2012. április 21., szombat

Lazacok vándorúton

Nos, akkor maradjunk még egy kicsit a természetben.....

A lazac a csontoshalak alosztályában a nyílthólyagú halak Salmonidei családjának egyik neme, meglehetős hosszú, kissé hengeres testtel, aránylag kis fejjel, a szemekig hasított szájjal, állkapcsain kúpforma fogakkal. Igen jellemző az, hogy a fiatal fejlődésük különböző éveiben színbeli különbségeket mutatnak, így p. az első évben 8-12 sötét harántsávot viselnek, míg a második évben már az anya színét öltik magukra, s aztán vándorútra kelnek. A fiatal halak (körülbelül 15 centiméterig) oldalain nagy sötét foltok és vörös pontok vannak. A már tengerbe érkezett, fiatalkori ruhájukat elveszített példányok fején kerek, fekete pettyek vannak, oldalaik ezüstösek. Az ívó halak vörös és fekete foltosak, a hímek hasoldala piros. De nemcsak az életkor, hanem az ivar, az évszak, a  természeti körülmények és táplálék is befolyásolja a színt.  http://www.kislexikon.hu/lazac.html   http://hu.wikipedia.org/wiki/Lazac

Patakok helyenként sekély, friss kristálytiszta édes vizéből  nem sokkal a születésük után a kis lazacok megkezdik több ezer km-es vándorútjukat a nyílt tenger felé, hogy ivarérettségük után  visszafelé vándoroljanak, ahhoz a patakhoz, ahol meglátták a napvilágot. Vándorlásuk során a nap helyzete, a víz illata, vegyi összetétele, és hőmérséklete alapján tájékozódnak. Kémiai érzékszervük több mint 30 000-szer érzékenyebb az emberénél.

Fantasztikus filmet láttam tegnap este. Tudtam én nagyjából, ezt a vándorlás dolgot, de imádom az efféle természetfilmeket. Rengeteg igen jó minőségű közeli kép volt   benne – el is gondolkodtam, hogy a csodában csinálhatják, hogy látod, miképp a medve a víz alatt (!) épp próbálkozik egy hal megfogásával… Szóval nagyszerű film volt.  Pl. ilyesmit is megtudtam belőle: hogy a Csendes óceáni lazac az ívóhelyre vándorlás után meghal, az Atlanti óceáni, többször képes megtenni az oda-vissza utat. Döbbenet ! Néha több ezer km-ről van szó – és gondolj bele, mekkora akár még a legnagyobb lazac is…
Ez a vándorlás több, mint 200 fajnak az életét segíti, könnyíti meg, érdekes módon nem csak állatok, hanem valamiféle növény léte is a lazac-vándorlástól függ (mondta a bemondó, de sajnos azt nem említette meg, hogy melyik ez a növény). Mindenesetre a tengeri ragadozók (cápák, bálnák) a szárazföldi (medve, farkas) és a légből váratlanul lecsapó (halászsas) – szóval ezeken felül még vannak páran, akik várják az évente újra és újra lejátszódó természeti csodát.


A film 3 részletben itt megnézhető (német nyelven)


1 megjegyzés:

  1. Gondolom, ahogy van olyan kamera, amit (este/éjjel)kihelyeznek pl. az erdőbe, hogy megfigyeljék bizonyos állatok mozgást,- úgy létezik olyan kamera is, ami víz alatt működik. Bizonyára csak egy olyan helyet kell keresni,ahol a medvék épp' halásznak.
    Más : amúgy én is jó pár ehhez hasonló filmet láttam,- a teljesség igénye nélkül : pl. a tokhal,viza vagy beluga,- (élete) ill. a kísérletek a tenyésztésükre ! Lásd hozzá : nemzetközi hírnév előtt a magyar kaviár ! ( Google)
    Hagyján,- mert azt viszont nem tudtam, hogy a lazacot is tenyésztik,- lásd hozzá : Több százezer lazac szabadult el Norvégiában. (Google) ( 700 ezer ?)
    Ki ne feledjem : állítólag van,hogy 3 hónap alatt 2500 km-t tesz meg a lazac. ( mert régebben megfejtették a lazacok útjának titkát- vagy valami ilyesmi.
    Remélve,hogy jól számolom... akkor egy hónap alatt 833 km - vagy 1 nap alatt kb. 27 km.... óránként meg kb. kicsivel több mint 1 km. Pontosítandó :-) Valahogy nem "érzem" olyan jelentősnek.

    VálaszTörlés