2012. július 16., hétfő

„Csak” fotók


A virágfotóimnak művészi/tudományos értéke nulla…Semmi mondanivalóm velük…hacsak az nem, hogy szeretem őket. Hogy örömöt jelentenek, ha rájuk nézek. Vagy emlékeket ébresztenek bennem. Ilyen-olyant. Milyen öröm volt, mire lassacskán és egyenként megtaláltam és név szerint megismertem őket a növényhatározóból ! Az egyikből teát főztem, a másikat csak szagolgattam, a harmadikat összemorzsolva rákötöttem a darázscsípésre, a negyediket elég volt csak nézni…
Minden nap mellettem voltak – és hogy ma már nincs ez így, fáj kicsit.
Összeszorult a szívem, amikor megtaláltam azt a követ, melyen ücsörögni szoktam. Morzsálódik. Kőből homokká változik. Lassan eltűnik. Lili mellettem pihent, én néztem a semmit, az eget, vagy az egész világot – ami egy és ugyanaz volt.
Hiányzik nagyon a Gyükés…
Semmim nincs helyette.

Amikor valakinek összetörik a lelke, mert elhagyták vagy elvesztett valamit, azt a psziché tragédiaként éli meg. Minden nap elvesztünk valamit vagy valakit. -  írta  Polcz Alaine.

Ha vesztünk, nem az a baj, hogy kisebbek leszünk a világ szemében, hanem a magunkéban leszünk kisebbek. Ezt meg Esterházy Péter  írta.
Igazuk van…….

Hólyagos habszegfű - jelentéktelen kis virág, csak este illatozik, hogy magához csalogassa a a lepkéket.
Kánya harangvirág - majd egy méteres...itt sok van belőle. gyönyörűek. Mint valami élő lila gyertyák úgy állnak a fűben.
 
Katángkóró. Mindenhol megtalálható, vadon termő gyógynövény.
Az égszínkék virágok követik a nap járását, akkor nyílnak ki, ha süt a nap.
Termesztett fajtájának gyökeréből pótkávét készítenek.
Gyógyhatásai:
Drogját gyökerei, levelei és virágzó szárai adják. A legtöbb hatóanyag gyökereiben található. Máj- és epebetegség, a sárgaság kiváló házi szere. Teájának rendszeres fogyasztása segíti az epekövek oldását és az epehomok eltávolítását. Cukorbetegek teakeverékének alapanyaga, keserű- anyag-tartalma révén gyomorerősítő, emésztésserkentő.
Vasban, rézben és kalciumban gazdag leveleinek forrázatával belsőleg vérszegénységet, külsőleg borogató szerként bőrbetegséget, ekcémát gyógyíthatunk.
A népi gyógyászatban vesekő, húgyúti gyulladásokra, étvágytalanságra használták.
Házi felhasználás: Egy kávéskanálnyi szárított és aprított gyökeret 2,5 dl vízben 5-10 percig főzünk, 15 percnyi állás után leszűrjük. Naponta 3-4 alkalommal édesítés nélkül fogyasztjuk.
Epekő esetén társíthatjuk (pitypang) gyermekláncfű- és lestyángyökérrel.
(Makai Anna: Gyógynövények a házikertben: a katángkóró)

Tarka koronafürt. Értékes takarmánynövény, virágporát a méhek igen szeretik.
Mogyorós lednek. Mezsgyék, tarlók, útszélek kedves, halványlilás-piros virágú, finom megjelenésű, illatos, bokrétába szedhető növénye. A földben évről évre termő gumója kitűnő csemege. Eurázsiái, mediterrán eredetű faj. Európában elterjedt, Észak-Amerikában meghonosodott. Magyarországon őshonos növény, főként az Alföldön gyakori a tarló mezsgyéin. Igénytelen tarlónövény. Vadon csoportosan tenyészik. Fészkenként 10-20 mogyoró nagyságú, 50-100 g tömegű gumót nevel. Keményítő- és szénhidráttartalma jelentős. A föld alatti gumó emberi fogyasztásra alkalmas csemege, állatokkal is etethető. Magja mérgező!


