2012. április 9., hétfő

Csillagászat

Múlóban az ünnep. Befagytunk...Olyan hideg volt az éjjel, hogy ma reggel befűtöttem. Még szerencse, hogy este - az előrejelzéseket olvasva - a gyengébb kis virágaimat behoztam. Nincs kedvem azt orrom se kidugni. Innen bentről szemlélem a távoli tájakat: 


A fenti képen a  minnesotai Winona-ban általános iskolások nézik az ExploraDome-ban a világegyetemet.
 Kíváncsian várom, milyen lesz a pécsi csillagda. Állítólag (?) megnyílik április vége felé…Azt azonban kétlem, hogy ott így tudnánk szemlélni a "világmindenséget" - habár talán nem is lenne rossz...

Itt egy videó a témához, meg ahhoz, hogy mekkorák is vagyunk  valójában, meg hol is vagyunk. ….dacára, hogy  azt hisszük, nagyok és a világ közepén….
Kép innen: http://www.boston.com/bigpicture/2012/04/daily_life_march_2012.html

1 megjegyzés:

  1. Sajnos (vagy szerencsére) nem találom - egy régebbi - "összehasonlítós" linkemet.
    Ráérőbbeknek (Googleba írva) Figyeld meg és gondolkozz !-felfoghatatlan távolság. (Bár - bizonyára többen ismerik ?- amikor a Napot kb. egy futball labdányinak képzeljük el,- mert akkor a Föld egy borsszem ?- vagy így valahogy.)
    Amire (talán) nem sokan gondolnak (fejből én sem tudom) a Föld forgási sebessége (a tengelye körül) - hagyján!- de a Nap körüli (forgási) sebessége kb. 30 km/sec , ami = kb. 108.000 kn/óra ! )
    Szóval - mi emberek,- a földünkkel,vagy a Földdel együtt, "gyorsabbak vagyunk" mint az űrhajósok ! (stb.)...
    Véletlen, hogy épp' Kurt Vonnegut egy régi könyvét olvasom, A Titán szirénjei (USA/1959) magyarul 1988)-de az egy más történet.

    VálaszTörlés