom elképzelni, hogy az ismeretlen ember milyen lehetett ?- esetlegeg olyan, mint az én rokonom ?- ( nem hiszem) - ill. még az sem biztos, hogy ugyanazok a "hatások" érték őket !- de ne bonyolítsam.
    A témához ?
    Hát...minden relatív ! (kinek mi tetszik, vagy sem ) Pl. nem tudom,mennyire néztél utána annak, hogy épp' volt/van (?) napjainkban egy másik képkiállítás is... (Bp.)

    VálaszTörlés
  2. valahogy... melléütöttem ! 1898-at akartam volna írni.
    Viszont csak-csak helyreállították a távolból ... a számítógépemet ! (de ezt se bonyolítsam)

    VálaszTörlés
  3. (Aki nem ismerte volna) Ill. van ennél jobb képgaléria (?) is,- de nekem nem nagyon van több időm erre.(sem)
    Képgaleria
    (ha működik)

    VálaszTörlés
  4. Ma többször vissza-visszatértem a képek nézegetéséhez, nekem is hasonló érzésem támadt mint aranyosfodorkának! Bizony van olyan alkotás amit emésztenem kell..., az utolsó kép annyira szélsőséges, hogy már fáj...!
    Talán az alkotó célja a megdöbbentés a felrázás a tespedtségből. Talán a mi szemünk a szépre fogékony, és a napi borzalmak után jól esne egy kis kiegyensúlyozott lelket nyugtató esztétikai élmény. Ettől az alkotótól én sem kaptam meg maradéktalanul.

    VálaszTörlés
  5. Az értékes információ
    Boldog karácsonyt! : )

    VálaszTörlés
  6. Ha izmusba kellene sorolni /bár nem tanult szakmám:)/,amolyan szürrealista művész.
    Szürrealizmus pedig:"...álmok,látomások,szabad képzettársítások,a tudat alatt kavargó ösztönélet kifejezésére törekszik."
    Azt hiszem ezt látjuk a képeken.

    VálaszTörlés