2012. július 25., szerda

Hogy mik vannak…



Barátnőm tegnap kihoz a kamrából a kezében egy maréknyi barnás-vöröses gilisztát… egy másodpercig megállt bennem az ütő… aztán persze rájöttem, hogy nem giliszta, de azt még mindig nem tudtam, mi. Cipőfűző ? Valami madzag ? Sosem-látott édesség ?
Gyorsan kiderült: egy ismerőse Japánból hozott ilyen különleges babot. Pár szem magot elültetett, és ez lett belőle. Amikor meglátta a bab-bokor aljában az első terméseket, ő is azt hite, óriás giliszták jöttek elő valahonnan, megrágni a tövet…
Igaz ezek még zsenge szálak, még a babszem nincs is benne igazán kifejlődve – de afféle olaszos-zöldséges tésztához igen finom.
 
Elkezdtem keresni a  képek között úgy, hogy „zöldbab” és találtam is valami hasonló „cipőfűző-szerűt”  de az sárga volt. Aztán egészen véletlenül az ide-oda kattintgatás közepette eljutottam oda, (részben a fordítóprogi segítségével) hogy  „piros méteres bab”, meg „spárgabab” – és lám tényleg van ilyen, csak  magyar nyelven nem volt túl sok találat. Aztán nagy okosan beütöttem, hogy:  „red green long beans”  és láss csodát – tele vele a net  : -)
Szóval van ilyen, csak mi nem ismerjük. Még…annyira…

Kaptam „mutatóba” egy szálat, s hogy elhiggyétek, nem mese: „a kínaiak már a spájzban vannak”…le is fényképeztem.  Most, hogy itt írom ezt, jut eszembe, a centimétert nem tettem mellé, de tán elhiszitek, ez – pedig nem is a leghosszabb szál volt -  36 cm.
Hát vannak furcsaságok….Majd megszokjuk ezt is.






Kép: http://greenfusestock.photoshelter.com/image/I0000cGEiY.ruyMw 
http://www.szepzold.hu/11125 

2 megjegyzés:

  1. Első látásra tényleg kicsit ijesztős, de ettől még nagyon finom lehet. Egyébként, ma már senki nem csodálkozik a burgonyán, padlizsánon, kukoricán, paradicsomon.

    VálaszTörlés
  2. Jajj! Most mi lesz, majd kitalálják, hogy magyar földbe magyar vetőmagot... Mint a vedd a magyart ! szlogent. Akkor mit csinál a barátnő a sok babbal? Kíváncsi lennék az ízére..
    Én kaptam a napokban nagyon zsenge sárga héjú babot és finom lett!!!

    VálaszTörlés