2012. szeptember 5., szerda

Szeptember 5 – az én napom



Aki régóta olvas, annak már  nem lesz újdonság, hogy ma visszaidézem életem „csúcsélményét”.
Ma pontosan 24 éve, hogy megmásztam az én imádott Triglavomat.
Nagyon sokszor – a legkülönfélébb szituációkban - jut eszembe életemnek ez a „csúcsa”. Nem tudok eléggé hálás lenni a sorsnak, hogy ez a nap számomra megadatott.
Ami  érdekes, hogy nem is annyira a csúcsra érés volt a nagy szenzáció – hanem az odáig vezető út, a szó valós és átvitt értelmében. Nem csak a tájat ismertem meg, hanem valójában önmagamat is.
Tegnap este, miután lezártam a tévét és ágyamban fekve, eloltottam lámpát, - mint oly sokszor – az a bizonyos est jutott eszembe, amit szintén már sokszor „megénekeltem”: az uskovnicai turistaházban töltött első alpesi éjszakám. Illatai, neszei, fantasztikusan csodálatos ege – leírhatatlan ….Nagyon sokszor kell arra gondolnom, hogy életemben nem voltam soha olyan boldog, mint akkor, ott, azon  bársonyos mélykék éjszakában, a fénylő csillagok alatt. Közel az éghez….

 A csúcs messziről
 Kicsit közelebbről, x-el jelölve a Planika turistaház 2400 m-en
 A Planika "közelebbről"
 Napfelkelte a Planikánál

9 megjegyzés:

  1. Csodálatos lehetett. Ilyenkor nem az ember lába viszi föl az embert a hegy tetejére, hanem a lelke.Életemben én is átéltem ilyet Erdélyben.Feledhetetlen volt.

    VálaszTörlés
  2. Műhold képeken megkerestem a lehetséges utadat.A turista házat is megtaláltam.Szép út lehetett.
    kisbela

    VálaszTörlés
  3. Ilyen magasan sohasem jártam, de épp ma nekem is eszembe jutottak a hegyek(fbook). Irigyellek. Mostanában csak tervezgetem, hogy jó lenne még gyerekeimmel,ha ők megérnek arra, no nem ilyen csúcsokat, de hegyeket járni. Én félek egyre kevésbé fogom.

    VálaszTörlés
  4. Sudi: akkor tudod, milyen érzés....
    Erdőkóstoló: A kis hegy is hegy. Csak tudatában kell leni, hogy feljutottál rá ! Én 44 voltam, amikor feljutottam oda. Teljesen egyedül.
    kisbela: írd meg kérlek, milyen címen találtad meg a térképet, mert én 24 éve keresek a neten egy ilyent, de nem találtam. A Google map-ban nincsenek turistautak - vagy én vagyok béna....

    VálaszTörlés
  5. http://images.summitpost.org/original/173992.jpg

    Rá lehet nagyítani, a felső hajtás...
    Üdv: Z

    VálaszTörlés
  6. http://terkep.utazni.info/Triglav

    a csúcstól jobbra le van egy árnyékfolt, ami olyan mint egy szétfolyó Dél-Amerika. Argentinától jobbra egy kicsivel, ott a turistaházad, keresd meg, és kivehetők a kijárt, fehér utak.
    Z.b

    VálaszTörlés
  7. Z: köszönöm a térképet ! Pompás !

    Z.b: A műholdas képen megtaláltam az uskovnicai turistaházat, de a Planikával már bizonytalanabb vagyok.....ami persze nem baj - elég ha tudom, hogy hol is áll a valóságban.
    Csak nem jártál te is arrafelé, hogy így ismered a terepet ?

    VálaszTörlés
  8. jártam arra, de csak a közelben...fenn a csúcson MÉG nem. De ahogy kinéz, csak, ha visznek.
    Üdv: Z.
    A Zb is én voltam, csak valahogy elütöttem...:)

    VálaszTörlés
  9. Fantasztikus érzés lehetett, elhiszem, hogy ez mélyen megmaradt a lelkedben!:)
    Sajnos, én nem vagyok ilyen vagány már..., gondolatban sem. Az egyik vőgyerek mászkál csúcsokra, de én csak a frászt érzem ebből - bocs! Öreg vagyok ehhez.

    VálaszTörlés