2012. június 6., szerda

Bozsik váza




Nem tudtam többet – mert eddig nem is  kerestem – erről a vázáról, mint azt, hogy a Nagymamám hagyatéka…Sajnos azt már nem lehet megkérdezni, hogy miképp is került hozzá, de az alább írtak alapján elképzelhető, hogy akkori szerzemény, amikor Mezőtúron éltek.
Az alkotóról se tudtam semmit, most utánanéztem és ezt találtam: 

Bozsik Kálmán fazekasmester  (1872–1959.)

A kunszentmártoni fazekasság legszebb és legvirágzóbb korszaka Bozsik Kálmán nevéhez fűződik. A később oly elismert és népszerű mester 1872-ben született s korán árvaságra jutott. Bár a mesterséget nevelőapjától, Kegyes Balázs fazekastól kezdte tanulni, munkáin egyértelműen Badár Balázs, későbbi tanítómesterének hatása érezhető.

Bozsik Kálmán 1895-ben nyitotta meg műhelyét a Kerületiház utcában. Eleinte egyedül, majd két fiával dolgozott, s tanulókat ugyancsak foglalkoztatott a kerámiák készítésénél. Munkái nemcsak a Tiszazugban váltak ismertté. Díszedényei bejárták Los Angelest, New Yorkot, Chicagót, Stockholmot, Rómát, Milánót, Amsterdamot, Párizst, Brüsszelt. Európa különböző országaiból kapott megrendeléseket a hazai igényeken kívül. Hétköznapi használatra szánt edényeiket főként a piacon értékesítették.

Id. Bozsik Kálmán fazekasmestert Badár Balázs méltó utódjának tekinthetjük, aki magas színvonalon vitte tovább a mestertől tanult technikai tudást, szín- és motívumvilágot, s azon túllépve képes volt azt gazdagítani, s létrehozni egyéni stílusát.

Badár Balázsról itt olvashatsz:  http://mek.niif.hu/02100/02115/html/1-462.html

2 megjegyzés:

  1. Valamelyest együtt tudok érteni azzal, hogy - miközben - igen sokan (?) kissé "ájultan" és/vagy igen nagy "nosztalgikus érzésekkel" nézegetnek és küldözgetnek mindenféle "régiségről" - [legyen az épület, vagy bármilyen tárgy,vagy akár "irodalom" (könyv, vers ) stb ] fotókat,- igen gyakran magáról / magukról az "alkotókról" szót sem ejtenek, meg sem említik és ne részletezzem. (természetesen tisztelet a kivételnek !) Talán mindezt írhattam volna pl. Surányi Kálmánhoz is ( a pécsi temetővel kapcsolatosan) - vagy sok egyéb más témához. De talán ezt se' bonyolítsam itt és most,- jobban.

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Ha érdekel bármi a vázáról, Bozsikról, Badárról akkor írj bátran. Én gyűjtöm a kerámiáikat. Veszek, adok, történetet írok.

    Az emailem: akuka@dote.hu
    üdv,
    árpi

    VálaszTörlés