2012. szeptember 1., szombat

Nálunk nem volt kék a Hold




Nem nagyon akarnék csillagászati fejtegetésekbe belemenni, de ma hajnalban azt láttam, hallottam, hogy a Hold régebben 2, ma már  3,5 cm-rel távolodik el évente a Földtől.
Akit érdekelt utána lehet ennek nézni – és egyikünk sem fogja megélni a távolodás miatti egyik variációt sem, t.i. hogy a Föld egyszer csak „elveszti” a Holdat, vagy azt, hogy a Nap „bezabálja” a Földünket. Ezt a 3,5 cm/éves adatot csak érdekességnek írtam, mert ebből is látszik, hogy kis dolgokból mindig/vagy többnyire nagyok lesznek.

Az egész holdas téma pedig azért került ma napirendre, mert nagyon reménykedtem, hogy tegnap este megláthatom a „kék Holdat”… hát ez sem jött össze. Igaz, délután még az sem volt biztos, hogy a felhők váratlan megjelenése egyáltalán ad-e valamiféle lehetőséget a kukkolásra, de aztán a felhők – mint mostanság egyre gyakrabban - „semmivé oszlottak az égen” és hát feljött a Hold. De – szokás szerint sárga volt, sőt, mintha kicsit narancsosabb is lett volna a megszokottnál.
Én persze nem tudok  róla fényképet csinálni, csak ilyen „izé”-t…


7 megjegyzés:

  1. Szerintem a hagyományos sárga szebb!Egyébiránt meg egész jó lett az a fotód.Igaz, hogy nem a holdtól izgalmas szerintem a fotó látványa és hangulata, hanem a sarokban lévő fáktól!!!!!Olyan a hatása mint egy szép mintás kelme.Nézd meg jobban.

    VálaszTörlés
  2. Én is épp tegnap este csodálkoztam rá a Holdra. Olyan hatalmas udvara volt! Azt hittem, hogy talán jön egy kis eső... de most sem. :o( Tegnap kirándulni voltunk az erdőben. Én még ilyennek nem is láttam. Mintha meghalt volna benne minden növény, nagyon szomorú látvány volt!

    VálaszTörlés
  3. Sudi: de boldog vagyok, hegy vetted a fáradságot és rákattintottál a képre ! Igen, igen egy hatalmas fenyő éjbeborult ágai látszanak ott - de csak az igazán kíváncsiaknak :-)

    Abile: Jó egy hete, amikor az Irma-pihenőről írtam a blogban, csatoltam képeket is, erről, a még általam sem látott szomorú csodáról, a zöld levelek elszáradásáról. Valóban kétségbeejtő a helyzet. Nagyon kíváncsi vagyok, tavasszal hány fa lesz képes megéledni ?

    VálaszTörlés
  4. "-Milyen színű a szomorúság?Kérdezte a csillag a cseresznyefát és megbotlott egy felhőfoszlányban.
    -Mint a tenger,amikor magához öleli a napot.Haragosan kék.
    -Az álmoknak is van színe?
    -Az álmoknak?Azok alkonyszínűek.
    -Milyen színű az öröm?
    -Fényes,kis barátom.
    -És a magány?
    -A magány az ibolya színét viseli.
    -Mennyire szépek ezek a színek!Küldök majd neked egy szivárványt,hogy magadra teríthesd,ha fázol.
    -A csillag behunyta a szemét és a végtelennek támaszkodott.
    -És a szeretet?Elfelejtettem megkérdezni,milyen színű a szeretet.
    -Pont olyan,mint az Isten szeme.
    -Na és a szerelem?
    -A szerelem színe a telihold.
    -Vagy úgy.A szerelem színe megegyezik a holdéval!-mondta a csillag.
    Majd messze az űrbe bámult és könnyezett.
    Találtam és kicsit rövidítettem.
    kisbela

    VálaszTörlés
  5. Ha figyelmesen elolvasod azt a linket,amit megadtál, abban benne van, hogy ELŐFORDULHAT, hogy kékes színben látjuk,- így aztán nem kell "elkeseredni," hogy "nem jött össze a dolog ! " Majd ,-esetleg,- 2015-ben még "összejöhet !" :-)
    Megjegyzem : (véletlenül épp' ébren voltam és kimentem - szombat este ?) - amikor olyan "vörös színben" látszódott a Hold,- az is eléggé szép jelenség volt. Ha ne láttad, bizonyára vannak róla képek a neten.

    VálaszTörlés
  6. Más : 09/02 (vasárnap) félig-meddig láttam egy filmet arról, hogy mi fog történni ( sic!) akkor, amikor a Föld forgása egyre jobban lassulni fog ! (?) (vagy már most is lassul ?...) - ami azt illeti, az is egy "jó kis történet lesz," azoknak,- akik megélik.

    VálaszTörlés