2012. július 29., vasárnap

„…Életre kelnek a képek…”


Két éve is megnéztem - élvezettel és örömmel - az  Alfons Mucha kiállítást, most se hagytam ki, habár az igazi „nagy” képek az előző alkalommal voltak itt.

Most a „főhelyet” néhány  Sarah Bernhardt-plakát kapta – okkal,  hiszen ezekkel aratta első sikereit az 1890-es évek közepén, és ez a műfaj hozta meg számára később a világhírnevet. Más, nagyméretű plakát is látható a kiállításon. 
      

 
Sokoldalú művész volt, illusztrált könyvet, étlapot,  tervezett bélyeget, naptárt, tapétát, bútort, szőnyeget, üvegablakot, ékszereket is. 






Nekem tetszettek a naptár-illusztrációk, de kedvesnek találtam a – valószínűleg – mesekönyvhöz készült képeket is, igazi mesébe illő csoda-alakokkal.



Sokféle téma volt most is, portrék is, és egy növényhatározóba készült lap - sajnos nem színes, viszont a kedvenc virágomról, az őszirózsáról: 





Természetesen most is „kiszúrtam” magamnak egy kedvencet, vagy négyszer visszamentem és percekig álldogáltam a kép előtt. Nem is saját fotót csatolok róla, (az enyémek a gépem és a helyszíni adottságok miatt sosem sikerülnek) – ezt a képet azonban mindenképp teljes pompájában szerettem volna megmutatni. A kép címe: Eliska


Az pedig egy különös véletlen csupán, hogy az a kis hölgy, akit már régóta a Zsolnay-galéria-beli nagy kiállítótérből jól ismerek, most ide került teremfelügyelőnek. Ránéztem kifelé jövet, és megkérdeztem: 
Mondták már neked, hogy te vagy Eliska ?  (Hihetetlen a két arc közti hasonlóság !)
Kissé elpirulva válaszolt, hogy igen, említették már páran…
Ugye, milyen különös dolgok történnek néha ?

Tényleg „…életre kelnek a képek.”

Eliska képe innen:

6 megjegyzés:

  1. Не жалею, что потратил пару минут на чтение. Пишите почаще, еще непременно зайду почитать что-то новенькое.

    VálaszTörlés
  2. Hihetetlenül bájosak az alakok.Nagyon szeretem őket én is.Most kicsit irigykedem, hogy nem láttam ezt a kiállítást:-(

    VálaszTörlés
  3. 2550 записей в моем блоге. Проверьте!
    Если вы можете прочитать венгерский, kommentelhetnél очень хорошо на этом языке .... :-)

    VálaszTörlés
  4. sudi: a kiállítás augusztus 26-ig nyitva van. Gyertek el megnézni !

    VálaszTörlés
  5. Kösz', hogy beírtad helyettem !
    (Legyek őszinte !- 1000-el olvasok napok óta...meg ez a nagy hőség sem akar csillapodni - és egyebek.)

    VálaszTörlés