2012. március 6., kedd

Szétrobbanok


Elmúlt ugyan (remélem) a tél java, mégis tegnap ért egy olyan bosszúság, amire nem is számítottam. Nevezetesen a kerítésemről lelopták a macskalépcsőt. Az a másfél méteres darab fa kellett valakinek… Hogy akadjon torkán a falat, amit azon a tűzön megfőzött…
Ilyenkor gondolok arra, hogy elmehetünk ám a jó fenébe a médiában fényesre suvickolt Zsolnay negyedünkkel, ha tele van tolvajokkal. Igen, igen, nem is kevesen laknak itt. Mi több, még személyesen is ismerjük őket, de én se mernék ujjal rámutatni, holott szemtanúja voltam már a lopott holmi szállításának, eltüntetésének.
Persze, hogy dühöngtem, persze, hogy cigányoztam és persze hogy tehetetlenönkormányzatoztam…..Okkal és joggal.
De…De akkor még nem tudtam, hogy nem csak a macskalépcső, meg az óvoda kerti padja égett el valamelyik környékbeli család konyhájának áldozati tűzében, hanem a Balokány tavi védett mocsári ciprusok egyike is. Nem akartam hinni a szememnek, amikor olvastam, s lerohantam, lefotózni. Sajnos igaz volt a hír. A lusta-beste ráadásul a földtől 1 m-re vágta el a törzset. Még lehajolni is rest volt a szemét tolvaja…Itt nem csak jégmadarakat végeznek ki gyalázatos módon, hanem fagyilkolás  is folyik. Mire várunk még ? Hulla felbukkanására a tóból ????

 A kivágott fa maradéka....
 A színpad deszkáit még időben biztonságos helyre vitték (legalábbis remélem...)
 A szórakozóhelyet félig már széthordták, egyelőre a mázas Zsolnay csempék még fent vannak. A padok deszkáit már régen eltüzelték valahol...

Hát lássátok: ilyen a (is) a Zsolnay negyed… És akkor még nagyon jóságos voltam, mert a Zsolnay úton lévő lepusztult házakat le se fotóztam. Dózer kéne ide, nem is egy… Mert innen jönnek  a kukaturkálók, a kerítésszétbontók, a macskalépcső-lelopók, a mocsári-ciprus-kivágók. NEM Györgyaknáról buszoznak be.
Olyan ez az egész, mint a mesebeli aranyalma, ami kívülről ragyog, de ha beleharapsz, akkor veszed észre, hogy rohad belül….
Hát ez, ilyen Pécs,  Európa kulturális fővárosa 2012-ben.


 

7 megjegyzés:

  1. Ez sajnos nem csak pécsi jelenség...
    Nálunk kaptak fát az erdészet felajánlásából, de a szállítók azokat is megdézsmálták. Aláíratták, hogy átvették a rászorulók. Itt voltak olyanok is akik nagy házban laknak és elszegényedtek. Aki meg kimaradt az mérgébe elindult és az ELMŰ vezeték védelmében elkezdett gallyazás ürügyén szintén hatalmas ágakat vagdostak le maguknak a gallyakat szétdobálva ott hagyva..

    VálaszTörlés
  2. A cikkben írták, hogy több fát is kivágtak. Szerintem amelyiket te lefotóztad,nem az volt a védett - mocsári ciprus -vagy mi. Persze,attól még mindkettő egy nagy szemétség !(Lásd az általad is beírt linknél.)
    -------------------------
    Áramszolgáltatós-ügyhöz : én úgy tudom,hogy a magánterületre,ha nincs ott(hon) a tulajdonos,akkor nem mehetnek be. Viszont célszerű otthon tartózkodni !
    Megjegyzem (Pécsett) azt sem sokan tudják, hogy a saját kertben lévő,saját fáját - bizonyos életkor és törzsvastagság esetén - engedély nélkül nem vágathatja ki senki ! (Tanulságos)

    VálaszTörlés
  3. @x bizony igaz, engedélyt kell kérni a saját kertben lévő fák kivágásához is kivétel a gyümölcsfa. Nálunk az ELMŰ kiszámlázza, a tulajdonos előtti gallyazás költségét, ha a megjelölt időpontig és nem gondoskodik a vezeték körüli 3 méteres távolságról. Ezt is bejelentés alapján és 3 napon belül el kell végezni. Levagyunk ám "orba-szájba" szabályozva...Ennél is inkább a szabálykövetőket csesztetik, de mit ér az egész ha a legtöbbje fütyül rá.

