2012. június 29., péntek

Moslék ágyő ! Megtévesztve és beetetve….



Nem vagyok egy nagy késztermék fogyasztó, de azért a spórolás, meg a kényelem, meg picit talán  a már elcsábított íz-érzetem belevisz néha ebbe-abba. Tényleg nem sokba, majd mindjárt meg is mondom, miket használok….
Tegnap este azonban (persze már nem először, de most meglehetősen részletesen és ijesztően) téma volt az élelmiszeripar világméretű átverő-show-ja… (Gammel ade -  Essen: getäuscht und abgespeist?     3 SAT)

Természetesen nem először látok hallok erről - hogy mi szemetet megetetnek velünk -  de a tegnapi képek tényleg hátborzongatóak voltak… Nem is elsősorban az állattartás körülményeiről volt most szó, hanem a feldolgozásról, és legfőképp a vásárlók manipulálásáról.
Hogy becsapnak minket, fogyasztókat….. Színnel, szaggal, hamis szövegekkel !!  És mi – mint kacsa a nokedlit – lenyeljük. Aztán – milyen jó is ez meg a gyógyszeriparnak – felvásárlói leszünk azoknak a készítményeknek, melyek a megevett mérgeket „ellensúlyozzák” az általuk okozott bajokat „gyógyítják”…

Szemét hazugság az egész, szemfényvesztés, csalás, pofátlan átverés….És ugye mindezen dolgokhoz adjuk hozzá, hogy a televízió, a reklámok  még igazi agymosást is alkalmaznak, hiszen nap mint nap látod, hogy semmit se érő ember vagy, ha ezt meg azt nem veszed/eszed/hordod/használod, stb….

Szomorú…Rémítő… Elkeserítő…Kilátástalan….

Egy biztos, elhatároztam, hogy mostantól nem eszem Rama-t és nem használok Maggi leveskockát. Ez a két főbűnöm van – mert a többin valószínű nem tudok változtatni/segíteni.
A piacon vásárolt élelmiszer (zöldség, gyümölcs) ellenőrizhetetlen – mondjanak a hatóságok amit akarnak, csak ott és csak akkor nem hazudnak az eladók, ahol és amikor épp ellenőrzik őket. Ez azonban ritka eset. Tehát továbbra sem tudom, honnan származik a zöldség és gyümölcs, max. annyi lehet az én védekezési módom, hogy januárban nem eszem epret és júliusban nem veszek narancsot. Ja és ilyesmit én eddig sem, ez után sem a nagyáruházakban vásárolok. Természetesen ami itthon a kertben, vagy a barátaimnál terem, az  megbízható, de csak ebből nem tudnám fenntartani magam, még akkor sem, ha meglehetősen kicsi az igényem. (Felejtsük most el az esetleg génmanipulált magokat….)  És én még szerencsésnek is mondhatom magam, hiszen vannak ezek a lehetőségeim. De gyanítom az ország (világ) lakosságának többsége nincs ilyen kedvező helyzetben.

(Arról most itt ne is essen inkább szó, hogy amit mi európaiak/fehérek, ilyen-olyan okok  miatt nem eszünk meg, azt átpasszoljuk a szerencsétlen afrikaiaknak és még azt is hisszük, hogy jót cselekedtünk. Láttam erről is filmet – mint ahogy arról is, hogy a fehérek által használt elektronikai termékek szemete miképp végzi Afrikában, vagy  hogy a H&M termékek milyen elképesztő nyomorúságos körülmények között készülnek – Indiában….)

Kellett nekünk ez a „globalizált” világ ?


Lehet, lehet hogy a tévémet is ki kéne dobni…..de struccként, fejemet homokba dugva meg minek élni ?

Kép: http://tiszato-biovendeghaz.mindenkilapja.hu/gallery/19787283/renderimage/22665370

2 megjegyzés:

  1. (Megint mit mondjak erre ?... meleg van, majd' mindenki zaklatott,ideges és ne soroljam. Talán kivéve engem !- aki nem vagyok hajlandó ilyesmiktől sem elkeseredni,sem "felizgatni" magam. Szerencsés vagy, ha sokkal kevesebb magyar tv.műsort nézel,-mint az átlag. Ne soroljam mindazt, amit egy-egy ellenőrzés során találnak.)
    Már csak annyit, (nem fokozva elkeseredésedet...) én még a saját vagy a szomszéd terményét sem tartanám 100%-ig megbízhatónak...pl. az én "szomszédom" évek óta úgy permetez, ( nem egyszer szeles időben)hogy kb. a fele szer (ha nem több) átszáll hozzánk is. Bingó! Azóta én pl. tavasszal nem is nagyon permetezek.
    [Mivel épp' nemrég értem haza egy kontrollról ( dög melegben és busszal...) - meglepődtem,hogy vérnyomásom és pulzusszámon is "jó" volt... hát, talán - ennyit.]
    Vigyázzatok magatokra ! (nem csak testileg,- lelkileg is...)

    VálaszTörlés
  2. Én a sütésnél már áttértem a Ráma helyett a zsírra.,de a vajas kenyeret nagyon szeretem hozzá a klasszikus rámát fogyasztom.
    A környék boltjaiban szinte megfizethetetlen a 10 dkg-os vaj.

    VálaszTörlés