Az orbáncfű teáját sokan használják idegeskedés, depresszió, alvászavarok ellen, de alkalmazzák bőrgyulladások, nehezen gyógyuló sebek kezelésére is. Jótékony hatással van az emberi szervezetre gyomorfekély vagy vese- és epebántalmak, továbbá idegi eredetű gyomor-bélrendszeri panaszok esetén. A száj belső sérülései ellen szintén ajánlott.
A népi gyógyászatban az orbáncfüvet (orbáncfű olajat) reumás fájdalmak enyhítésére és egyes bőrbetegségek kezelésére használják. Köszvény, furunkulózis és egyéb gennyesedések, felületi-külső vérzések esetén használták.
Az ókori görögök az orbáncfű mágikus erejében hittek. Az istenalakok fölé orbáncfűcsokrokat akasztottak, hogy elűzzék a gonosz szellemeket.
Az orbáncfű-olajat friss sérülések, nyílt sebek, véraláfutások, mirigyduzzanatok, érdes arcbőr kezelésére használhatjuk, valamint ajánlható hátfájás, hexensussz, isiász és reuma esetén. Ha leforrázzuk vagy megégetjük magunkat, a virágokat lenolajba tesszük, majd bekenjük vele a sérült részt.
Az orbáncfűteát alkalmazzák idegsérülések, mindenféle ideges panasz, zúzódásos sérülések esetén. Beszédzavar, nyugtalan alvás, hisztériás rohamok, holdkórosság esetén éppúgy gyógyulást hoz az orbáncfű, mint ágybavizelés és depresszió esetén.
Napi két csésze tea segíti a női szervek fejlődését, és szabályozza havi ciklusuk rendszerességét.
Teakészítés: 1 púpozott teáskanálnyi füvet adunk 1/4 liter vízhez, csak forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.
Orbáncfűolaj:
napfényes időben szedett orbáncfűvirággal lazán megtöltünk egy üvegecskét, és finom olívaolajjal felöntjük, hogy az olaj ellepje a növényt. Az üveget jól lezárva néhány hétig a napon, vagy meleg kályha közelében tartjuk. Egy idő után az olaj megpirosodik. Ekkor vászonkendőn átszűrjük, a fennmaradó részt kifacsarjuk és az olajat sötét üvegekben tároljuk. Olívaolaj helyett megfelel a lenolaj is, ha égési sebekre akarjuk használni az orbáncfűolajat.
Orbáncfű-tinktúra:
két maréknyi, napsütésben szedett orbáncvirágot adunk 1 liter pálinkához és az üveget három hétig a napon vagy más meleg helyen tartjuk.



Szappanfű  réteken, utak mentén, erdők szélén is, sokfelé előforduló, évelő növény. Egész nyáron virágzik. Vörös színű gyökere sok szaponinvegyületet és flavonoidokat tartalmaz. Főzetét erős nyálkaoldó szerként használják, vizelethajtó, tisztító, reumás fájdalmakat enyhítő hatása is van. A szaponinok csökkentik a víz felületi feszültségét, ezért mosószerként is használják (innen származik a növény neve).Permetleve pajzs- moly- és vértetvek ellen nagyon hatásos.


Féregűző varádicskóró.
Féregűzőként cérnagiliszta és orsóféreg okozta bélférgességben használták, de az egyik alkotóanyaga (tujon) mérgező tulajdonságai miatt kiszorult a gyógyászatból.
A szárított levél Piretrint tartalmaz. A szétszórt por távol tartja a legyeket, hangyákat, csótányokat, poloskákat. A háziállatok szőréből kiirtja a bolhákat és a tetveket. A porból permetlé is készíthető, ami még a burgonyabogarat is elpusztítja.

 

A mezei zsályának a virágját leginkább csak toroköblögetésre vagy zsályaecet előállítására használjuk - egy marék virágot áztatunk natúr ecetben - amelyet hosszabb betegeskedés esetén jótékony és élénkítő bedörzsölésre alkalmazunk. Levelét gyűjtjük májusban és júniusban, még a virágzás előtt. Mivel a zsálya száraz, napos időben illóolajokat termel, célszerű napos időben szedni, és árnyékos helyen szárítani.

 
Ökörfark-kóró. A kinyílt virág pártáit csészéjükből kiszedve, a reggeli órákban kell gyűjteni, mert később becsukódnak. Köhögés és megfázás elleni teák alkotórésze, de forrázatként készítendő keverékek díszítő drogjaként is használatos. Hatása az irritációt csökkentő nyálkaanyagoknak és a köptető szaponinoknak köszönhető. Vizes kivonatai igazoltan némi gyulladáscsökkentő, valamint vírus-ellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek. A népi gyógyászat a virágokat emellett vizelethajtó-, reuma elleni, s nehezen gyógyuló sebek borogatására alkalmas szerként is felhasználja. Homeopátiás készítményei a felső légutak és az orrmelléküregek gyulladásain kívül idegzsába gyógyítására is szolgálnak. Teájával aranyeret, viszkető bőrbetegségeket kezelnek.
Én – már többször írtam – alkoholos kivonatát pitypangmézzel keverve a téli torokfájásos megfázások legcsodásabb ellenszerének tartom.
 
Ez a bókoló bogáncs csak a szirmai közé furakodó, éhes kis bogár miatt került ide...
Sakktábla-lepke. Hinnéd-e, hogy 2000m magasra is fel tud repülni ?

A szöcske mögött valamiféle baba-pókok gyülekezete...

A kő.........a valóságban és a szívemen.......

1 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm, hogy mellékelted a hasznosságát, bizony szinte minden nap elmegyek egy-egy ilyen mezei virág mellett és nem is tudtam, hogy ez micsoda érték. Nekem is van a szívemben egy ilyen hasonló történetem és egy hatalmas kő, de én nem tudom lencsevégre kapni... ebből a szempontból szerencsés vagy!

    VálaszTörlés