2012. március 13., kedd

Nem a tűzoltók ellen beszélek...


Mi mindig valahogy „a ló másik oldalán” vagyunk….

Most mint a futótűz a száraz erdőben  terjedt el a médiában a tűzrendészeti szabályok betartásának ellenőrzéséről, és azonnali hatalmas pénzbírságok megfizettetésének lehetőségéről szóló híradás.
Ki tudja, hány száz, ezer cserép virág esett/esik most áldozatul ennek a hírnek…

Megértem én persze, hiszen egy szűk folyosón tűzben-füstben valóban élet-halál kérdése lehet, hogy  a tűzoltók tudnak-e menteni, vagy sem. (Persze már ha egyáltalán eljutnak odáig, de most ezt talán ne részletezzük – habár megérne egy külön fejezetet…)

De igenis kellene valamiféle pontosítása a dolognak.
Persze – előrebocsátom – nem keresgéltem a neten, hogy egészen pontosan mit is ír elő a magyar szabvány. Hangsúlyoznám, hogy magyar, mert épp az előbb láttam ebben a műsorban:  http://www.br.de/fernsehen/bayerisches-fernsehen/sendungen/querbeet/gestaltungstipps/innenraumbegruenung-hydrokultur100.html
és itt : (Pflanzen für ungewöhnliche Standorte) a  Kipfenberg-i kórház belsejét.
Hát kérem,  akinek itt kell a félholt betegeket menteni, annak nem lesz könnyű dolga.


De – amiért ezt most írom – igenis felháborít és igazságtalannak, túlzásnak érzem, hogy nincs semmiféle differenciálás a kérdésben.

Konkrét példa Pécs nyugdíjas ház. Az északi és déli szárnyat egy jó 4 m széles üveges folyosó köti össze. Valószínűleg eredetileg is azért épült ilyennek, hogy hideg, esős, havas időben a lakók, ha már kimenni nem tudnak, legalább itt sétálgathassanak. A folyosón padok, székek voltak és „természetesen” virágok. A nyári kánikulában ide be lehetett menekülni, a téli hidegben innen lehetett a hóesést nézni. Kártyázni és dominózni lehetett, meg beszélgetni, vagy csak ülni csendesen és a lemenő napba nézni….Most MINDENT EL KELL TAKARÍTANI !! Ott fog maradni a  25-30 m. hosszú, és 4 m széles ronda, barátságtalan förmedvény-folyosó, ahová senki sem fog kikívánkozni. Oké, az oldal-folyosókról, a bejárati ajtók melletti falról leszedették a virágokat. Oké, az északi oldal teraszairól mindent be és leszedettek. De könyörgöm, erről a széles folyosóról miért kell eltakarítani mindent ?

Sajnálom az itt élőket. Nincs aki megvédje őket, mert nyilván az otthon vezetői nem mernek lakóik védelme érdekében ujjat húzni a hatalmasokkal. Azokkal, akik mindig és mindenben olyan okosak, hogy az már fáj. Még nekem is, aki nem ottani lakó, hanem csak ritka vendég vagyok.


Mindenképp elolvasásra ajánlom a témához:
http://feryblog.feryservice.hu/items/fery/2012/03/01/Ki_is_esik_pofara?utm_medium=feryblog_rss&utm_source=rss_feed&utm_campaign=FSBRSS&utm_content=items  

3 megjegyzés:

  1. Talán annyit a témához, hogy NEM csak virágokról "van szó!" Ne soroljam! - bútorok... kerékpár... szánkó.. (ne soroljam!)- és a legnagyobb probléma a folyosó vagy lépcsőházi rész vasráccsal való lezárása ! (stb.) Aki mindezekkel nem ért(ene) egyet,- ki kell hívni a tűzoltókat egy "bejárásra" és/vagy szemlére,-ők megmondják mi maradhat és mi nem. (Pl. ilyesmi is lehet a közös képviselő feladata... a sok egyéb mellett.)
    (Nem biztos,hogy igaz,- de eddig még senkit nem büntettek meg - ilyesmiért.)
    Ne bonyolítsam- (mert nem nagyon nézel magyar tv-t) - lásd az elmúlt napok eseményeit,- kik,hogyan és miért égtek bent a lakásukban - stb.

    VálaszTörlés
  2. Aki nem látta/hallotta volna
    Ég az acsádi idősek otthonának a teteje
    (Kifeledtem az előbb a lépcsőházban tárolt babakocsikat is...- aztán a szőnyegeket (!) -csak-csak járok X.emeletes épületbe Pécsett és néha gyalog jövök lefelé.- stb.)

    VálaszTörlés