2012. július 20., péntek

Kénes úti gondolatok


Csak hogy aki nem tudja, miről beszélek - lehetősége legyen beazonosítani a területet:


Nagyobb térképre váltás


Ez Pécsbányatelep és a Komlói út közti, egykor felszíni fejtéssel művelt bányaterület - melyet ki tudja hány évig szemétlerakónak használtak. A neve sem véletlen, igen sokáig a csoda tudja milyen okból (szénréteg égett, vagy befülledt szemét ?) valóban igen büdös volt a levegő errefelé....

Nemrégiben egy alkalommal hazafelé jövet, ezen az úton  kanyarodtam le - és megdöbbenve láttam, hogy  a növényzetet letakarították, s elplanírozták a területet. Nem tudom mi ennek az oka, azt nem hinném, hogy erdősíteni akarnának, ahhoz ennyire szépen biztos nem rendezik a felületet. De hogy építkeznének erre a részre, azt meg elképzelni sem tudom...

Ahogy megálltam fényképezni az évtizedes szeméthegyet, elgondolkodtam, (nem először) - hogy mit is csinálunk mi ezzel a szépséges Földünkkel ? Nem, nem csak a primitív és koldusszegény  arab, távolkeleti, vagy néger lakosság, hanem a magára oly büszke fehér, a "kulturált" népség is ugyanúgy szemetel, mint a többi.  Legfeljebb mi nem járunk térdig benne, hanem kivisszük az erdő, rét szélére és ott szemérmesen letakarjuk...És mindezt hivatalosan és engedéllyel - gondolom én, mert azt nem hinném, hogy ekkora terület illegális lerakó lenne.... (Mellesleg, sajnos én is termelek szemetet, még akkor is, ha valamelyes "környezettudatos" vagyok....) Aztán lám, elmúlik pár évtized, s valószínű a szüleink által vásárolt nylonszatyrok és flakonok, mint valami régészeti lelet előbukkannak. Nem lehet letagadni, hogy mi csináltuk....

Én nem tudom, hogy lehet ebből az egészből kiszállni ?  Ha én nem használok nylonszatyrot, az egy dolog. De ha bizonyos termékeket eleve ebbe csomagolnak, akkor mi legyen ? Azokat se vegyem ? S mit ér, ha csak egyedül vagyok, vagy kevesen vagyunk "környezettudatosak" ? S még mi sem igazán, mert bizonyos környezetkímélő dolgok olyan drágák, hogy a többség számra megfizethetetlenek....

Egyszerűen nem látok kiutat.



8 megjegyzés:

  1. Építkezni biztos,hogy nem lehet rá.Régen szállítottam szemetet hasonló telepekre,akkor ott emberek laktak,akik megrohanták a beérkező autókat.Előbb-utóbb bele fogunk fulladni a saját szemetünkbe és ezen a szelektív gyűjtés nem sokat segít,főleg,ha el sem viszik odáig.
    Önző módon jobban zavar,hogy használaton kívüli ingatlanra is kötelező a szemétszállítás megfizetése.
    Egyébként-úgy tudom-a kuka mozaikszó.Kaiser und Knapich Augsburg.Ők találták ki a fizetős szemétszállítást és az általuk rendszeresített edényekbe beleütötték.
    kisbela

    VálaszTörlés
  2. Utolsó 2 mondatodnak @x nagyon örülne. Rajta kívül kevesen tudják a KUKA eredetét :-)

    VálaszTörlés
  3. Az internet szerint tévedtem!
    Keller és Knappich.Az "und és az Augsburg"stimmel.
    5-7 évvel ezelőtt jártam az emlitett telepen.Emlékszem,mert nem volt billenős a plató és kézzel kellett ledobálni.Volt amit csak lábbal.
    kisbela

    VálaszTörlés
  4. Csak emlékeztetnék... ( bár én csak 1967.06. hónaptól jártam) a Budai vám "felé",- igaz, azt követően 30 évig ! ( naponta...) - ahol sok egyéb mellett volt a "hulladéklerakó !"- majd az iszaplerakó !- (meg a téglagyár + a gödrei) - ne soroljam ! Aztán majd nézzed meg !- (idézzed fel magadban) mi van ott manapság. (2012-ben)
    Pontosabban kb. 1967-ben a mai autóbusz (vég) állomás alatt is hulladéklerakás volt !)
    Javaslat : még blogban se' írjatok "szemetet"" - ami ugyebár hulladék... :-)

    VálaszTörlés
  5. Kifelejtettem (ráérőbbek) - bár elég közismert (...) vannak "lebomló" "nylon" szatyrok is. Ne vitassam...
    (pár éve ?) kikísérleteztem, hogy egy muskátlis ládába raktam (alul) majd egy évig..."vártam"... az eredmény ?- hát : keressétek a Google segítségével, hogy lebomlik-e ,- és egyebek.
    Más : majd nem feledni ! -állítólag" az "újrahasznosított" papírból készült dolgok (pl. kéztörlő papír a vonat WC-ben) is fertőző lehet... (ki tudja,hogy az élelmiszerek papír zacskói miből készülnek...) - és ne fokozzam ! - ( lásd még azt a "termékdíj törvényt" -és sok egyéb próbálkozást...mert [ismerjem el! ]- vannak "eredmények" is ! (nem csak a "negatívumok") Igaz, (pontatlan számok ) ha Pécsett kb. 3200 (?) háztól "ingyen" (sic!) elviszik a műanyagot/papírt és egyebeket is (zsákban, hetente egyszer) - vajon miért csak kb. 2000-2200 (?) "háztartás él ezzel a lehetőséggel ?" - Lásd BIOKOM honlapja ( benne még retro fotók is ! ) :-)

    VálaszTörlés
  6. Idézet a BIOKOM oldaláról: „Pécs három családi házas övezetében (Kovácstelep, Budai városrész és régi Kertváros) 1998 óta működik a „házhoz menő” gyűjtési forma. Minden szerda délután teherautó gyűjti össze a sárga zsákokban, utcára kirakott fém, papír és műanyag hulladékot. A program több mint 2200 háztartás számára elérhető, de rendszeresen csak 1300 család vesz részt.”
    Miért csak ezeken a területeken gyűjtenek, máshol ez miért nem működik ? Mert nem érdemes a drága benzinnel a város minden részébe elmenni. Ha nekem hetente 1 műanyag flakonom van, és jó esetben ugyanennyi nylonzacskóm, a szomszédomnak meg még ennyi se, akkor ide nem érdemes eljönni. Egyébként 1998 óta (=14 év) kipróbálhatták volna máshol is.

    Amúgy meg én egész eddig úgy tudtam, hogy a sárga zsákban CSAK műanyag hulladékot lehet kitenni…..És azt hiszem, jól is tudom, akkor meg a fenti információ téves ?

    VálaszTörlés
  7. A napokban jártam errefele és ez a szörnyű látvány fogadott.Elkeserítő.Igazából a TV tornyot fényképezni kanyarodtam le erre az útra.

    VálaszTörlés
  8. Nem vagyok képes rájönni, hogy miért csinálták ? De tényleg, mire lehet használni egy ilyen mocsadék, s a régi bányaművelés miatt meg geológiailag instabil helyet ?????

    VálaszTörlés