2012. január 8., vasárnap

Tettye, új kilátó

Nagyon megoszlanak a vélemények a tettyei  új „kilátó”-ról, valami olyasmit is hallottam, hogy mára (vasárnap, jan.8.) valami tiltakozó összejövetelt is szerveznek a „förmedvény” elbontásáért…
Tegnap gyönyörű napsütés volt, gondoltam, elmegyek és alaposabban szemügyre veszem a helyszínt.Körbefotóztam, alább meg is mutatok néhány képet, és bevallom azzal a szokatlanul bizonytalan érzéssel jöttem el, hogy én „annyira” nem utálom ezt a vasszerkezetet.

Egyébként (szerintem) az egész tettyei parkot valójában már tavaly tönkretették, kiirtották a bokrokat, fákat is kivágtak, „levegősebb” lett, ez tény, de nekem azért a zöld nagyon hiányzik…Főleg a romok mellől. Fák, bokrok ölelték körül ezeket a több száz éves falakat. Nagy valószínűséggel ezek is tartották meg épségben, hiszen a fák kivágása után csúszott meg a föld és roggyant meg az egyik fal – aki rendszeres olvasóm, talán még emlékszik is felháborodott blog-bejegyzésemre ez ügyben. Szóval az egész „park” nekem üres lett a növények nélkül, teljesen átalakult, semmi sem emlékeztet szinte arra, amilyen régen volt, ahogy nekem kedves és emlékeket-ébresztő volt -  leszámítva persze a megmaradt romokat.

Most ezeknek a romoknak az egyik sarkába emelték vaslemezekből a már most rozsdásodó kilátót. Kíváncsi lennék, ha egy ugyanekkora tornyot terméskőből (a romokhoz hasonlóan) építettek volna, akkor is ennyire idegenkednének tőle mások ? Még az is megfordult a fejemben, hogy ha nem ez a lyukacsos, rozsdás vas látszana, hanem valami „fal-szerű” tapétával lenne beburkolva, az milyen lenne ? Ugyanis a hajdani nyaralóból akár több is megmaradhatott volna, pl. mondjuk ez a falsarok  is…

Nagyon érdekes, de én csak egész közelről találom rondának. Kicsit távolabbról nézve, egészen jól illeszkedik a romos falakhoz. Csodálkozom kissé, én ugyanis egy nagyon konzervatív embernek tartom magam, de ezzel valahogy viszonylag megbékéltem. Hangsúlyozom, az egész tér totálisan át lett alakítva. Ha megmarad a régi, s oda építik ezt a kilátót, nagy valószínűséggel más lenne a reakcióm. De így….
Ez már nem a Reéh Gyuri Tettyéje, sőt nem is az én gyerekkori Tettyém, de ennyi erővel írhatnám azt is, hogy ez már nem a Szatmáry püspök nyaralója.  Ez valami új, ami a mai gyerekeknek 10-20 év múlva egészen természetes és megszokott lesz. Mi meg hol leszünk már akkor ? 

Fotóimból:

 Innen nézve, nem tűnik annyira "idegen test"-nek
Közelről azért kicsit más...


 Nem tudom, a rozsdás vas marad-e, vagy lefestik még ?


Ez az új szürke "izé" van a hajdani Zsolnay szökőkút helyett...
Hiányoznak a romok mellől kiirtott fák, bokrok...
 Ennyi maradt Reéh Gyuri Tettyéjéből...

 Az alsó tér modern berendezései
 A "sóhajok hídja"(aki nem ismerős errefelé: a havihegyi kereszt felé vezető út mellett épített gyalogjáró hídról van szó)
Életfogytig tartó börtönnel büntetném azt, aki az undorító 10 emeletes irodaház-monstrumot anno a Tettye-völgybe építette....

Aki múltkorjában látta ezeket a videókat, azoktól bocsánat, de beteszem újra, mert nekem tetszenek és hátha akad olyan olvasó is, aki még nem látta.



A Tettyéről itt a wiki ismertetője:  http://hu.wikipedia.org/wiki/Tettye_v%C3%A1rosr%C3%A9sz

Ez a kép pedig a sétám végén, már hazafelé jövet készült, bal oldalon a Kodály központ,  jobb szélen pedig imádott „Kaptáram” (=Tudásközpont, könyvtár) látható:




12 megjegyzés:

  1. Köszönöm a képeket, más kérdés, hogy egy világ omlott össze bennem...
    Ronda, szögletes, természetellenes az egész. A rozsdáról nem is beszélve! Ezt hívják modernnek? Vagy mi az új kifejezés?
    A madarak hova bújnak? Mert hogy a szerelmesek..., az magánügy!:) A szép Zsolnay, a padok, zöldek... Sírok!!! Ez nem hogy nem a mi Tettyénk, de már a gyerekeimé sem, pedig annyira nem öregek!...

    VálaszTörlés
  2. (Na, a "lecke fel van adva"- nekem ! ) (?) Az elmúlt napokban (?) volt ez elég nagy téma a pécsi újságban,ill. a bama.hu (Olvasói levél)-ben.
    Szokásom mondani, minden relatív.
    Már bocs' vannak a "szakemberek" és vannak a "laikusok" - hagyján. (mert legalább minden "laikus" nem kommentel) -igaz, nekem meg miért kell(ene) olvasnom !
    Na, majd (talán) beírok pár linket.

    VálaszTörlés
  3. (Tudjátok, nem @Aranyosf. munkáját kisebbítve) Itt is vannak képek,-elsősorban azoknak, akik ritkán vagy egyáltalán nem járnak arra.
    A Tettye most
    (A közelében további,más képek is )

    VálaszTörlés
  4. Nem hinném,hogy sok pécsi ember olvasta... (ne legyen igazam) Itt a szakember véleménye ?
    Via Dolorosa
    [ Kérdés : miért nevezed "ezt" kilátónak ?... én ilyen funkciójáról még sehol nem olvastam. ] -bár miattam...

    VálaszTörlés
  5. OK!- látom egy másik cikkben,- valóban lett valami... vaskilátó.
    (mellesleg az építész cikkben a tervezők (?) neve is olvashat...)
    Amúgy meg ez volt az olvasói levél
    Ronda a vaskilátó
    [ Akik nem ismernék Reéh Gyuri történetét, neki ajánlom a Hetedhéthatár c. online újságban ] (Google, vagy facebook)

    VálaszTörlés
  6. Milyen a véletlen ?- Épp' ma jelent meg a 13. rész
    Trebbin Ágost írásai ( Kalandozások...)

    VálaszTörlés
  7. Ezt még nézzétek meg! U.a. az anyag szerintem...
    http://www.google.hu/search?hl=hu&cp=7&gs_id=3u&xhr=t&q=paksi+képtár&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.

    VálaszTörlés
  8. Hóesésben elég veszélyes lehet felmenni a kilátóba, ha jól látom szabadon van a lépcső feljáró, nincs fedele a vasoszlopnak. Jól sikerültek a fotók. érdekes modern világ tárult elénk. Köszönjük.

    VálaszTörlés
  9. (hétfő)
    Próba : valami hiba van a gépemmel.

    VálaszTörlés
  10. Bocs' - "szívem szerint" beírnám Tiffanylda linkjét,úgy, hogy meg lehessen nézni,- de egyszerűen nincs rá időm. (most.)
    (hétfő - 10 órakor - )

    VálaszTörlés
  11. paksi képtár fotója

    Tiffanylda hivatkozása. A paksi képtár fotója.(Remélem sikerül a hosszú link beillesztése...)

    VálaszTörlés