2012. augusztus 12., vasárnap

Hullócsillag helyett (Egy huhogó nem egyenlő a huhogókkal...)

A Perseidák miatt mentem ki eget-nézni - aztán mi lett belőle... Hullócsillagot egyet sem láttam. Viszont történt más "esemény".
Esküszöm  nektek, bagoly huhogott....

Ez a kedvenc bagoly-képem  :-) 


Vajon él(het)nek a városban  baglyok, vagy csak én képzelődtem ???? Mit kereshet este 10 körül ezen a környéken egy ilyen madár ? (Remélem, nem halálhír-hozásra használták az égiek….)

A szomszédunkban van egy hatalmas fenyő. Többféle madár lakik benne, vagy ha nem is lakik, de leszállópályának használja napközben  – látom a „forgalmat”.

25 éve lakom itt, de azt, hogy a városban bagoly huhogott volna, még nem tapasztaltam.
Hullócsillagot remélve néztem az eget, de csillag nem nagyon akart épp akkor hullani - viszont egyszer csak halkan megszólalt  „valaki”. Első pillanatban nem is kapcsoltam, mi lehet ez a fura hang…. Aztán nagyon gyorsan rájöttem, hogy ez csakis valamiféle bagoly lehet. Nem ismerem annyira a különféle baglyok hangját, hogy azt is meg tudjam mondani, milyen bagoly volt, de hogy huhogott párat, az biztos…Aztán elhallgatott - bár elrepülni nem láttam.

Kicsit keresgéltem bagoly ügyben a neten, van is rengeteg nézni- és olvasnivaló.

Aztán pl. találtam ezt is (mellesleg életemben nem hallottam erről….) Te tudtad, kik voltak a „huhogók” ????  http://hu.wikipedia.org/wiki/Huhog%C3%B3k



Hát majd meglátjuk, mit jelentett, vagy jelentett–e egyáltalán valamit a bagoly éjszakai látogatása. Be fogok számolni róla…. Bár valahogy nem bánnám, ha mégis inkább eseménytelenek lennének a következő napok.

(A képet régóta őrizgetem, sajnos nem tudom a helyét, valahol pedig a neten találtam...)

5 megjegyzés:

  1. Bár mintha téli időszakra lenne csak jellemző ?- régebben láttam (tv) pl. Szolnokra,Miskolcra is beköltöztek a baglyok a városba !
    Később láttam a neten, hogy pl. Szeged,Körmend is említve van,- ill.(állítólag) a pécsi magasházban is vannak baglyok.
    Így aztán - gondolom - nem kell a bagolyhuhogástól sem "rosszra gondolni ! " :-) :-)

    VálaszTörlés
  2. Változik a környezet,mint minden faj, a baglyok is a könnyebb zsákmányszerzés irányába mozdulnak.
    15 éve egy-két hétig láttam a telken lévő meggyfán baglyot.Rosszallóan nézett rám.Aztán felmérte,hogy számára veszélytelen vagyok és aludt tovább.Csak az egyik szemével nézett.
    kisbela

    VálaszTörlés
  3. Tavaly a közeli erdőből tévedt a kertben lévő fára egy kis pelyhes,bagolyfióka, de nagyobb volt mint az öklöm. Arra lettem figyelmes hogy a rigók éktelen lármát csaptak, próbálták elijeszteni. Szegény bizonyára akkor tanult repülni, igen nagy nehézségek árán tudott elrepülni. Csendes szemlélője voltam nem tudtam eldönteni hogyan tudnék rajta segíteni, de szerencsére nem szorult a segítségre.

    VálaszTörlés
  4. Van a városban bagoly a nyugodtabb helyeken :) Itt mondjuk csak varnyúúú károg :(

    VálaszTörlés
  5. Mifelénk többen is vannak. Éjszakánként hallom őket beszélgetni.
    Ilyen hangjuk van.
    http://www.youtube.com/watch?v=rlG7UkByEf8

    VálaszTörlés