2012. szeptember 24., hétfő

Képek, gondolatok


Nagyobb térképre váltás
(Bükkösdtől kicsit feljebb, balra, az "A" betűnél egy ovális völgyben van Gyűrűfű - a térképet kinagyítva jobban látod.)

Rosszul aludtam. Mert már lefekvéskor azon törtem a fejemet, hogy mit, mennyit írjak meg majd abból a mérhetetlen sok, bennem föltornyosult gondolatból, élményből és érzésből, ami tegnap délután-este ért. „Esemény” volt ugyanis.

A csoda gondolta, hogy barátnőm kedves invitálása: menjek velük Gyűrűfűre, majd ilyen érzelmi- és gondolatzavart okoz bennem. Szóval eljutottam végre arra a bizonyos világvégi helyre, ahová régóta vágyódtam, csak nekiindulni nem volt merszem....Most még csak félnem sem kellett, hogy a vadonban utat tévesztünk – és mégis keserű a szám íze…..

Az első dolog  maga a bekötőút. Inkább terepjáróval ajánlott, szórt-köves, gidres-gödrös, rettenetes. A hidak igen rossz állapotúak. Útjelző tábla persze sehol.
Akárcsak Püspökszentlászlón, az autót itt is kint kell hagyni a falu előtt valahol egy réten. (Nem tetszik, de megértem.) „Természetesen” csak  rovásírással van (valószínűleg) a településnév kiírva.

Ahogy áthalad az ember egy keskenyebb erdősávon - ami mint egy kerítés, eltakarja a völgyet – szép látvány tárul szemünk elé. Lankás dombok, egy lapályos völgybe összefutva, erdőkkel koszorúzva.
Akit ez a település és története részletesen érdekelne, itt szinte minden elolvasható róla: http://www.gyurufu.hu   (Az ide írt megjegyzésemet is töröltem utólag...)

A táj valóban gyönyörű és ha valahol, hát itt aztán tényleg lehetne éjszaka a csillagos eget csodálni.
Részt vettünk a meghirdetett  „falubejáráson” – ami mindössze két ház bemutatására szorítkozott – ezért is vagyok nagyon óvatos, hogy a véleményemet általánosítsam. Tény és való, megpróbálkoztak természet- és környezetvédő módon építkezni és élni: ősmagyar módon.

Nekifogtam én többször is,  hogy részletesen leírjam a gondolataimat, de nem akarnék senkit se megbántani. Az itt élőket sem. Megvan az egészről a véleményem, szóban bárkivel megosztom, ha esetleg kíváncsi lenne rá valaki.  Nekem óriási csalódás volt. Vagy talán nem is csalódás, csak ismételt szembesülésem avval a ténnyel, hogy én bizony  nem ide tartozom.

Komolyan mondom, még éjfél után is azon járt az eszem, hogy miféle nép is ez a magyar ? Aztán azt kérdeztem magamtól, mit is nevezünk „európainak” ?

Na, legyen elég ennyi. Inkább mutatok pár képet. Nem mentegetőzés, tény: későn értünk ki, már nem nagyon volt elég világos a fényképezéshez.



 
 Jurták a Mecsekben !

Helyiek a látogatók között

 A bemutatott öko-házak

Ilyen a vert vályogfal

 Víztároló medence

A vályogtégla készítés menete


Bealkonyodott....



5 megjegyzés:

  1. Öko házakról jutott eszembe.Mindjárt jön a tél és a fűtés.Sajnos 60 lakásos távfűtéses házban lakom.Télen 26-27 fokra szoktak felfűteni és ez egyben mért hőmennyiséget tulajdoni hányad alapján ki kell fizetni.Pazarlás,de szinte senkit sem érdekel a lakásonkénti szabályozhatás,mérhetőség.Egyedül meg nem csináltathatom meg.Jó sokat fizetek és az utcát fűtöm.
    kisbela

    VálaszTörlés
  2. A képeket nézve, el tudom képzelni milyen saját véleményed lehetett. Gyürüfűtől nem messze van egy másik hasonló kihalt falu, mely újraéledt, Kán. Arról szerintem sokkal jobb véleményed lenne, bár ott sem azok élesztették újjá, akik eredetileg lakták.

    VálaszTörlés
  3. Hasonló érzések keveredtek bennem amikor Bösztörpusztán jártam a Magyarok világtalálkozóján... Én szinte meg sem tudtam fogalmazni gondolataimat... Pedig olvastam Bicsédiről, a nagy természet barát életmódjáról vagy Varga T József grafikusnak a múltban fellelhető jelek üzenetértékéről...de ez a túlzott, erőltetett visszavezető életmód nekem semmi más mint magyarkodás...Megjegyezném a mesterséges tó kialakításához mesterséges anyagot használtak, a hinta ágy is nagyon odaillő...sorolhatnám!!!

    VálaszTörlés
  4. Nem mintha "védeni akarnám a mundér becsületét..." reménykedem, hogy a megadott link esetében ( Gyűrűfű) rákattintottatok a "Megközelítésre" is. Én eléggé sok mindent összeolvastam már (+ tv.) az aktív és passzív házról, ökoházról,ökotelepülésről - és ne soroljam. fPár éve (?) leginkább a koos.hu (blogot) és az építészfórumot "olvasgatom." Szerintem (egyetértek) pl. Múltmentő és Kyba vélekedéseivel,- kiegészítve azzal, hogy ... (nehezen megvalósítható ?) - vagy "nekiindulás előtt", vagy hazaérkezés után (főleg) érdemes egy kicsit "lecsillapodni" (?) - ezt -azt hozzáolvasni ?-...és akkor (talán) nem csak a "negatívumok" fognak "fejünkben forogni" (?) - Ki tudja !
    Más : nem egyszer (?) olvasom blogokban a "siránkozásokat" (?) - hogy ismerik-e a fiatalok, tudják-e ezt, azt ... a fiatalok. stb. Hát... itt és most ,legalább megmutatták nekik ! (?) - Szerintem senki sincs rákényszerítve- semmire sem ! Ki-ki csinálja azt (elsősorban) amit önmaga "jónak gondol!"
    Névtelennek/kisbela : Tudom,nem "segítség "- én is 30 évig (73'>2003 )tapasztaltam a "közös lónak túros a háta" effektust (?) ( hatást ? ) - nem nagyon tudok jobb megoldást, mint "megpróbálni lelépni onnan !" - bár tudom, az egy más történet lehet(ne) ! (együttérzésem !) Nekünk 50 /55 éves korunkban sikerült !- majd vigyázni !- mert az is elég sok nehézséggel járhat !

    VálaszTörlés
  5. nekem tetszik...
    Az jutott még eszembe, hogy kb. egyetemista koromban nagy vita volt (Élet és Irodalom stb.) a faluról.
    Örülök, hogy él. Isa pour...
    Z.

    VálaszTörlés