2012. szeptember 4., kedd

Dr. Schneider Izabella

Ülök a még mindig meleg, lesötétített szobában, pirreg a ventilátor, halkra van állítva a tévé,  és gondolkodom, miről is írjak ? Esemény nem nagyon történik. A könyvtári könyveimet egy kivételével kivégeztem, kénytelen leszek a jövő héten - ha másért nem, emiatt  - kimozdulni itthonról.
Van viszont egy ajánlatom: jó, olvasmányos történet, én egy nap alatt elolvastam:
Isa Schneider: Fogkefe a szükségcsomagban.

Az orvos-író-festőművész Schneider Izabella Marosvásárhelyen született. A hely, ahonnan elindult, a Föld utca, sok regényének helyszíne, a mesék ködébe burkolózó Kék heggyel együtt. Képzőművészeti középiskolát végzett, azt követően pedig a marosvásárhelyi orvostudományi egyetemen szerzett diplomát, majd átélte-túlélte a Ceausescu-féle Románia minden nyűgét.
Nem volt sokkal könnyebb a helyzete akkor sem, amikor Magyarországra került. Férjével, az erdélyi szász családban született Schneider Istvánnal a 70-es évek közepén Németországba távozott, s egy iparvidéken dolgozott háziorvosként, főleg bevándorlók között, hét nyelven rendelve. Bár egész életében írt, profi író a nyugdíjazása után lett – eddig 23 könyve jelent meg. Történetei egyszerre fájdalmasak, ironikusak és humorosak, ötvöződik bennük a megélt tapasztalat és az álomvilág.
"Művész vagyok – mondja magáról –, de asszony is, egy a hárommilliárdból. Nincs bennem semmi olyan képesség vagy tulajdonság, amit ki lehetne emelni. De szeretem az igaz meséket. Kedvelem, ha mesélnek nekem. A jó történetek aztán nem hagynak békén, álmodom velük. Amíg le nem írom, nincs nyugalmam. Muszáj leírnom. Talán ez a muszáj az ars poeticám: a történetek azért vannak, hogy valaki leírja őket."

Elkezdtem keresgélni a neten és ezt is találtam:   

Nem szégyellem, de én eddig még a nevét sem hallottam, holott - mint fentebb olvasható - már több könyve jelent meg… Nos van mit bepótolnom. Az biztos, hogy a következő alkalommal is hozok valami olvasnivalót  tőle. Remélem van más könyve is a könyvtárban.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése