2012. augusztus 7., kedd

2óra 52 perc




Nem emlékszem rá, mikor örültem szélnek ennyire…
A címben jelzett időben egyszer csak megcsendült a szobaajtóba akasztott szélcsengő. Kicsit félelmetes de egyben boldogító ébredés volt. Felkeltem, először kirohantam az udvarra, leszedni az autó fölé függesztett napvédő ponyvát, nehogy letépje a szél, aztán  ajtót, ablakot kitárva- kitámasztva csak ültem egy darabig és élveztem a muzsikálást meg azt, hogy a szó szoros értelmében – mint télen – „dudál” a szél és percről percre hűl a szobám. Nem tudom hány km/órás lehetet, de elég erősen fújt. A késő délutáni  szinte elviselhetetlen hőséget ( a K-i oldalon  lévő hőmérőn 39 fok) viszonylag gyorsan lecsökkentette.
Látom/olvasom, (valahol az agyam mélyén tán tudom is) különösen az utóbbi években  voltak ilyen szörnyen forró napok, de valahogy akkor is az a véleményem, nem európai embernek való ez a hőség. És miközben én a leredőnyözött szobában, ventillátor előtt ülve mozdulatlanul várom, hogy a reggelből este legyen, folyton azokra gondolok, akiknek ebben a hőségben  még dolgozniuk is kell….
Most reggel találtam a wikiben jó, részletes leírást a szelekről, kattints ide, ha érdekel:  http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9l    én elég sok mindent nem tudtam, ami itt olvasható.
Mindenesetre jó, hogy van !!! És egyelőre még nincs hatalmunk fölötte. Mert ha volna, tán képesek lennénk még ezt is elrontani.

3 megjegyzés:

  1. Szerencsére Pesten is hasonlóan fújt, és ma nagyon jól érzem magam. Azt hiszem jó napom lesz nekem is:-)

    VálaszTörlés
  2. Nem számítottam erre a témára,- ítgy aztán elfelejtettem,hogy Pécsett mekkora szél lehetett. (Emlékszem, Fonyódon kb.90 km/h lehetett)
    Bár bizonyára tudjátok, széltérkép
    (Abban - állítólag 6-17 km/h széllökések voltak.)
    Viszont a London közeli evezősversenyek helyszínén kb. +12 C°volt (09.30.órakor) - aztán pl. volt triatlon verseny is,- (vízhőmérséklet nem érte el a 20 °C°-ot -közel annyi volt)- és szép napos,de szeles idő volt. Úgyhogy tudnék ennél "kellemesebb" hőmérsékletű helyet is - elképzelni ! Mert csak-csak maradt a kb.+32 C°- hagyján !- meg a nagy szárazság.

    VálaszTörlés
  3. Én is örültem a szélnek.A kép forrásánál találtam a következő mértékegységet.Inch.Németül,zoll,kimondva,coll.Hüvelyk....és ennek még van hatszoros és tizenkétszeres változata is.Borzasztó!
    Egyszer kaptam ilyen rajzot.Hüvelyk,láb,öl.
    Azért egyre jobb a levegő.
    kisbela

    VálaszTörlés