2012. július 24., kedd

Túcume rejtélyes agyag- piramisai



(Sajnos valami miatt nem tudom a térképet megjeleníteni, ha érdekel a pontos hely, kattints a fenti linkre, vagy másold a keresődbe, akkor láthatod a helyszínt....)

Hans Heinrich Brüning (német gépészmérnök) 1875-ben véletlenül fedezte fel Peruban, a Lambayeque-völgyben  az egyedülálló ókori leleteket, a mintegy 250 agyagtégla piramis maradványát. Hiába költözött azonban a piramisok közelébe, élete során nem sikerült rájönnie, mi okozhatta a piramisok, az itt épült hajdani óriás városok pusztulását.

2005 nyarán végül egy nemzetközi régészcsapat tárta fel a titkot.

Az izgalmas régészeti terület mintegy három mérföldre  délkeletre fekszik a modern várostól, Trujillotól és a tudósok szerint Moche állam korábbi fővárosa volt.

A legnagyobb, a Nap piramis, 1250 méter hosszú és 135 méter magas lehetett, mintegy 50 millió „sár”téglát használtak a felépítéséhez.
Lambayeque / Sican (800-1350 AD), Chimú (1350-1450 AD) és Inca (1450-1532 AD) hatalmas, virágzó települések voltak – piramisaik az egyiptomi piramisoknál is nagyobbak voltak – ám nem kőből, hanem különböző formájú, kiégetetlen  agyagtéglából építették.
Leghíresebb a La Raya körüli síkságon található a Túcume, amelyek összterülete több mint 540 hektár és csak ezen a részen 26  piramis található.

A régészek a templom közelében 119 emberi (nő, férfi, gyerek) csontvázat találtak, melyekről megállapították, hogy egyetlen csapással lefejezték őket. Úgy gyanítják, kábítószer hatása alatt, önként vállalták az áldozatok a halált, a birodalom megmentése érdekében. Haláluk kétségbeesett kísérlet volt arra, hogy birodalmukat megmentsék a pusztulástól. Ám végezetül  a lakosságnak csak egyetlen kiútja volt a menekülésre: felégették Túcume-t és elhagyták a városokat.
A tudósok szerint valószínűleg olyan időjárási anomáliák tették tönkre a birodalmat, melynek okát az akkori lakosok nem értették ( Pl. El Niño hatása miatti hatalmas árvizek.)


 
Képek:




http://goo.gl/maps/pLa2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése