2012. április 1., vasárnap

Egy régi történet mai folytatással….


Egy régi történettel (mi több, vallomással!) kezdem a mai mesét.
Sok sok évvel ezelőtt történt. Volt egyszer hol nem volt, volt egyszer valaki, aki sokat kóborolt erre-arra  és egyszer véletlenül séta közben, az ürögi réten (a vasúti sínek alatti mezőgazdasági földeken), ahol épp friss volt a szántás és csiszolt köveket keresett, talált egy furcsa kis „izét”. Kb. így nézett ki (ez csak egy fantázia-rajz, a netről leszedett edénnyel, amihez hozzárajzoltam a „leletemet”), bemutatni SAJNOS nem tudom:

 
Találtam én vízmosta köveket, szedtem is belőlük egy zacskóra  valót. (Valami különös vonzalmam van a csiszolt kavicsok iránt, kilószám van itthon belőlük…) Aztán találtam egy fura alakzatot, amit felvettem ugyan, de mivel nem vízmosta kő volt, jó messzire elhajítottam. Csak sok sok év múltával jutott ez az eset újra eszembe, amikor valahol egy hasonló dolgot láttam, s arról kiderült, valami nagyon-nagyon-nagyon régi edény darabja…Talán vízöntő edény füle, vagy nem tudom….
Egy biztos, a Jakab hegy alatt van az ürögi rét, és a Jakab hegy vöröses morzsolt anyagából (agyagából?) volt formázva, kb. 10 cm hosszú, 3 cm átmérőjű, 3  kis ujj-nyomocskával, ami akár dísz, akár praktikus, csúszást megelőző részlete lehetett egy pl. vízöntő edényke nyelének…Én legalábbis ezt gondolom róla.

Aztán kutatgattam utána, és (mint tanulatlan, abszolút hozzá nem értő) „megállapítottam”, hogy valószínűleg egy több ezer éves edény darabkáját hajítottam el akkor ott az örök feledésbe. Talán a neolitikum idején itt a Dunántúl aljában letelepült primitív lakók keze formálta és fogta utoljára azt, amit én olyan lezser módon, meggondolatlanul elhajítottam. Nem sok dolog van az életemben, amit idővel megbántam, de ez azok közé tartozik. Lehet, könnyen lehet persze, hogy csak az én fantáziám színezi ki ennyire szépre a történetet, de azóta se tudom az agytekervényeimből kitörülni, hogy aranynál értékesebb kincset dobtam el akkor magamtól….

Hogy a dolog még évtizedek múlva is foglalkoztat, arra az a bizonyíték, hogy amikor olvastam a JPM legújabb kiállításának hírét, azonnal tudtam, hogy ezt nekem meg kell nézni. A repülés, az életem színterének megszemlélése a magasból, mindig is érdekelt. Amennyire félek a víztől, és azt hiszem sose búvárkodnék, épp annyira el tudom képzelni, hogy ha ifjabb lennék, régészeti légifotózással foglalkozzak. Több ilyen filmet láttam, és mindig nagy élvezettel, kíváncsisággal szemléltem. Egyébként is, szeretem a dolgokat „magasból” nézni – jobban át lehet látni mindent….

Így és ezért mentem el a Káptalan utca 4-be, megnézni a légifotós régészettel foglalkozó kiállítást.
Nem mondanám, hogy túlzottan nagy érdeklődés volt/van a téma iránt, de én végülis nagyon szeretek teljesen egyedül kiállításokat nézegetni, ez okból ma is igen jól éreztem magam.
Az augusztus 31-ig látható tárlaton fotókkal, poszterekkel, leírásokkal mutatják be azokat a régészetben használatos új módszereket, amelyek nagy területű feltárások nélkül teszik lehetővé a lelőhelyek pontosabb, olcsóbb és gyorsabb megismerését.

A Szemely, Villánykövesd, Zengővárkony, Majs, Borjád, Vókány, Mohács  területén történt feltárásokról mutatnak itt be érdekes  anyagokat. Meglehetősen sok az olvasnivaló, szöveges leírás, de érdemes elácsorogni előttük. Sok fotó is van, és igen sok, terepbejáráson, próbafeltáró árkokban talált tárgy, köztük érmék, apró vasleletek, nyílhegyek, lövedékek, valamint egy sírrekonstrukció is látható.
Itt egy részletes jó leírás http://archeologia.hu/regi-idok-uj-modszerek

Pécsiek, (és Pécsett járó nem pécsiek) ha van időtök, menjetek el, akkor is érdekes, ha nincs az enyémhez hasonló „emlék-élményetek”….A kiállítás augusztus 31-ig van nyitva,
keddtől vasárnapig 10-18-ig. Szünnap hétfő.
A fotók minőségéért szokás szerint elnézést kérek. A „kép-montírozáshoz” az alábbi helyről vettem az edény fotóját: http://www.budapestcity.org/02-tortenet/02-oskor/02-neolitikum.htm





 A borjádi hercegnő sírja és a sírban talált tárgyak:


  Az alábbi fotókat a http://www.legiregeszet.hu  oldalról vettem:




Nagyszerű légifotók vannak itt, választhatsz várost, amit látni szeretnél:   http://www.civertan.hu/legifoto/legifoto.php?page_level=1

3 megjegyzés:

  1. Szemely 2005
    Persze, a beszámoló (nekem) így is bőséges,- viszont további képgaléria és szöveg a JPM (?) múzeumok honlapján is.

    VálaszTörlés
  2. én még nagyon fiatal vagyok:), ezért gyakran repülök ilyen céllal a ismert és ismeretlen tájak fölé. És van egy huszad részem egy olyan szőlőben, ami alatt ott lapul a múlt..... :)

    VálaszTörlés
  3. Értékes élménybeszámolót adtál nekem, köszönöm!

    VálaszTörlés