2012. augusztus 2., csütörtök

Európa: a pazarlás kontinense….



Igencsak elgondolkodtató volt a téma....
Sokféle lehetőség szűkül manapság Európában:  pl. a munka-, vagy a lakhatási- lehetőség…
De nincs elfogadható magyarázat arra, miért dobnak ki az EU országokban 90 millió tonna, még felhasználható élelmiszert évente….ez majdnem 180 kg/lakos.

Egyre több országban alakulnak egyesületek,  melyek erre a mérhetetlen pazarlásra és az ellene való küzdelemre hívják el a figyelmet. Világszínvonalon is a megtermelt élelmiszer HARMADA landol a szemétben….


A "Culinary Misfits"  tagjai egyre többen vannak, gyakran végigjárják azokat a nagyüzemi termőterületeket, melyeken az aratógépek benthagyták, vagy kiválogatva, szemétként elszórták a  „normának” nem megfelelő termést, a görbe uborkát, a méretnél kisebb krumplit, a göcsörtös sárgarépát.  Semmi bajuk ezeknek, egyszerűen „csak” nem passzolnak egy őrült elme kitalációjához: az élelmiszer normához.
Márpedig a nem perfekt élelmiszer - úgy tűnik a „gazdag” Európában - senkinek sem kell. (Hozzáteszem aggódva: egyelőre….) Hihetetlen számokat mondtak a filmben, pl. egy nagyáruház az élelmiszerkészletének akár 40 %-át ilyen-olyan ok miatt szemétbe dobja. Elég pl. egy tévesen feltüntetett szavatossági dátum, és az egész mennyiség a kukában landol. Kisebb elszíneződés, vagy bármi más hiba, akkora „bűn”, hogy büntetése a szemétbe-dobás….

A fenti egyesület Berlin környékén alakult, itt olvashatsz róluk:   http://culinarymisfits.de (kép innen) 
Kerestem a „misfit” szó jelentését. A szótárban (többek között ezt találtam): „beilleszkedni nem tudó ember”. De talán arra is mondják, ha valami nem illeszkedik/passzol  az elvárásokhoz. (Jelen esetben pl. a gyümölcs, vagy zöldség...)
Kutatás közben találtam egy  érdekes weboldalat, akinek ideje és kedve van, ide is benézhet:
http://lmv.hu   Ezen belül továbblépve, újabb  blogokhoz/oldalakhoz juthatsz el. Megéri a kalandozás ! Nem gondoltam volna/nem tudtam, hogy vannak ilyen oldalak !  

Ha van még időd, nézd meg ezt a videót:  



Benézhetsz ide is  (ha el akarod rontani a napodat....):
http://lmv.hu/nyomukban_felelem_pusztulas_halal 


Tudom, hogy felesleges, és épp ezért csak "költői" a kérdésem: Még meddig .....????????

4 megjegyzés:

  1. Kb. 30 évvel ezelőtt Nyugatra szakadt rokonaim évente egyszer itthon kétpofára tömték a foltos, görbe, akármilyen paprikát, paradicsomot, és nem hittük el nekik, hogy amit náluk a "Nagy" nyugaton lehet kapni, az szép is, nagy is, csak éppen semmi íze nincs.
    Itthon is azt látom, sokszor a "kis testi hibás" zöldség vagy gyümölcs ezerszer finomabb lehet, mint a szemre szép, mértere óriási társai.

    Mondjuk én még annyival tovább vinném, hogy aki teheti, és a háza körül termel, az gyűjtse a magokat is, mert lassan már minden GMO lesz és a következményeket bizony még nem látjuk, csak sokan vagyunk, akik félünk tőle...

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek veled mag-ügyben. Úgy tervezem, hogy idén már én is félreteszem az itthon termett paradicsom magját és abból palántázok jövőre...Az idei is ismerős palántájából nőtt. Majd holnap megmutatom....

    VálaszTörlés
  3. Sok-sok éve én is úgy gondoltam, (látva a megsemmisítést,elégetést és ilyesmik)- főleg a hamisítványok,vagy a "becsempészett" áruk kapcsán, hogy miért nem adják oda, osztják szét a rászorulók között ? Ma már tudom az okokat és sokkal kevesebbet "berzenkedem" ellene. (Természetesen lehet nevezni egy "őrült elme kitalációjának" is.) Mindenre van magyarázat ! (Pl. miért semmisítették meg pár napja a dinnyét (Bp.-en) vagy azt,hogy a tojás árát kg-ban is meg kell adni!)- ez megint egy olyan "történet,"- amit ki-ki az alapos(abb) ismeretei és/vagy további "kutakodásai" után más és más módon "véleményezhet." (mint pl. azt a GMO-ügyet is !) L.d. majd a felmelegedés jön... témát, mert pl. a "meleget tűrő" növényeket/termésüket sem eszitek majd meg ? (mert csak-csak az is génmódosítás -féle- stb.) Tipp: aztán csalódás ne érjen!- mert (hallom másoktól)- az "idei" termés magjából a "következő" évben, egyáltalán nem biztos, hogy hasonló lesz a termés ! de ne legyen igazam!) :-) :-)

    VálaszTörlés
  4. (Hogy ki hallott vagy sem a kobei (!) szarvasmarhákról - lényegtelen) esetleg egy "fris hír"- cikk címe az Boritta marhák (Google) ill. a nol.hu Tv magazinból. :-)

    VálaszTörlés