2012. április 12., csütörtök

Meisenzahl lókereskedő nyomában - Séta Erzsébet (volt Ullmann) telepen


Régi pécsi képeslapok között keresgéltem,  és – habár azt hittem, már mindet ismerem, ami fent van a neten, mégis csak sikerül valami újdonságot találnom, amivel aztán egy egész délutánt eljátszottam…
Ez volt a kép:

 Ilyen ma:


Azonnal, ráismertem, hiszen itt van tőlem 5 perce a ház, számát sem tudom, hányszor sétáltam el előtte, mellette. Igaz ugyan, hogy a nap állása nem kedvezett igazán a fényképezésnek, pontosan ugyanabból a szögből, mint a régi fényképen nem tudtam lefényképezni, de nagyon igyekeztem, hogy jó legyen a látószög.
A ház évek óta üresen áll, az összeomlásra várva. Én nem tudom, ki mit gondol/érez ilyen házak láttán, de nekem minden egyes régi, összedőlőben lévő ház valóságos fizikai fájdalmat okoz. Meg is lódítja a fantáziámat: elmerengek, mi történhetett az örökösökkel ? Meghaltak és nincs már senki ? Külföldön élnek és nem érdekli őket egy magyarországi örökség ? (Pláne ilyen állapotban…)
Nos, próbáltam  Meisenzahl lókereskedő  után nyomozni a neten. (Mert ez a ház az övé volt.) A név egy családfakutató zárolt oldalán szerepel ugyan, de itt nem tudom megnézni. Ezen felül csak külföldön élő Meisenzahl-ok vannak fent, képekkel, szövegben. De igazából nem tudtam meg róluk semmit. Sajnálom, hogy nem találtam semmi magyar nyomot, mert csak megerősítette a hitemet, hogy ennek a háznak semminemű reménye nincs arra, hogy helyrehozza bárki is. De azért arra nagyon jó volt ez az egész, hogy elmerengjek, mi is történhetett a – vélhetőleg – jómódú lókereskedővel, hogy még írmagja sem maradt az országban….

A fényképezés kapcsán aztán bebarangoltam az itt kezdődő Erzsébet (volt Ullmann) telep pici utcáit.

A DGT (=Duna Gőzhajósási Társaság, a Mecseki Szénbányák elődje) 1902-ben új lakótelep építését határozta el a Kispiricsizma dűlőben. Először négy, majd hat utcát terveztek. A Marx és Hársfa út között, ezekkel párhuzamosan haladnak  a Székely-Kun-Besenyő-Török utcák, ezekre merőlegesen a Jász utca és a Bányász utca.
A házakhoz kertek is tartoznak. A telepet 1905-ben, az építkezéseket szorgalmazó akkori vállalat vezérigazgatójáról, Erényi Ullmann Lajosról nevezték el. 1938-ban a vállalat kérésére ezt Erzsébet királynőről Erzsébet telepre változtatták. (http://www.pecsibanyasz.hu)

Ez a 6 utcás kis telep, ha mesélni tudna, hát egy jó vastag regényre-való telne ki tőle. A bányászok aprócska lakásait az évtizedek során annyira össze-vissza-át-építették a tulajdonosaik, hogy valósággal egy szövevényes „hálózatot” alkot ez a rész. Egy telken  a per1per2perakárhány jelű házak….Cseppnyi és most már többnyire garázsnak beépített előkerttel, s a ház mögött – nagyon okosan egy akkora földecske, ami egy családnak anno biztos meg tudta termelni a friss zöldséget.
Rengeteget sétáltam itt(is) anno Lilivel.

Hát így alakult át ez a délután a lókereskedő házának lefotózásából egy kis bányászlakótelepen való sétává. Szeretem az ilyen délutánokat….

Alább láthattok pár fotót Erzsébet-telepről:












Végezetül egy  kép, ami a telep északi végében lévő kis parkból készült. A hihetetlenül beépült, Gyükés alatti, rigóderi völgy látható innen. (Jobb sarokban alul a fedett teniszpálya kupolája látszik.) 



Ez pedig a ráadás. Tudod mi az „írmag” ?  (Lásd fentebb: írmagja sem maradt.)

