2012. február 9., csütörtök

Összeírás

Aki rendszeresen olvas, tudhatja, nem nézek (magyar) TV-t, nem hallgatok rádiót, nem nagyon olvasok újságot, s ez a strucc-politika sok bosszús és bánatos pillanattól megvéd.
Így történhetett az, hogy számomra 2012 februárjában, egy régebbi újság kezembe kerülvén, atombomba-robbanásként hatott a még tavaly decemberi hír, nevezetesen, hogy 2012-től nyilvántartást vezetnek a hadköteles férfiakról. http://hvg.hu/itthon/20111205_hadkoteles_ferfiak
Nem volt nagy hírverés, szinte el is veszett a többi mindenféle  „világválság-téma” között….

Gyűlölöm a háborút, gyűlölöm a katonaságot, gyűlölök minden erőszakot….(a jó erőszakát is!) A sorkatonai szolgálat a 2004-es eltörlése számomra hihetetlen megkönnyebbülést okozott. Családom idősebb férfitagjai voltak sorkatonák és van néhány történetem az ott uralkodó viszonyokról. Szégyenletes, és számomra megvetni való, amik ott megtörténtek…
A wikipedia nagyon finoman fogalmaz  http://hu.wikipedia.org/wiki/Sorkatonai_szolg%C3%A1lat :

„….A sikeresen bevonultatott állomány morálja sem volt jobb: a hadseregbe került fiatalok hozzáállása a túlélés, az ügyeskedés és a nehezebb feladatok alóli kibúvás alapján épült fel, amelyhez tovább negatív tényezőként járult a saját kategóriájában is legfeljebb közepesnek minősíthető ellátás, a gyakran elavult és kifogásolható műszaki minőségű eszközpark, a gyakran megkérdőjelezhető logikájú kiképzési és egyéb feladatok és a szervezet szinte minden szintjén tapasztalt interperszonális nehézségek és konfliktusok….”

Komolyan mondom, életem nagy ajándékaként fogadtam, hogy a gyerekeknek már nem kellett bevonulniuk, és igen sokat imádkoztam azért, hogy ez bekövetkezzen.
És akkor tessék, most itt van ez a hír…Beleborzongok, csak rágondolva is és Isten látja lelkem, nagyon félek attól, hogy visszacsinálják ezek az őrültek … Nyilván nem is kellene  mondanom,  hisz annyira nyilvánvaló, hogy egy elkövetkezendő esetleges háború csak a lakos-szám csökkentésére lesz jó -  és felmerül bennem a kérdés nem ez-e a cél ?

Néha vannak nagyon rossz megérzéseim. Emlékezzetek: nekem a planetáriumi távcsővel, vagy a  Caflish cukrászda ellopott Zsolnay dísztárgyaival kapcsolatban is igen rossz előérzeteim vannak/voltak…
Csendben a fű alatt lapulnak a mocskos dolgok és senki, de senki nem mer/tud/akar beszélni ezekről nyíltan és őszintén. Mert mindenkinek egyszerűbb, kényelmesebb, biztonságosabb homokba dugni a fejét, mintsem felvállalni az esetleges kellemetlenséget, tiltakozni, vagy tenni ellene.

Kíváncsi vagyok most ebben a katonai témában mennyire lesz igazam. Adja az ég, hogy életemben először óriásit tévedjek….vagy ha igazam lesz, azt ne kelljen megélnem.

5 megjegyzés:

  1. Teljesen egyetértek! Mellékesen csak, bizony sok fiúnak viszont szüksége lenne arra, hogy bevonuljon katonának! Differenciálni nem lehet, úgyhogy Isten őrizz, az enyém pl. nem élné túl, az biztos!...

    VálaszTörlés
  2. Hadkötelezettek összeírása
    Előzetesen csak annyit : 1968.10.28.-1970.10.21. (7 nappal kevesebbet,mint 2 év) én bizony voltam sorkatona.Majd kb. 1979-környékén (?) +19 napot és ne bonyolítsam. Csak tényközlés : a 2.évben még csak otthon sem voltam. [Ezért nem is értem a VV "villában" élők "idegrohamait", "sírását-rívását"-hogy 2-3 hónap után majd "belepusztulnak."] Na, de hagyjam a múltat!- meg a "bezzeg az én időmben-et!"
    Egyetértek Tiffanyldaval - (bizonyos mértékben) - kiegészítve azzal, hogy (napjainkban már lehet!)- jó pár leányra is ráférne. Természetesen nem a sok "megalázásra" és "kicseszésre" értve !- hanem pl.olyasmikre, hogy én vagy 42 évvel a leszerelésem után sem tudok annyira részeg lenni,hogy ne lennék képes a ruhámat rendesen elrakni! ( és nem pl. a földre leszórni... stb.)
    Na, de eltértem a témától !
    Mivel annyi sok helyen össze vagyunk írva ! - eggyel több,vagy kevesebb, nem számít ! (Erről legalább tudunk.)
    Figyelmesen elolvasva a cikket, nem kell(ene) ettől sem különösebben elkedvetlenedni. :-) [A katonatörténetektől meg inkább megkímélném a "gyengébb idegzetűeket!" Bizonyára kevesen tudják, hogy pl. az öngyilkos katona minden személyes holmiját elégetik. (elégették) stb.]
    **********************************

    VálaszTörlés
  3. Bár ezek itt jóval a 70-es évek utáni képek, ( nem csizmát hordtak kapcával..igaz én is csak egy évig,mert az M70 mintájú gyakorlót is hordtam)- stb.
    Retro
    (valahogy nincs fotó a "matadorozásról!" - bár az is egy más történet! - utólag már vicces... a maga idejében nem annyira.)

    VálaszTörlés
  4. a@ nem kellett volna a lányokat ennyire elijeszteni..... :)
    én is voltam sor- és hadköteles is.
    Szerintem a fiúknak ennyi kijár, a nők meg választhassák. A vége felé létezett a fegyvernélküliség... a pacifisták örömére, bár az olyan, mint a macska farok nélkül...
    Igen, a szolgálat lehetett volna rövidebb, intenzívebb, emberibb.
    De mint az iskoláról írod, ez is ma már így volt szép. Legalább volt alkalom barátkozni. És igen: azóta időnként ellátogatok kedvenc laktanyáim felé, sőt a hajmáskéri lőteret is felkerestem. Jó! Ládahomok, Bócsa kimaradt! :)

    VálaszTörlés
  5. Amúgy meg a VH-ús beszámolókból úgy veszem ki, hogy ruszki testvéreink "bizonyos értelemben" embertelenebbek voltak a civil (vö: kiszolgáltatott) lakossággal....
    /az idézőjel valójában eufémizmusként egy jutasi káromkodást takar/

    VálaszTörlés