2012. március 4., vasárnap

Csoda-kert

Nagyon várom már, hogy rendesen kitavaszodjon és el lehessen kezdeni a kertben az ültetgetést. Addig is a neten kóborolva találtam egy régebbi kertes híradást. Talán van, aki még nem olvasta: 
Vagy ha "véletlenül" arra jársz, hát megnézheted  :-)  



Egy trópusi esőerdőben bukkanhatunk rá Mexikó egyik legkülönlegesebb látványosságára, a Las Pozas szürrealista szoborparkra. A természetes vízesésekkel és vizekkel tarkított kertet a Salvadore Dalí és René Magritte személyes barátjaként ismert brit költő, Edward James álmodta meg.
A szürrealista mozgalom lelkes támogatója azért érkezett az amerikai kontinensre, hogy találjon egy helyet, ahol valódi édenkertet, vagy legalábbis egy ahhoz hasonló alkotást hozhat létre. Végül 1945-ben talált rá a Mexikóvárostól hét órás autóútra fekvő, Xilitla nevű falura és itt alakította ki a mintegy 320 ezer négyzetméteres csodát.

A gazdag növényzettel benőtt területet olyan különleges építmények és szobrok színesítik, mint a Háromszintes Ház (amelynek valójában négy-, öt-, vagy hat szintje van), a Ház Bálna Alakú Tetővel, vagy a Mennybe Vezető Lépcső.  A kert különleges, rejtelmes és vadregényes hangulatát a számos szobor mellett olyan sajátos elemeknek is köszönheti, mint a függőhidak, a völgyeket végigkísérő rámpák és a szinteket összekötő, ősinek ható lépcsők. Az álomvilágban egzotikus madarak csivitelnek és trópusi növények pompáznak, többek között az orchideák, melyekből mintegy 29 ezer nyílik egyszerre a kertben.

Több képet láthattok a kertről itt:  http://elitklub.blog.hu/2012/01/27/las_pozas_a_szurrealis_eden
 

  

5 megjegyzés:

  1. Nekem is nagyon hiányzik már a kertészkedés, de azért ennek a szürrealita kertnek nem szeretnék a karbantartója lenni. Ugyanakkor tényleg érdemes lenne egyszer megnézni, de azt gondolom egyelőre a képekről is elég.

    VálaszTörlés
  2. A képen látható ("öreg") Edward James (1907-1984) életrajza se semmi ! Érdemes - hozzá - azt is elolvasni.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szívesen elvesznék egy kicsit ebben a kertben.

    VálaszTörlés
  4. Az én "kertemben", - konyha -, a tizedik orchidea bimbó is kinyílt.
    Ebben gyönyörködöm.Természetesen a
    szürrealisra kertet is megnézném!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon bizarr, érdekelne. Szívesen sétálnék benne. No, meg még hátra van a repülés élménye is, amit szeretnék egyszer megtapasztalni.

    VálaszTörlés