    VálaszTörlés
  4. Sajnalom es egyutterzek bosszusagoddal!!!Ugyanezt a tehetetlen duhot es szomorusagot erezte apu es mi is,amikor par evvel ezelott a szoloskertjeben kivagtak az osszes gyumolcsfat (vagy 10-12 fat)a kozeli elhagyatott telkekre onkenyesen betelepulok,Jaszbereny hataraban.
    Azota mar ki sem jar,a szolot sem muveli,vetemenyest sem ultet,nem akarja meg etetni is oket.Pedig nagyon szeretett kijarni a kis csaladi birtokocskara.A friss levegon,tavol a varos zajatol,testmozgas gyanant is kapalgatni,kerteszkedni,nem beszelve gyerekkori szureti emlekeirol,hiszen aparol fiura szallt ez a kis telek.
    Probalkozott mindenfele,de a kart bizonyos osszeghatar ala huztak es ugy nem bizonyult buntettnek,a csirkefogok meg nyugodtan garazdalkodhattak tovabb.
    Mikor vet mar valaki veget ennek???

    VálaszTörlés
  5. Minden relatív ! ( szokásom mondani) A "minden le van szabályozva" témához csak annyit, hogy kissé sokan lettek (?) az elmúlt időszakban, akik a "szabadságot" összetévesztették a "szabadossággal" - vagy annyira liberálisok (?) - azt hiszik, hogy mindent megtehetnek ? (most az egyénekre /emberekre értem ezt, nem pl. hatóságokra) - bizony reggelente / naponta ( vagy hetente) érdeklődéssel figyelem,hogy milyen új rendeletről/szabályról/ törvényről "illene" tudnom.
    Most épp' a kutyák ellátása chippel...és a kutyák összeírása-Pécsett ,- és a többit ne is soroljam. Bár engem ez sem érint,személyesen. Igyekszem kerülni a márc.15-ig határidős "dolgaink felemlegetését..." (...)

    VálaszTörlés
  6. Sajnos, ez van! Nekünk is van egy kisebb birtokunk Pécs határában - zártkert, kis erdő -, amit bekerítettünk x éve. Tavaly elhordták a betonoszlopok háromnegyed részét és szinte az összes kerítés elemet, ami hatalmas darabokból volt összeállítva. (nem tudom hogy hívják, szögvas?, legalább 2x2m-es darabok...) A maradékot azért hagyták ott, mert benőtte a szeder. Gyorsan ki kellett vágni az erdő nagy részét - bizony, engedélyt kérve!!! - nehogy az is eltűnjön! Ami maradt, nem tudom meg van-e még, de ha nincs, biztos nem kértek rá engedélyt... Ilyen világban élünk! Nagyon szomorú! Olyan hely - a Jakab-hegy lábánál -, ahol megmosolyognak, ha feljelentést teszel...

    VálaszTörlés
  7. Tselszi az az igazság, hogy a gondolataimnak nagyon picike részét írtam le - mert már én is ott vagyok, hogy az érzelmeim a fajgyűlölet határát súrolják. De hát ki tehet róla ? És csak nem annak is én vagyok az oka, hogy ilyesféle érzelmek keletkeznek bennem ?
    De tényleg nem tudom, meddig kell ezt még tűrni a becsületes tisztességes embereknek ? És mi - mi akik ma talán még egy ici-pici többségben vagyunk - mi miért nem kapunk védelmet ????? Miért nekünk kell mindig megértőnek, türelmesnek lenni ????

    VálaszTörlés