2012. szeptember 26., szerda

Kundun



Nem tudom, hányadszor néztem meg a filmet. Tudom a várható eseményeket már előre, mégis valahogy a székhez kötöz minden esetben…(Most a 3SAT adta, vasárnap délután.)
Végtelenül tisztelem és ha  szabad ilyen mondanom, szeretem a dalai lámát. Ez a film (mondom annak, aki nem látta és nem is hallott róla) az ő életét mutatja be. Ha van két órád, szánd rá, nem fogod megbánni ! Sajnos angol nyelvű,  de talán még úgy is élvezhető, ha nem beszéled a nyelvet. De ha a magyar tévé adná, ne hagyd ki !
Nem próbáltam ki, de lehet, hogy itt magyar nyelven is le lehet tölteni: http://ingyenfilmek.teratar.hu/data_film.php?id=8972

Scorsese filmje Tibet vallási vezetője, a Dalai Láma előtti tiszteletadás és a nyugati civilizáció elragadtatásának gyümölcse a keleti kultúra iránt, továbbá kitűnő példa a buddhizmus bemutatására egy katolikus gyökerekkel rendelkező rendező szemszögéből. A film bemutatja a 14. Dalai Láma életét 1937 és 1959 között. A történet elején egy kétéves gyermeket, Tenzin Gyatsot, elismerik Buddha reinkarnációjának. Figyelemmel kísérhetjük a gyermek felnövését, oktatását, fiatal éveit, majd fokozatos felnőtté válását. A film második felében hősünknek el kell hagynia Tibetet. A kínai megszállás drámai időszaka és az ezt követő felkelés alatt a Lámát igazi lelki vezetőként ábrázolják, aki az erőszak hatására is képes megőrizni vallási tisztaságát és lelki nyugalmát.

Kundun - ez a legnagyobb tibeti méltóság, a Dalai Láma (vagyis "a Bölcsesség Óceánja") tibeti neve. A ma is élő Tenzin Gyatso önéletrajzi írásai alapján készült film az eseményeket a főhős gyerekkorától, a magas tisztségre való kiválasztásától követi végig egészen addig a napig, amíg a maoista Kínából kénytelen volt máig tartó száműzetésbe vonulni. Martin Scorsese pompázatos kiállítású, lenyűgözően látványos filmeposza a közelmúlt (és a jelen) történelmének egyik legnagyobb személyiségét hozza közel hozzánk.





4 megjegyzés:

  1. Akit érdekel(ne)
    Laár András
    Kb. a 20 perctől- Tudom, régi műsor,de a napokban ismételték. Ill. a többi műsort is érdemes megnézni ?- pontosan nem is tudnám megfogalmazni, miért is javaslom. (?) -
    Persze,esetemben is vannak olyan filmek ( ha ismétlik) - képes vagyok - sokadszorra is megnézni. Bár..leginkább könyvekkel vagyok így... ( de az is egy más történet lehet(ne) - amire nekem most sincs időm... (?) - vagy nem is tudom.

    VálaszTörlés
  2. Valahogy nem sikerült a link beírása.... kb. Szerelmes földrajz -Laár András
    esetleg itt (?)
    Szerelmes földrajz - Laár András
    kb. a 20 perctől

    VálaszTörlés
  3. Egy kicsit tudtam,a többit meg elolvastam.
    Dalai,mongolul:óceán.
    Láma,tibeti nyelven:újjászületett.
    De mindegy,mert aki ebben a világban békét szeretne,azt mindegy,hogy hívják!
    kisbela

    VálaszTörlés