2012. augusztus 9., csütörtök

A Piri Reis-térkép



Itt (is)  http://hu.wikipedia.org/wiki/Piri_reisz   akit érdekel – olvashat a Piri-Reis-féle térkép történetéről. Én a napokban láttam egy érdekes filmet, ennek kapcsán kezdtem el a neten keresgélni. 

Nem először láttam, csodáltam én már ezt a térképet, de mivel eddig nem írtam róla, gondoltam, megérdemel néhány sort....Az efféle ősrégi térképeket nézegetve, nekem olyan sokszor eszembe jut, hogy sok száz évvel ezelőtt, gyatra felszereltséggel és csak az őket űző emberi kíváncsisággal felfegyverkezve, hányan nekivágtak az óceánoknak... Most meg világszenzáció, ha egy fiatal egyedül - bár minden technikai kütyüvel felszerelve - száll vízre...

Amúgy meg én pl. szeretem a térképeket. Elég jól eligazodom rajtuk, tudom  őket "olvasni" szívesen nézegetem. Ha pedig ismerős tájak térképe van a kezemben, akkor az útvonalakat látva, a helyszín is felbukkan az agyamban. Mintha egy film peregne le valahol bennem.

Na de vissza Piri Reishez...
Az eredeti világtérképet – mely 65x90 cm-es lehetett - a néhai Piri Reis török admirális készítette 1513-ban, ugyanis rajongott a térképekért, így nem csoda, hogy bármerre is vetette a sors a világban, összegyűjtötte a kezdetleges rajzoktól a művészi munkákig a térképeket, majd átmásoltatta azokat kiváló minőségben.

A térkép grafikáktól hemzseg, az óceánon különböző típusú hajók, a szárazföldeken állatok láthatók, ezen felül pedig a kor szokásának megfelelően, néhány fantázia szülte sziget is megtalálható rajta. A szárazföld belsejében és a tengerek felszínén rövidebb hosszabb magyarázó szövegeket helyezett el.

A térképszelvény meghökkentően precíz, hosszúsági vonalakkal ellátott, és világosan kirajzolódnak rajta az Atlanti-óceán partjai, Európától Afrikán keresztül az amerikai kontinensig csakúgy, mint a hatodik földrész, vagyis Antarktisz bámulatosan részletes
körvonalai is, pedig annak felfedezése még legalább 300 évet váratott magára.
Piri Reis idejében a jégtakaró alatti szárazföld ilyen pontos, összefüggő felmérése lehetetlen volt, kizárólag mai, modern technikával elképzelhető. A térképen Grönland három különálló szigetként szerepel, jóllehet erre a tényre csupán a múlt században derült fény.

                            *************************
Bár nem a fenti témához kapcsolódik, de böngészésre ajánlom még:  http://paramoral.eu   erre az oldalra bukkantam a minap, és ha nincs jobb dolgod (nincs épp olvasnivaló könyved) itt is lehet kalandozni. A „Paramorál” egy 2010 elején indult közösségi oldal azoknak, akik tapasztalataik vagy tudásuk alapján a megszokottól eltérően, másképp látják, vagy értelmezik a körülöttünk lévő világot.

5 megjegyzés:

  1. (Sértődés megint ne essék...) Csak-csak olimpia (is) van... és ne bonyolítsam ! Sajnos, (nekem) nem áll módomban mindezeket épp' most olvasgatni !

    VálaszTörlés
  2. Stegena Lajos,Térképtörténet.
    Megkerestem itthon,de valahogy nem passzol a nálad látható Piri R. világtérképhez.
    kisbela

    VálaszTörlés
  3. Hát kérem:
    1. NEM kell olvasni a blogomat.
    2. A térképet a neten találtam, nem én rajzoltam.

    VálaszTörlés
  4. -A blog érdekes,ezért olvasom.
    -A nálam talált térképmásolat szintén 1513-ból való, P.R..
    -Úgy gondoltam érdekel valakit.
    -A térképeket én is szeretem.
    kisbela

    VálaszTörlés
  5. Kisbela: nem neked szólt az első megjegyzésem. :-)
    Térkép ügyben nem tudok mit mondani - lehet, hogy az tévedett, aki ezen a lapon közzétette - s akkor sajnos én is....
    Egyébként itt találtam:
    http://latogatok.hu/news.php?extend.2059.9

    VálaszTörlés