2012. március 1., csütörtök

Szégyen


(A képnek semmi köze a témához, csak azért tettem be, mert egy jó régi DN.példány...)
Nos, először is köszönöm azokat a kedves hozzászólásokat, melyek arra bíztatnak, hogy ne hagyjam abba a blog írását. Őszintén mondom, jólesett…
Igyekezni fogok  a jövőben is olyan témákat keresni, melyekről – azt gondolom – lesz, akinek tetszik.
Másodszor: ma azt szeretném elmesélni, hogy az ember vén fejjel is állandóan tanul… 

Képzeltétek volna, hogy egy újságcikk megkeresése egy régebbi napilapban, erőt próbáló feladat ? Bevallom, énnekem ez nem fordult meg a fejemben és kissé szégyellem is. Egy  barátom kérdésére, hogy megkeresnék-e neki egy X évvel ezelőtti Dunántúli Naplóban, egy adott cikket, „természetesen” azonnal igent-t mondtam.
Két év anyagát kellett (volna) átnézni, persze nem tudtuk a cikknek még a címét sem, csak azt, hogy mivel foglalkozott. Gyaníthatóan olvasói levél volt, de a barátom még ebben sem volt egészen biztos. Mit nekem Hekuba – egy ilyen feladatot kirázok a kisujjamból…
Hja…hát igen… a kirázás helyett a szégyenkezés maradt, s a barátomtól való elnézés-kérés, mert egy fél napos kutakodás után úgy döntöttem, hogy na nem, ezt én még pénzért se….

Az újságok hónaponként vannak bekötve. A két oldalas újság mérete eleve nagy s ezért nem lehet kézben tartani a nehéz kötetet. Aztán  a lapozás. Hitted volna, hogy a lapozás egy igen komoly fizikai megterhelés ? Hogyha a reumás hüvelyujjam ízületét nem számítom, akkor is igen nehéz munka (Röhej…. ha valaki mondja, tényleg kinevetem. Nehéz az újság lapozás ? Hát bizony nehéz….már csak azért is, mert nem lehet/illik megköpködni az ujjadat, márpedig enélkül aztán tényleg keserves a dolog…)
Aztán a szemeddel ide-oda cikázni a 2 nagy oldalon. Jólvan ám, de ami közel van azt látom a (közellátós) szemüveggel, ami távolt, azt már nem annyira. Jobb, ha leveszem a szemüveget. Na de ki a fene tud olvasni  - ráadásul gyorsan – úgy, hogy a szemüveget le-fel teszegeti ?
Szóval egy őrület volt. Több mint 3 óra alatt mindössze fél évnyi újságot tudtam átnézni, (nagyjából ! és nem igazán alaposan !!) s bizony nem mertem volna letenni a nagy esküt, hogy nem siklottam el a keresett cikk felett. Azt már nem is igazán érdemes leírni, hogy piszok meleg van a könyvtárban (szerintem), aztán, hogy mennyire zavaró, ha a kutatóteremben hangosan beszélgetnek az alkalmazottak és a kedves vendégek. Ezek igazán mellékes tényezők.
Szóval életem egyik (nem is tudom, lehet egyetlen?) munka-kudarcát éltem meg vén fejjel…
Restelkedve kértem a „megbízóm” bocsánatát, de úgy éreztem, nincs lelki erőm még egy ilyen délelőtthöz…

De azért  persze érdekes is volt a címeket olvasva felidézni azokat az eseményeket, melyek már X évtizede a történelmi múlt távolságában kerültek. Volt idő, amikor kivagdostam az újságokból és gyűjtögettem a nekem tetsző írásokat. Némelyiket érdekes/érdemes most elővenni. Az alábbi, amit bemásolok, több, mint 40 év íródott. Hol van az már, hogy az uránvárosi lépcsőház elé sámlin kiül valaki ? Pedig volt, bizony volt ilyen is…Én már csak tudom…

SZÉGYEN ? 

