2012. szeptember 15., szombat

Egy mester, aki művész is lehetett volna...



Gondolatok Wurm Károly rajzairól

Valamikor 2009-ben volt már egy kis „belecsippentésem” a témába (@x egyik kommentje kapcsán) – de akkoriban valószínű még nem volt ennyire kifejlett a vizsla-szimatom, s bár írtam pár sort, meg be is tettem a blogba 3 képet – de a történetet nem vittem végig, és nem is írtam meg minden tudhatót.
Most akkor pótolom.
Wurm Károly (1875 – 1945) a mai Pécs területén Pécsbányán, régi német eredetű családból született. Itt élt és dolgozott és Pécsett hunyt el. Pécsi volt és szerette szülővárosát. Már fiatalon jól rajzolt, s több ceruzarajza is készült a város különböző részeiről, elsősorban a Tettyéről.


Műszaki tisztként, építőmesterként dolgozott Pécsett, a budapesti Magyar Királyi Ipariskola építészeti szakosztályán tanult, s itt szerzett építőmesteri oklevelet. Később több nagy a Duna Gőzhajózási Társaság által finanszírozott építkezés - köztük három villamos központ - építését irányította.1911-től a városi mérnöki hivatalnál dolgozott. Tervei alapján épült a  belvárosi parókia,  Perczel utcai városi bérház. Ellenőrzése alá tartoztak a Megyeri úti és az Irányi Dániel téri bérházak. Az első világháborúban az olasz fronton megsebesült, mint hadnagy szerelt le.
A közel 120 éve készült pécsi ceruzarajzokat eddig még nem ismerhette meg a közönség. A pontosan, és mégis nagyvonalúan megrajzolt képek a város olyan épületeiről készültek, amelyek közül több épület még ma is felismerhető. S készültek olyan rajzok is, amelyek ma már csak a várostörténet részei.

Vagyis  Rácz Jenőn kívül volt még egy Pécs-szerető áldott-kezű ember, aki nem volt rest és a város egyes részeit megörökítette. Jó, nem festményen, de ceruzarajzokon és ezek is nagyon kedvesek, értékesek.
Ugyanúgy jártam el, mint  a tegnapi anyagnál, megpróbáltam felkeresni a helyszíneket és megörökíteni mai állapotukat.

Talán arra hívnám még fel a figyelmeteket, hogy néhány rajzon évszám is olvasható, legtöbbön 1890. Vagyis egy 15 éves gyerekember  alkotásai….. Szerintem kár, hogy nem ebbe az irányba fejlődött/működött tovább….
Továbbá: ismertek olyan 15 éves fiúgyereket, aki ma rajzolgatva járja városát ?
Vagy erre a digitalizált világban már tényleg semmi szükség ? 

2014: újabb Wurm Károly rajzokról szereztem tudomást, és úgy gondoltam, érdemes az egész képanyagot átdolgoznom. Tehát az alábbiakban látható a kiegészített, módisított Wurm Károly rajz-sorozat, és a (reményeim szerint helyesen, vagy nagyjából jól) kiválasztott mai helyszínek:















 















16 megjegyzés:

  1. a legalsó képet honnan fényképezted, az Ótemető utca tetejéről? majdnem ugyanez látszott az ablakomból...
    Tényleg tehetségesen rajzolt. Mostanában vettem egy könyvet a pécsi bányásztelepek építkezéséről, majd megnézem miket írnak Róla.
    A Mindenszentek rajzán olyan nézet nincs avalóságban, ahogy lerajzolta.:) Épp ez tetszik benne.
    Z.

    VálaszTörlés
  2. Majdnem eltaláltad !
    A Nap utcából jön felfelé egy szurdok, a Magaslati útra. Attól kicsit keletebbre, kb.50 m-re van egy olyan üres telek, amelynek széléről ez látható.

    A mindenszentek képen mi a zavaró ? A kerítés magassága ? Mert én akárhogy is nézem, a templom alakja megegyezik, csak most már nincs ott a kereszt és kissé másképp néz ki a kerítés. Ill. talán ő kicsit lejjebb állt a rajzfüzetével, mint ahonnan én készítetem a fotót.

