2012. szeptember 18., kedd

Nosztalgia


Egészen véletlenül találtam egy nol.hétvégében az alábbi írást:
http://nol.hu/lap/hetvege/20120721-kertek_nepe (Hogy megértsd az alábbi szövegemet, érdemes elolvasni.)  Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy ez az írás ma (2012) született.

Pedig de !

És ettől olyan nagyon jó érzés keletkezett bennem…
Ugyanis valami hasonlóra emlékszem (igaz fordított szerepben) én is ifjúságom hajdanvolt szépséges idejéből.
A színhely nem romkocsma volt - hiszen akkoriban ez a szó ismeretlen volt, hacsak nem egy, a háborúból, vagy az ötvenhatos időkből visszamaradt épületről lett volna szó – de akkoriban senkinek sem jutott eszébe (még) kocsmát (se) csinálni ilyesféle helyen.

Viszont üzemelt teljes gőzzel a Nádor  és a Mecsek cuki – ahol "nagylány koromban" gyakori vendégek voltunk barátnőimmel, meg sokszor voltam ezeken a helyeken egyedül is. Többnyire csak egy kávéra, vagy a Nádorban tavasszal egy tejszínes eperre, télen meg egy kocsonyára, a Mecsekben meg nagyritkán egy egy krémesre, vagy párizsi csúcsra (vajon van még ilyen nevű sütemény?) futotta a fizetésből…

Az én kezemben anno nem söröspohár volt, hanem az Élet és Irodalom legfrissebb száma és aki oly nagyon tetszett nekem, egyszer csak felbátorodott és kölcsönkérte.  :-)
Istenem, de szép volt, de jó volt fiatalnak lenni….
És akkor talán ma se olyan nagyon rossz.
Legalábbis van, akinek nem.

Sajnálom, de képet a Mecsek cuki belsejéről nem tudok már mutatni. Az csak az én emlékezetemben él.


A kép helyét nem tudom. Régóta őrizgetem, akkoriban még nem írtam fel a helyet, ahonnan lementettem. 


Ez jutott eszembe, s egész nap dúdolgattam: 



5 megjegyzés:

  1. Én a Zsolnay negyedben hasonló szituációt ötvenen túliak között is el tudok képzelni. Rokoni ismerettségi körben tudok is ilyenről, akik hasonlóképpen jöttek össze. Igaz, hogy az Stuttgart mellett történt. Miért ne történhetne meg Pécsett is.

    VálaszTörlés
  2. A recept egyszerű, és nem kor kérdése.Végy egy hanglatos helyet, adj hozzá pár jóbarátot és máris kész a remek délután.Az egésznek csak az a szépséghibája, hogy egy lapos vagy töltött pénztárca is kell a dologhoz.

    VálaszTörlés
  3. Szia Beauty ! Örülök, hogy ide-tévedtél ! El fogok látogatni én is hozzád.
    Sudi, Múltmentő: igen, elvileg sok minden megtörténhet, de visszahozni azt, ami volt 50 éve, semmiképp nem lehet már. Persze, talán nem is olyan nagy baj. Maradjanak úgy szépek, ahogy voltak.

    VálaszTörlés
  4. Bár mintha ezt a linket (fotókat) már régebben is beírtam volna ?- azoknak,akik esetleg nem ismerték volna. Nádor- 1991 Természetesen még jó pár helyről lehet(ne) további képeket is összeszedni. Való igaz, pl. a Mecsek cukrászdáról valahogy nincs annyi fotó. (Az az igazság, hogy jó pár hónapja (?) annyit "foglalkozom" Pécs "múltjával," hogy nem nagyon tudnék különösebb (további) "érdekességgel" szolgálni.)

    VálaszTörlés
  5. Köszi, jót nosztalgiáztam én is! Kedves történet és miért ne ismétlődhetne meg a mai világban?! Ami elmúlt, elmúlt, de léteznek még "szép érzésű" emberek és nem halt ki a romantika, csak nem divatos...
    Mellesleg, van még párizsi csúcs, pl. a Magda cukiban - igaz, rég ettem.

    VálaszTörlés