2012. április 15., vasárnap

Nyugdíjasház Pécs

Nemrégiben meséltem arról az agyament esetről, hogy a nyugdíjasház teraszairól, folyosóiról kidobáltak mindent. (Tűzrendészeti előírásokra hivatkozva) Virágot, rattan ülőgarnitúrát ...és az otthonosság érzését.
Most ilyen. .....az út a másvilágra.
Milyen boldogok lehetnek ebben a környezetben az idős emberek....




Juhász Gyula: Öregek altatója

Aludjatok, vágyak,
Ne zokogjatok,
Csicsíjja, ti bágyadt,
Rekedt sóhajok!
Szállni a magasba
Minek már, minek már,
Te szív, árva, balga,
Pihenj már, pihenj már!

Aludjatok, vágyak,
Vár az alkonyat,
Fáradtak a szárnyak,
A nagy árny fogad,
Szállni a sötétbe,
Minek már, minek már,
A nótának vége,
Pihenj már, pihenj már!

7 megjegyzés:

  1. valahogy nem szívesen vélekedem olyasmikről, amikről pontosan nem tudok ! Vajon kérték-e a (helyi) tűzoltóságot,hogy "szemlélje meg"- és nem biztos,hogy mindent ki kellett volna onnan pakolni ! ?
    Más :
    nem árt,ha "odafigyeltek!"...
    <a href=http:// - most nem találom - a pécs Tv labirintus c. műsorának linkjét- türelem.

    VálaszTörlés
  2. Ez aztán lehangoló! Járókeretet használni azért szabad? Az is helyet foglal!

    VálaszTörlés
  3. @x: 1. Nem, nem kértek senkitől semmit, csak az öregektől azt, hogy takarítsanak el mindent !Tudom, lett volna lehetőség "külön" engedélyre - de ez egyszerűbb volt....
    2.A járdán parkolás ügyéről nem szívesen nyilatkozom. Pár mondat mégis:
    Ha a járda az úttest része, (ez hangzik el a riportban!) miért nekem kell takarítanom, sőt, még a vízlevezető árkot is ? Hogy lehet kitenni a "félkerékkel járdán lehet parkolni" táblát, ha az egész járda alig több,mint 1 m. széles ? MOST rakták ki - az utca egy részére, a másik részére meg nem. Szóval tele a puttonyom az egésszel. Nem szolgál ez az egész mást, mint a pénzbeszedést. Szegény ország, mocsok módszer. Ennyi....
    Kyba: nem tudom, majd megkérdezem...Engem már semmi sem lepne meg, az se, ha az öregeket is kidobnák, hiszen lassú mozgásukkal az felgyorsult élet legnagyobb akadályai. (Az itteni elfekvőt már be is zárták...)

    VálaszTörlés
  4. Anyunak felírt a háziorvos egy gyógyszert, de nem mondta meg, hogy mire írta fel, és valójában mi ez a készítmény. Utánanéztem a neten: egy pszihiátriai gyógyszer, valami erős nyugtató. Pánikbetegség esetén is ezt adják. Az ellenjavallatban benne van, hogy bizonyos daganatos betegségeknél tilos szedni. Anyu rákos (ezt tudja a háziorvosa). Olyan erős nyugtató, hogy vezetni sem szabad a szedése mellett. Igaz, Anyu csak simán közlekedik. A mellékhatásokban szerepel a szívleállás és a hirtelen halál lehetősége is.
    Anyu nem egy idegbeteg típus, nem is panaszkodott izgatottságra, pánikrohamokra. Nem tudja, hogy miért írta fel neki az orvos. Én meg félek kitalálni. Lehet, hogy ez valami belső utasítás az egészségügy költségeinek csökkentésére, esetleg a nyugdíjkassza reformja?Természetesen, nem váltottuk ki. Megvárjuk, amikor már kötelező lesz bevenni.

    VálaszTörlés
  5. Szokásom mondani... egy "hírt" több helyről is leellenőrizni ! (már akinek van ideje) Azt is jó párszor megírtam, olyan törvény/rendelet nincs, ami mindekinek egyformán "jó" lenne ! -de ne bonyolítsam.
    Közterüket takarítása : (pl. járda és egyebek)- ott a pécsi önkormányzat rendelete ! vagy betartod,vagy nem !-
    Azt pl. nem tudom, ha fél kerékkel parkolhatsz a járdán ( mert a tábla engedélyezi) - akkor előírás-e az a 1,5 m ?-
    Mocsok módszerhez : hát... az utca lakói még egymást is feljelentegetik !
    ***Kyba: van pár dolog, (pl. szánkó és tudom is én még mi ) amit szabad lépcsőházban tartani. Gondolom a járókeret az ott van, ahol maga a használója ! Állítólag minden a helyiség (folyosó,lépcsőház, stb.) méreteitől függ !
    ***Gopal : még szerencsés, hogy a neten a "betegéletutat" (benne pl. a gyógyszer kiváltását) a háziorvosok kb. 3300-3500 (?) alkalommal nézték meg. És túl macerásnak tartják ellenőrizni azt,hogy kiváltotta-e a beteg. (Cikk a nol.hu-n volt pénteken)
    Az "elfekvő bezáráshoz" nem tudok most hozzászólni ! ( a pécsbányatelepi kórház története elég régi történet) ill. van az a Hospice (?) - (pontosítandó)

    VálaszTörlés
  6. Gopál: sajnos így van ez, nem árt utánanézni, hogy amit a "szak"ember felírt, az mire is szolgál ? Életre, vagy halálra ?

    VálaszTörlés