    VálaszTörlés
  3. Az én egyik általános iskolás osztálytársam hasonló ügyességgel rajzolt, ő végül a Képzőművészetin kötött ki. Sőt a lányom is 15 évesen hozott haza rajzóráról hasonlóan szépen és jól kidolgozott rajzokat. Szerintem nem ritka az ilyen tehetség, csak a többség nem a művészeti irányba megy el, hanem lesz belőle mérnök. Ettől függetlenül nagyon jó, hogy megismerhettük Wurm Károly rajzait.

    VálaszTörlés
  4. Nekem az tűnt fel, hogy a templom tetőzetének felénk előreugró részét hátulról látja a templom kersezttengelyéhez képest, a lépcsős rész pedig inkább szemből.

    VálaszTörlés
  5. megnéztem mégegyszer, úgy történt szerintem, hogy a templomot félig meddig hátulról lerajzolva helyezte be abba a templomkertbe, amit félig szemből rajzolt meg.

    VálaszTörlés
  6. Annyit még, hogy ezt nem hibának rovom fel.
    A Tarpataki völgyben egy egész napon császkáltam, és egyre nyilvánvalóbb lett, hogy a festmény 3 vagy 4 nézőpontot foglal egybe.

    VálaszTörlés
  7. Nem tudom, hogy "segítség-e ?"- van-e kedvetek,időtök nézegetni, de berakok egy másik linket is, a Tettye völgyben lévő utcákról.
    a Tettye völgy
    Más : hogy manapság rajzolnak-e a gyerekek ? (utcán) - volt nemrég egy ilyen rendezvény, de majd később esetleg beírom. Bocs'

    VálaszTörlés
  8. Z: el fogok menni egyszer arra és megpróbálom más szögből lefényképezni. Engem az "zavar", hogy már nincs meg az a kerítés, lépcső, kereszt, amit ő még látott.
    Amúgy meg én is pontosan úgy jártam, mint te a Tarpataknál, Jajcében, aholis a Csontváry-féle vízesés "szögét" kerestem. Valahogy nem sikerül 100 %-osra a fotó a festményhez képest....

    VálaszTörlés
  9. Koszi szepen ezt a nagy munkat,amit belevetettel,az elozo posztban es itt is.Nem pecsi leven is nagyon erdekesek az osszevetesek.Nagyon tetszett!

    VálaszTörlés
  10. http://baralib.hu/gallery-level/349

    Igen, és az oldalsó támpillérek sem.
    Itt nézegettem régi képeket, rajzokat, most úgy gondolom, megcsalt az emlékezetem. :), már ha van. :)
    Ha a fenti linken visszalépsz, látsz utca szerint képeket, volt egy két meglepő a számomra.

    VálaszTörlés
  11. Kedves @x!
    Nagyon köszönöm a linket, az egyik kép a házamról van, illetve jó régen eladtam már, de egy ház mindig azé marad, aki tervezi-építi.

    VálaszTörlés
  12. a lépcsőt valószínúleg a papok építették át, most ha jól emlékszem balról, fentről lehet odamenni a templomhoz, azt nem tudom, volt-e olyan, hogy szemből, a kereszt pedig lehet, hogy a kesztyúgyáras projekt áldozata lett, hogy száradjon le az építészének mind a két keze.

    VálaszTörlés
  13. @x: ha megtudod, pontosan mikor és hol lesz a kiállítás, kérlek írd már meg nekem. Kíváncsi lennék rá, akadt-e köztük ígéretes tehetség ?
    Tselszi: örülök, hogy nem pécsiként is élvezted a bemutatást !

    VálaszTörlés
  14. 2014.04.12. Sajnos a linkben található pecskep.hu weboldalon található régebbi fotók ma már nem érhetők el, többek között a Wurm Károlyra vonatkozóak sem.

    VálaszTörlés
  15. Köszi, kivettem a szövegből a pécskép-es linket.

    VálaszTörlés