2012. május 21., hétfő

Szobor-sztori




Elképedve olvastam végig ezt a cikket, amit nektek is ajánlok….
No nem azért, hogy felvidítsalak benneteket, hanem azért, hogy elgondolkodásra késztesselek, amitől persze messze nem azt várom, hogy elrohantok a cikkben említett művészhez szobrot venni.

De ha arra gondol az ember, hogy valamikor a szobrászok a királyok és főurak kegyeltjei voltak, ma meg másodállás után futkosnak, hogy megéljenek valahogy, vagy hogy több-száz éves szobrokhoz mint valami csodatévő szenthez járulnak ma is emberek és vannak évek, évtizedek óta elárvult, elfeledett, senkinek-nem-kellő alkotások  – akkor  azért  érezhető, hogy történnek/tek bizonyos változások.

Én mindig oda lyukadok ki, hogy sokan vagyunk…igenis sokan és nem teremhet babér mindenkinek, bár persze azért azt is be kell látni, hogy nem mindenki egy Michelangelo.
(Meg az is egy jó régi közmondás, hogy sok az eszkimó, kevés a fóka….)

De vajon miért „képeznek” akkor szobrászokat ?  Szükség van erre ? Áltatni őket, hogy ez egy foglalkozás, amiből meg lehet élni ? Kell ez ?  Vagy már eleve azt tanítják, hogy „Csináld fiam, ha kedvedet leled benne, de ebből nem fogsz megélni” ? Micsoda ferde szemlélet így indítani embereket neki az Élet-nek  ? És milyen szenvedés lehet annak, aki belső kényszert érezve 'szobor' valamit, és az senkit nem értékel,  az alkotón kívül senki más nem szereti... Mint a nevelőotthona adott, eldobott gyerekek. Csak a megcsinálás pillanata öröm, aztán a többi már csak gond, baj, nehézség...

Némely szobrok láttán – még akkor is, ha én elég rugalmasnak tartom magam „szobor-kérdésben” -  felmerül bennem a gondolat, egyáltalán életre kellett ezt hívni ?

Kíváncsi lennék mi a ti véleményetek ebben a kérdésben ?

Talán illik a szöveghez az alábbi illusztráció, a legfrissebb „felfedezésem”:
A címe: MENSA reanimáció  alkotója  Orosz Klára

Engem személy szerint zavar a cím (is), mert nem tudom, mit takar ?
A MENSA  nemzetközi egyesület újjáélesztését ?? (http://www.mensa.hu/mensa ) (Nem hiszem.)  
Vagy azt a „menzát”, amit mi szolgáltatunk majd a férgeknek egykoron, s ők általunk élednek újjá, hiszen a reanimáció szó jelentése pontosan: felélesztés a klinikai halálból.

Brrrrrrrrr….


 Arról már szó se essen, milyen büdösek...

4 megjegyzés:

  1. A MENSA-hoz pl. Balanyi Bibiane (?) (Google)
    Jelenleg nincs többre időm.

    VálaszTörlés
  2. Tipp: Wikipediaban : Mensa - (benne a a név eredete és egyebek )

    VálaszTörlés
  3. Mivel - ugyebár latint (sem ) nem tanultunk,- mi van akkor, ha pl. MENSA = latinul asztal,- RE =vissza,újra,- ANIMÁCIÓ = 1.)élénkség,lelkesség,kedv 2.) buzdítás,biztatás,bátorítás
    A "szobrászattal" kapcsolatosan inkább "mellébeszélek"... "minden relatív".. (viszonylagos) Attól,hogy pl. neked vagy másoknak nem tetszik, má' az is eredmény !
    [ ... érthetőbben a "mellébeszélés okáról ?- (2012-t írunk!) és én nem szeretnék "pápai vizeken kalózkodni ! " ("pápai vizeken" = net )

    VálaszTörlés
  4. Ezek légylárvák, Nem tudtam kivenni a képből, hogy üveg alatt találhatók? Szomorú és hasonló dolgokkal szembesülünk a művészet területén is. Szerintem akinek alkotó vénája van annak nem lehet meghatározni milyen iskolát vagy pályát válasszon. Mert a megélhetési probléma másodlagos. Mint ahogy a fent említett szobrász is azt vallja magáról hogy Ő akkor is dolgozik amikor nem megrendelésre teszi, mert az alkotói kényszer a kifejezni vágyás vezérli. Nem a művészekkel van a baj, hanem az emberek és a körülöttük zajló történésekkel. Kinek jutott volna eszébe Pl.: 10 évvel ezelőtt, hogy egy iskola udvarán felállított alkotást megrongálnának a fiatalok...,vagy József A. szobrát áthelyezzék, v. hogy megéljük, hogy Horthy szobrát felállítják! Persze Kerényi megrendelt festményei után már nem tudok csodálkozni semmin...

    VálaszTörlés