2012. március 17., szombat

Tavasz Pécsbányán, a Gesztenyésben


Az ember nem bír megmaradni a szobában. A kertem kész,  már amennyit most első nekifutásra tenni lehet. A muskátlik lebujtva, bizonyos magok elvetve, a napba belefért a takarítás és még mindig csak  alig múlt dél….Volt kolléganőimmel megbeszéltük, hogy ebéd után sétálunk egyet, s én a Gesztenyést javasoltam.

Hát bizony az erdő azért még nagyon alszik…Néhány  kankalintő  ugyan már kikukucskál a száraz fű alól és találtunk illatos hunyort is, de még semmi nem zöldül. Barna föld, fű, fák és kristálytiszta kék ék párosa uralta körülöttünk a világot. Ettem egy jó nagy adag hársrügyet (tényleg finom) és próbáltam fényképezni. Itthon este aztán kicsit szomorú voltam, mert hát ugye ezzel a géppel nem lehet bizonyos finom dolgokat… pl. közelről katicabogarat, meg ilyesmiket…de hát a dolog feletti siránkozáson már százszor is túl vagyok, örülök annak, ami mégis sikerült.

Tudtam, hogy van valahol a gesztenyési templomról egy nagyon régi fotóm, vagy egy óráig kerestem a több száz fénykép között, de megtaláltam. Persze nem emlékeztem rá pontosan, milyen szögből készült a régi kép, de azért az én mostani képeimen látszik, hogy ugyanarról a templomról van szó. Idén épp 110 éve adták át – akkor még nem voltak fák körülötte.

A levegő langyos volt, a madarak szerelmesen fütyörésznek, és talán tényleg megjön már a tavasz….Itt az ideje.



 Még alszik a természet...
 Ilyen volt 1902-ben

 2012-ben meg ilyen...
 Templomkapu-részlet
 A plébánia épülete

 Csak ez a kettő nyílott még

6 megjegyzés:

  1. Eléggé lényegtelennek érzem, hogy hosszasan megírjam, engem pénteken) elvittek (autóval) Orfűig. Igyekeztem sem jobbra=balra (semerre) "nézegetni") - mert ..."jutott eszembe számtalan, "szebbnél szebb gondolat"... ( bármit "kérdeztek tőlem"... csak az újságcikkeket !-(híreket) és az ahhoz írt hozzászólásokat (kommenteket) tudtam volna "idézni!" - és elég hamar megéreztem, hogy még... önmagamat is "idegesítem!" - (Említették nekem... útközben... mennyi hóvirág volt az út mentén - és a medvehagyma is zöldült...)
    Összegezve (?) - "szép volt,jó volt"... de nekem elképesztően fárasztó ! OK ! (fizikálisan is, és a "szellemiekről"- szót sem ! ) - Na, de ne bonyolítsam ! :-)

    VálaszTörlés
  2. Hasonlóan voltam én is a természetben. Rügyekből rengeteget láttam, de virágból még keveset. Azért nagyon szép fotósorozatot készítettél.

    VálaszTörlés
  3. szerintem is jók a képek....
    De régen voltam a Gesztenyésben...még nem voltunk házasok:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretek itt a blogodon virtualisan kirandulni Pecsre es kornyekere!De edes az a virag az utolso kepen!

    VálaszTörlés
  5. Mindig elámulok amikor kisméretű téglából épült építményeket látok, mint ahogy itt a templom is ebből készült. A kétkezi munka dicsérete, főleg időálló.
    A gesztenyés torzók gyülekezete, de legalább a fák beteg részeinek eltávolításával tovább élteteik.

    VálaszTörlés
  6. Tselszi, Kyba, örülök, hogy tetszettek a képek. A vakolatlan téglából készült épületeket én is kedvelem - habár manapság már nem divatosak. Valószínű azért, mert idő és munkaigényes. Beemelnek egy rút panelt és kész....Az esztétika meg a legyen széplelkeké.

    VálaszTörlés