Ezeknek a modern házaknak a legnagyobb hibájuk, hogy nem tudnak titkot tartani. A szellőzőrácson tisztán bújnak át a hangok hol erősebben, hol halkan. Megszoktam már, hogy szombat este 11 felé  a felső lakó jókedvűen dudorászva vacsorázik, miközben a neje fojtott hangon szidja a kimaradásért. Ismerem a műsort: elhallgat az ének, a vita felerősödik, végül valamelyik bevágja az ajtót.
Azt is tudom, hogy Peti esténként visítva és kacagva élvezi a pancsolást, hogy Judit legszívesebben a konyhában tanul verseket és így tovább.
Ma este – először – az alsó lakásból is kiabálást hallottam.
- Megmondtam mama már százszor, ne üljön nekem ki a sámlin a ház elé ! Micsoda falusi szokás ez ? Hát nem érti, hogy itt megszólnak érte ?
A mama igazi falusi öregasszony. Én is láttam, néha délután letipeg  a második emeletről és a lépcsőház melletti szélvédett sarokból figyeli az embereket.
Nekem olyan sokat mondott ez a szégyenlős mozdulat, ezer gondolatot ébresztett ahogy fekete kendőben, hunyorgó szemmel pihent. Valószínű egész életében így tett – a napi munka után egy kis tereferére kiült a padra.
Itt az idegen nagy városban nem találja a helyét. A nyárról csak a pázsit és a völgyekből beszökő virágillatú szél mesél. Én úgy képzeltem, ilyenkor idézi fel a régi szép időket. Tudja, hogy a kertben most már virágzik a paradicsom, kapálni kellene a szőlőt is, meg kasza alá  érett a búza. De estefelé jólesik megbeszélni a kispadon, hogy mi hír járja a faluban – hiszen így szokás.
Most nincs semmi. Bevásárol a boltban, elkíséri gyerekeket a napközibe, aztán várja, hogy múljanak az órák.
Lassan délután lesz, a nap ferde sugárban vöröslő árnyékokat rajzol a szoba faléra.  És ő érzi, hogy itt az ideje, menni kel. Óvatosan fogja a sámlit és elindul.
Igaz itt nincsenek beszédes kedvű, nevetésős szomszédasszonyok, de azért lemegy, remélve, hogy egyszer odaül melléje valaki, s ahogy régen, otthon, mesélve várják az estét.
De senki sem jön.
Pedig én tudom, nincs egyedül. Élnek még itt falusi öregek, akik szívesen üldögélnének vele – s valamelyik ablakból a függöny mögül most talán sóvárogva lesik őt.
És mégsem mennek hozzá.
Mert ez falusi szokás és ezért itt megszólják az embert….
Szeretnék egyszer találkozni azzal, aki „városkép-rontónak” talál egy ilyen öreg anyókát !
Mert nekem csak kedves gondolatokat juttatott eszembe, ahogy a mama fekete kendőben, hunyorgó szemmel, fáradt kezét összekulcsolva, pihent a lépcsőház mellett ma délután.
(DN. 1968.VI.30)

6 megjegyzés:

  1. Nagyszerű téma ! Abból a szempontból, hogy engem évek óta (?) - vagy kb. másfél évtizede (?) "bosszant" az, hogy pl. a DN (Dunántúli Napló) régebbi cikkeit nem lehet a neten megtalálni. Hagyján, hogy a régebbieket nem,- sokszor a legfrissebb cikkeket sem találod meg a neten. Na, lényegtelen,- nekem,- ma már.
    Azt pl. tudtam, hogy kb. milyen érzés (?) régebbi (bekötött) újságokat olvasgatni,- valahol van nekem (itthon) 1960-as évek (?) bekötött újságja - amit anno sikerült a hulladékból ( nem szemétből) "kimentenem."
    Viszont - ha nem is egészen a témához - azért ajánlom ezt :
    "Jövőkép"(?)
    Ki-ki értse arra, amire akarja !

    VálaszTörlés
  2. Bár mi "csak" 1973-ban költöztünk panelba (saját)- majd fél évszázada... ott nem a szellőzőnyílásokkal volt a "gond" ( bár az ételszag és más illatok terjengtek) a nagyobb gond az volt, hogy a szomszédos lakások falán azonos helyen volt a dugaszoló aljzat ( áram és tv) és ha kivetted(kiszerelted) akkor "átláthattál" a szomszédhoz, vagy ügyes megoldással akár "áramot is lophattál" (volna)- ahogy az meg is történt. (anno) hagyján... ha a két lakó ágya/heverője azonos oldalon volt...és épp' a dug.aljzatok mellett. Na, de az már megy más történet.
    Uránvároshoz : anno (1962 tájékán) a vezetékek nem csőben voltak,hanem "beleöntve" a betonba - így aztán valamivel kevesebb volt az áthallás.
    Na, ennyit most. ( Nem mintha - 2012-ben - nem lennének ilyen "problémáim." )

    VálaszTörlés
  3. Tényleg fáradtságos munka újságokból keresni. A Széchenyi és Országgyűlési könyvtárakban történt velem, hogy kerestem napilapokból cikkeket, de ott ezek mikrofilmen is megvoltak, nekem akkor az kényelmesebb volt. Nagyon hangulatos kis írást tettél be. A mi házunkban még a kilencvenes években nekünk is volt egy Erzsi nénink, aki a cikkben hasonlóan viselkedett. Kár, hogy már nincs:-(

    VálaszTörlés
  4. Szeretem a régi újságokat.Nem is olyan régen a nálunk "Csillag réti" kispiacnak hívott helyen egy bácsika pár db.régi "Film,Színház,Muzsika" heti-lapot árulta /50.-Ft/db./
    Összesen 12 db-ja volt.1957.I.elvo-lyam számaiból.1956 után - előtte "Színházés Mozi" volt,ezek voltak az első számok.Remekül szórakozom rajtuk.El is merengtem,mennyire hiányzik az ehhez hasonló újság.Jó kritikákkal,pontos információ a színházi bemutatókról,...stb.
    Az internet nem pótolja a kritikákat,jótollú emberek eszmefuttatásait.

    VálaszTörlés
  5. Elnézést a sok hibáért.
    "Csillag TÉRI"...
    1957.I.évfolyam..

    VálaszTörlés
  6. Volt amikor mi is laktunk kör folyosós házban, annak is a második emeletén. Bizony mi is szívesen kiültünk délutánonként a sámlira... nosztalgiáztam megint, Neked köszönhetően.

    VálaszTörlés