2012. augusztus 26., vasárnap

Ökolábnyomom



Bevallom tisztességgel én még ezt a kifejezést, hogy „ökológiai túllövés napja” nem hallottam. Vagy ha a német nyelvű tv adások híreiben előfordult a  Ecological Overshoot Day kifejezés, nem vettem a fáradságot és nem kerestem utána, hogy szó szerint mit is jelenthet.
Persze maga a tény ismert előttem, nagyon is.

A tikkasztóan forró, sötét szobában vannak most órák, sőt napok, amikor van/lenne idő elgondolkodni ezen – legalábbis a magam vonatkozásában.
Kitöltöttem a tesztet:
http://www.kothalo.hu/labnyom   itt kiszámolhatod te is a  „lábnyomodat”. Be kell valljam, nagyon meglepődtem, amikor a sajátomat megláttam. http://www.kothalo.hu/labnyom/?ertekeles=245&id=41328
A világátlag 2,2 és ehhez képest az én értékem 2,4  a magyarországi 3,7-tel szemben. Elgondolkodtató….És még én érzek igen gyakran lelkiismeret-furdalást…


Sajnos nálunk nincs szelektív szemétszállítás és bevallom töredelmesen, azt a néhány  műanyag üveget, melyekben a tejet hozom el,  megtaposom és beteszem a „rendes” kukába”. Viszont a mázsaszám összegyűlt reklámújságot már el szoktam vinni egy papírgyűjtő konténerbe. Igaz, ami legközelebb volt hozzám, azt felgyújtották és azóta itt nincs, de azért elérhető közelségben van két másik. Boltba/piacra vászonszatyorral, kosárral  járok,  tényleg figyelek a vízfogyasztásomra, ami cseppet sem könnyű, mert pl. nyáron nem  vagyok képes „takarékoskodni” mert a virágaimat locsolni KELL. Sokszor eszembe jutott ezen a nyáron, meddig lesz lehetőségem ilyen szépséges zöld oázist fenntartani ?
Energiatakarékos háztartási gépek ? Na, ebben  gyenge vagyok. Egyedül a normál hűtőm modern, minden egyéb elektromos eszközöm (mélyhűtőm, mosógép, stb) ezer éves. De egyrészt szurkolok, nehogy bajuk legyen, mert újat venni nem nagyon tudnék, másrészt tartok is tőle, hogy az új nem szolgálna annyi ideig, mit ezek a régiek. A mosógépem 16, a mélyhűtőm 14 éves…Javítva még nem voltak. A napokban nézegettem, egy 200 literes mélyhűtő,  akciósan is 100 ezer körül van, gondolom a mosógép se olcsó, arról már nem is beszélve, hogy olyan méret, ami beférne a fürdőszobámba, egyszerűen nem is kapható.

Kétségtelen, ”letehetném” egyetlen luxusomat, az autót, de hát már azt is csak a legszükségesebb időben használom, előre kikalkulálva, hogy adott napon, milyen útvonalon célszerű és lehetséges a legtöbb feladat elintézése. „Luxus-utakra” pedig ( a blog rá az élő bizonyíték) meglehetősen ritkán kerül sor.

Egytől félek igazán, hogy valami (?) arra fog kényszeríteni, hogy használatba vegyem télen az öreg fa-széntüzelésű kályhámat. Nagyon nem szeretnék hetvenévesen fát vágni, naponta tüzet rakni és visszatérni oda, ahol majd 7 évtizeddel ezelőtt elkezdtem az életemet…

De mindent egybevetve, tényleg nem tudom, hogy mehet ez így tovább ?
Mert az én válaszom is az, hogy így nem sokáig ….

Kép:  http://www.gyulaihirlap.hu/index.fcgi?rx=&item=&akadaly=&nyelv=hu&menuparam_8=2393

2 megjegyzés:

  1. Az enyém 2,3.
    Amire nagyon mérges vagyok az a távfűtés.26-27 fokra fűtenek fel.
    Az összes hő mérve van és tulajdoni hányad szerint szétosztva.Pazarlás és egy csomó pénz,de csak akkor lehetne lakásonként mérhetővé,szabályozhatóvá tenni,ha megszavazná a társasház.(60 lakás,kb.100 tulajdonos)
    Évek óta próbálkozom,de szinte senkit sem érdekel.
    kisbela

    VálaszTörlés
  2. Kitöltöttem, és sikerült 3-ra kihoznom. Azt gondolom, hogy én tudatos "újrafelhasználó" felhasználó vagyok, hisz így tanultam otthon. Ugyanakkor a lakóhelyi adottságok sokat rontanak a saját eredményen.

    VálaszTörlés