2012. április 18., szerda

Reéh György születésének 150. halálának 80. évfordulója lesz 2012-ben.


1862. április 18-án született Reéh György rendőrkapitány, a „Tettye koronázatlan királya”
Életéről itt olvashattok: http://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=15957  (A fotót is innen másoltam ki)

Azt nem tudom, hogy a fiatal pécsiek körében ismert-e még a neve, de azt tudom, hogy az öregek között vagyunk többen is, akik még emlékeznek – személyesen nem is rá, de - a hírére. 
Ha valaki, hát ő szerette a városát is, a Mecseket is.
Jobban, szebben összefoglalni élete munkásságát nem tudom, mint az alábbi cikkben írva vagyon:
„Rendőrfogalmazó, árvaszéki ülnök, rendőrkapitány, városi tanácsos, Pécs egyik legnépszerűbb polgára. A 19-20. századfordulón az ő kezdeményezésére vált az elhanyagolt állapotban lévő Tettye vonzó kirándulóhellyé, népünnepélyek, sportesemények kedvelt helyszínévé. A Pokol, azaz a sárkányokkal és más szörnyekkel benépesített (2008-ban ismét megnyitott) tettyei barlang megvalósítója, élő sakkbemutatók szervezője, akit a korabeli sajtó "a Tettye koronázatlan királya" címmel tüntetett ki, a Tettyére vezető utat (Gyuri út) pedig még életében róla nevezték el. Pirotechnikus, tűzijátékok tervezője, a "tündérváros", azaz az 1907-es pécsi országos kiállítás látványtervezője. Igazi lokálpatrióta, civil szervezetek nagyszorgalmú vezetője, aktivistája: a Nemzeti Kaszinó igazgatója, a Polgári Kaszinó igazgató-helyettese, a Mecsek Egyesület igazgatója, Madárvédő Osztályának vezetője, a Tűzoltó Egylet, a Pécsi Athlétikai Klub, a Korcsolyázó Egylet, a Pécsi Dalárda tagja. Névtelen sírban kívánt nyugodni.” (http://pecs2010.blog.hu/2010/10/16/parti_galeria_varosfoglalas_pecs_arcai_62_reeh_gyorgy_1862_1933 )

Két dolgot sajnálok ( e témakörben: ) hogy azt a bizonyos Gyuri utat és villáját sem mutatja semmiféle emléktábla.Nem hiszem, hogy ez(ek) ellen tiltakozna RGY. ha élne.
Mert bizony anno „az ökörsütéssel egybekötött tettyei vidámságok szervezője a városi tanácsnok Reéh Gyuri volt, kinek villája teraszán ültek a pécsi bohémek, borozgatva figyelték a látványosságokat, a tűzijátékot, melyet szintén Reéh Gyurinak a „Tettye királyának” köszönhettek”(http://www.pecsholding.hu/kiadvanyok/tettye.pdf )

A villa a fent említett terasszal...

A villa melletti épület, melynek eredeti funkcióját nem tudom. A 60-80-as években színész-szálló volt.
 2012-ben....
Majdnem azonos szögből....Így nézett ki mindez Reéh Gyuri idejében.

A Gyuri útnak pedig  Pécsett, a Tettye utcától a Tettye térig vezető, 1905-ben épült, 350 m hosszú utat ne­vez­ték el. Reéh György, városi taná­csos, a Mecsek Egye­sület igaz­gatója a név­adó, aki közreműködött az út építésében is, és akit a "Tettye királyának" is ne­vez­tek. Lakóháza ma is meg­ta­lál­ható a Tettyén. Olvasható itt, mely lapot mindenkinek szíves figyelmébe ajánlok: :  http://www.baronekjeno.hu/kislexikon/mecsek-kislexikon-e-h

 A Gyuri út a forrás-kifolyóval ma és Reéh Gyuri korában...




És végül 2x2 kép  a "régen és most" kategóriából....
 A romok....


Ez pedig a hajdani Scholcz vendéglő, ami később Kalifa néven árulta híres forró fagyiját. Évtizedekig tartó álom után most újra-éledt és Semiramis kertje néven nyitott ki.
http://semiramisgarden.blogspot.com/p/nyitvatartas-kontakt.html





Kedves Reéh Gyuri, ha lelátsz onnan fentről, vedd észre, vagyunk még páran, akik nem feledkezünk meg rólad !

 *****

(Igen sok régi pécsi képem van, régóta gyűjtöm ezeket. Sajnos a kezdetekkor nem jegyeztem fel, melyiket honnan  másoltam ki - elnézést a pontatlanságért. )

6 megjegyzés:

  1. Valahogy csak-csak "jobb téma," mint amik az elmúlt napokban voltak, (...)remélem többen ismerik ezeket az írásokat (is) Trebbin Ágost írásai
    Nem tudom,hogy melyik évben, de a Pécsi Szemlében is volt terjedelmes cikk róla. (fotókkal és egyebek) Persze, azt nem tudom,hogy mennyien olvassák a különböző helyeken (facebook,weboldalak,honlapok és más helyeken )én - ( felületesen...)én kb. 3000 főre saccolom a számukat.
    Emléktáblához : (az önkormányzat engedélye kell hozzá- stb.) Ill. ki tudja, "akarná-e" ezt Reéh Gyuri ? - bízom benne, hogy lesz valamilyen "szintű" megemlékezés róla. (2012-ben) - hiszen Gebauer Ernő sem lett elfelejtve.

    VálaszTörlés
  2. Már én is olvastam Reéh Gyuriról, de a Te összeállításod tetszett eddig a legjobban. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Annak, aki észrevenné: a blogból töröltem egy bekezdést, akit érdekel miért, annak személyesen elmondhatom....
    AF.

    VálaszTörlés
  4. az a ház - én így hallotam - a bányához tartozott, talán munkásszállóként..
    Z.

    VálaszTörlés
  5. Névtelennek : Nem A pécsi színészek laktak benne.

    VálaszTörlés