10 megjegyzés:

  1. 04/12 (csütörtök) 13.20. óra (kb.) most értem haza a "körutamról,"- melyről utólag már beszámolhatok ! (Ne má',hogy a "betörők" megtudják, hogy üres volt a ház,- stb.)
    Legyen annyi elég, hogy először a könyvtár !- majd "próbálkozás" szemorvoshoz bejutni... ( időpont kb. május 25 ?- vagy valami ilyesmi.)Azt követően régen látott ismerősökkel találkozás... és gyalog haza ! (!) - fényképezéssel egybekötve ! :-) (Uránváros) Így aztán - részemről - tudom "becsülni" a mai témádat!
    Hozzászólni ugyan még nem tudok,- (alaposabban átolvasva majd a délutáni alvásom után ! )
    Megértést kösz' ! :-)
    **********************************

    VálaszTörlés
  2. ("Bajban vagyok...") Mivel én a Pécsi Bányász... weboldalnak eléggé rendszeres olvasója vagyok... annak keresőjébe írva azt, hogy pl. Erényi Ullmann Lajos ( vezérigazgató?) - vagy Erzsébet telep--- stb. semmilyen cikket nem találok. Na, sebaj ! - ne bonyolítsam !f Te a főoldal linkjét adtad meg ! ] -
    ******************************
    Fogalmam nem volt,hogy hol lehet a Jász utca... (csak gondoltam) bizonyára a Székely,Kún,Besenyő,Török utcák közelében ,- mert a leírásodat nem olvastam el... Csak-csak beigazolódott, hogy "jól emlékeztem" - lásd ezt itt :
    Székely,Besenyő,Török utcák Perszer, ezzel nem kisebbítve a "munkásságodat!"
    *******************************
    Mivel te nem facebookozol... az a régi fénykép ("lovas") szerepelt a facebookon is,- volt is hozzá sokféle vélemény, hozzászólás - régebben - stb. Lényegtelen. Pontosabban -elfelejtettem a "facebook címét" az illetőnek, aki mindenféle régi képeket "rak fel"- stb.
    Na, ennyit,- mert bizony... "nem jött álom a szememre..." (eddig) :-)
    *******************************

    VálaszTörlés
  3. Úgy látom, nem csak engem varázsolnak el ezek házak...
    http://menetszel.freeblog.hu/archives/2012/01/14/Azt_hittem_mar_sose/

    VálaszTörlés
  4. Z
    Ez egy bagyon jó cikk, nekem nagyon teszik.
    Én mindig csak "mellette' jártam....
    Nekem is van valami bibim. Gyűjtök régi ex offokat, okmányokat, persze csak válogatva...
    Így néha kezembe kerülnek olyan filléres, pár százforintos holmik, amiket megpróbálok célba juttatni.
    Írok egy kedves emailt, azzal, hogy közben már postán feladtam. Azzal a kéréssel, ha nem úk az a család, akkpr küldjék tovább. 4 sikeres esetem van eddig, olyan is, ahol az ötödik címzett köszönte meg.
    Z.

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok a témához, nagyon ritka az a pillanat amikor még fellelhető az épület ( még ha elég lepusztult állapotban )amit régi képeslapokon látunk. Bizonyára fárasztó, de mégis üdítő volt az utcákon végig menni és fotózni, a kertekben a friss virágok és virágzó fák szépségét megörökíteni. Nekem adott még más üzenetet: sok kicsi kis kert egymás mellett szerény kis házakkal semmi hivalkodás.

    VálaszTörlés
  6. Z: nem rossz gondolat, biztos örömöt szereztél ott, ahol nem is számítottak ilyen régiség felbukkanására.

    @x:
    csak ebben a formában van meg

    menetszél: a blogodba kommenteltem a témához.

    VálaszTörlés
  7. kyba: nézd csak egyszerre "nyomtunk" Entert !!! :-)

    Igen, van ennek a negyednek - a szegénységével együtt - valami kedves bája. Ezerszer kedvesebb, (nekem) mint pl. az utolsó képen csak távolból fotózott új lakótelep.

    VálaszTörlés
  8. (péntek) @Aranyosf.-nak
    Kösz' a "fáradozást!" (magát a fotót ismertem - Esztergár L.u.-Uránváros) ill. anno "belenéztem" a városrészek anyagba is,- igaz, felületesem.
    ("megzavart," hogy a Pécsi Szemlében is igen sok,- a témához kapcsolódó anyag volt/van -) na, de kinek van ideje egy-egy ilyen téma kapcsán elővenni a régi P.Szemléket és elkezdeni "böngészni."
    Igaz, a neten lévő repertórium is sokat segíthet benne,- na, de az idő...

    VálaszTörlés
  9. Nagy orommel olvastam a cikket,mivel kivul belul ismerem a hazat.Van orokose,kb 60 meterre lakik az utca masik oldalan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Micsoda kellemes meglepetés nekem ez a két soros komment ! - és tényleg van örökös ? Akkor részben örülök, mert a család mégse tűnt el teljesen, részben meg tovább szomorkodom, mert hát meddig fog ez a ház ilyen állapotban megmaradni ?
      Köszönöm, hogy írtál !

      Törlés