2012. augusztus 6., hétfő

A Marson vagyunk....




Az első Holdra-szállást is a  TV-ben láttam,  1969-ben. Elmosódott, fekete-fehér képeken, hihető-hihetetlenül.
Elmúlt  43  év. Ma reggel 07.32-kor a Curiosity  Marson való landolását kísérhettem végig szinte percről perce  itt:  http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html
(Persze valószínű, hogy most nem a landolást látni rajta, ha egyáltalán működik a cím. Reggel itt ment a  közvetítés...)
Most sajnálom, hogy nem beszélek angolul. Mindenesetre érdekes pszichológiai tény, hogy a NASA munkatársak jól-rosszul leplezett feszültsége, majd a siker utáni meghatott öröme perceken belül rám ragadt.
A leszállás előtt, a szimulációs képen veszettül pörögtek a számok, a még visszalévő távolságot és a landolásig visszalévő időt mutatta. Olyan valószerűtlenek tűnik nekem mindig: ha az idő múlását „látom”…. 
7.34-kor a Földre ért az első ott készült fénykép is….

Szóval újra sikerrel landoltunk a Marson…
A Spirit meghibásodása után ismét két működő szonda dolgozik a Mars felszínén. Az Opportunity már 8 és fél éve, 2004. január 4-e óta teljesít szolgálatot.

Ide is érdemes benézni: http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20120730-mars-szaturnusz-spica-latvanyos-egyuttallas-az-egen-a-coriosity.html

2 megjegyzés:

  1. OK !
    (Én is - valamelyest ezzel "múlattam időmet..." )

    VálaszTörlés
  2. A holdra szállást én is néztem tv.-ben.Arra emlékszem,hogy nagyapám kivételével senki sem kapcsolhatta be a tv.-t.Azért én kipróbáltam.
    kisbela

    VálaszTörlés